ροή ειδήσεων

Στο 27% η ανεργία στους ναυτικούς

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς αυξάνεται η ανεργία στους ναυτικούς, αφού στο τέλος του 2012 οι καταγεγραμμένοι στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας έφτασαν τους...
4.355 σε σύνολο περίπου 16.000 εν ενεργεία Ελλήνων ναυτικών, ποσοστό 27%, ενώ το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα ήταν στο 26,8% τον Οκτώβριο.

Οι αριθμοί έρχονται σε αντίθεση, ωστόσο, με τις προθέσεις που έχει εκφράσει η κυβέρνηση, που θεωρεί τη ναυτιλία έναν από τους κλάδους που θα στηριχθεί η χώρα για τη καταπολέμηση της ανεργίας.

Σημειώνεται ότι η ανεργία στον κλάδο μεγαλώνει σταθερά κάθε μήνα, αφού το Νοέμβριο του 2012 ο αριθμός των ανέργων ήταν 4.046, και τον Οκτώβριο 3.724. Επίσης τον Αύγουστο του 2012, στο «peak» θεωρητικά της ζήτησης για ναυτική εργασία ειδικά στην επιβατηγό ναυτιλία οι άνεργοι ναυτικοί είχαν φτάσει τους 3.166, όταν τον Αύγουστο του 2008 ήταν μόλις 506.

Η αύξηση της ανεργίας στο ναυτικό κλάδο, έχει σημάνει συναγερμό στη Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία η οποία θεωρεί ότι με τις νέες διατάξεις που προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας για την ακτοπλοΐα, ο αριθμός των άνεργων ναυτικών θα πολλαπλασιασθεί.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Ομοσπονδία για να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να προχωρήσει σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 31 Ιανουαρίου, ζητήθηκε η άμεση ανάκληση του σχεδίου νόμου. Όπως σημείωσε ο γ.γ. της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς, το σχέδιο νόμου του υπουργείου αποτελεί casus belli για τους ναυτικούς.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ, Γιώργος Βλάχος σημείωσε ότι με τις πολιτικές που ακολουθούνται θα σβήσει η ναυτική παράδοση της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, Αντώνης Νταλακογιώργος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι με τις διατάξεις που σχεδίου, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες θα απασχολείται το 35% των πληρωμάτων που εργάζονται σήμερα. Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Σάββας Τσιμπόγλου επεσήμανε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο των ναυτικών, αλλά όλων των Ελλήνων και θα πρέπει η ΠΝΟ να το αναδείξει το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο το ΙΟΒΕ σε πρόσφατη μελέτη του αναφέρει ότι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια εάν υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο και ένα σταθερό πολιτικό και φορολογικό πλαίσιο ο κλάδος της ποντοπόρου ναυτιλίας μπορεί να συμβάλει στη σημαντική μείωση της ανεργίας προσθέτοντας πάνω από 360.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα η συνεισφορά του στην εθνική οικονομία θα μπορούσε να διπλασιαστεί εντός των επόμενων τριών ετών και πάντως μέχρι και το τέλος του 2016.

Σε ό,τι αφορά τη ναυτική εργασία αναφέρει ότι η ενίσχυση της ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας πρέπει να συνοδεύεται και από επενδύσεις στη δημιουργία ευρείας «δεξαμενής» εκπαιδευμένων Ελλήνων ναυτικών.

Σε άλλη περίπτωση, σημειώνει, σημαντικά αναμένονται να είναι τα προβλήματα και στα ναυτιλιακά γραφεία, τα οποία αδυνατώντας να καλύψουν τις οργανικές θέσεις με έμπειρους ναυτικούς (που θα στελεχώσουν τμήματα διαχείρισης, ναυλώσεων και τεχνικών) θα αναγκαστούν να μεταφέρουν την έδρα εργασίας σε χώρες που η προσφορά εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού είναι αυξημένη.

Ένα σημείο με ιδιαίτερη σημασία είναι ότι η ανεργία δεν πλήττει μόνο τα κατώτερα πληρώματα, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια αλλά και τους αξιωματικούς καταστρώματος και μηχανής. Πιο συγκεκριμένα οι άνεργοι πλοίαρχοι α΄, β΄ και γ΄ ανέρχονταν σε 880 το Δεκέμβριο του 2012, και οι μηχανικοί στους 365.

Έντονο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ναύτες με 410 ανέργους, οι ναύκληροι με 341 ανέργους, οι ναυτοπαίδες με 254 ανέργους, οι θαλαμηπόλοι όλων των βαθμών έχουν 892 ανέργους και οι μάγειροι 255.
pelop.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *