ροή ειδήσεων

Πιο επικίνδυνα τα σολάριουμ απ’ την ηλιοθεραπεία

Τα σολάριουμ είναι πιο επικίνδυνα από την ηλιοθεραπεία, υποστηρίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Dundee, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι...
έχουν διπλάσιες πιθανότητες να προκαλέσουν δερματικό καρκίνο σε σύγκριση με την έκθεση στον ήλιο.

Συμφωνα με το ygeia.tanea.gr, οι ερευνητές λένε ότι οι κίνδυνοι που κρύβουν τα σολάριουμ για τους χρήστες τους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, είναι πολύ μεγαλύτεροι απ’ ό,τι έως τώρα νόμιζαν.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι το μέσο σολάριουμ στην Αγγλία εκπέμπει επιβλαβή ακτινοβολία σε επίπεδα διπλάσια από τα υψηλότερα συνιστώμενα επίπεδα ασφαλείας.

Υπολόγισαν επίσης ότι 10 λεπτά έκθεση στο σολάριουμ έχει διπλάσιες πιθανότητες να προκαλέσει καρκίνο απ’ ό,τι το να εκτεθεί κάποιος για το ίδιο χρονικό διάστημα στον καυτό ήλιο της Μεσογείου το κατακαλόκαιρο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει εδώ και χρόνια ότι τα σολάριουμ είναι καρκινογόνα και δεν συνιστά τη χρήση τους για μη ιατρικούς λόγους.

Ήδη χώρες όπως η Βρετανία έχουν απαγορεύσει εντελώς τη χρήση τους σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών, ενώ έχουν εκδώσει σχετικές προειδοποιήσεις για τους ενήλικες.

Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες του Dundee εξέτασαν την ένταση της ακτινοβολίας που εκπέμπουν 402 σολάριουμ σε κέντρα και ιατρεία αισθητικής της Αγγλίας.

Όπως γράφουν στην «Βρετανική Επιθεώρηση Δερματολογίας» (BJD), το 90% εκπέμπουν ακτινοβολία υψηλότερη από τις προδιαγραφές ασφαλείας που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα από αυτά, μάλιστα, εξέπεμπε τόση ακτινοβολία, ώστε είχε εξαπλάσιες πιθανότητες να προκαλέσει δερματικό καρκίνο σε σύγκριση με τον ήλιο της Μεσογείου.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως όσοι έχουν κάνει τεχνητό μαύρισμα με σολάριουμ πριν από την ηλικία των 35 ετών, διατρέχουν κατά 90% υψηλότερο κίνδυνο μελανώματος σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

Το μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος και τα κρούσματά του αυξάνονται διαρκώς. Υπολογίζεται ότι κάθε άνθρωπος έχει 2 στις 100 πιθανότητες να εκδηλώσει μελάνωμα και τα σολάριουμ ως φαίνεται διπλασιάζουν αυτές τις πιθανότητες.

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *