ροή ειδήσεων

Τι γλιτώνετε - τι πληρώνετε με την επιμήκυνση του στεγαστικού δανείου

Θέλετε να προχωρήσετε σε «επιμήκυνση» του στεγαστικού σας δανείου; Η τράπεζα δεν θα σας πει όχι καθώς αυτό που θέλει να αποφύγει είναι... το να σταματήσετε να πληρώνετε. Όμως η επιμήκυνση θα σας κοστίσει.

Στη διαδικασία της επιμήκυνσης, δηλαδή της αύξησης στα χρόνια αποπληρωμής του δανείου, ισχύει ένας απαράβατος κανόνας. Σύμφωνα με το newmoney.gr, όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια ενός δανείου, τόσο μειώνεται η μηνιαία δόση. Από την άλλη όμως, αυξάνεται το συνολικό ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί σε τόκους Το παράδειγμα θα σας πείσει για το πώς ακριβώς λειτουργεί η διαδικασία της επιμήκυνσης.

Ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ, εκταμιεύτηκε πριν από πέντε χρόνια. Η αρχική διάρκειά του, ήταν 20 χρόνια και το επιτόκιο είχε οριστεί στο 2,5%. Η δόση, είχε διαμορφωθεί στα 535,77 ευρώ. Αυτό το ποσό, με τα νέα δεδομένα της κρίσης, ο δανειολήπτης δεν το αντέχει και κατευθύνεται στην τράπεζα για να ζητήσει επιμήκυνση. Η τράπεζα του αφαιρεί το ποσό που έχει ήδη εξοφλήσει (περίπου 20.000 ευρώ) και ετοιμάζει μια σύμβαση για δάνειο περίπου 80.000 ευρώ. Ο δανειολήπτης ζητάει να οριστεί η διάρκεια του νέου δανείου στα 30 χρόνια και η τράπεζα του ανεβάζει το επιτόκιο από το 2,5% στο 4% (σ.σ στην πράξη, η τράπεζα μπορεί και να μην ζητήσει αύξηση στο επιτόκιο κάτι που προφανώς είναι υπέρ του δανειολήπτη). Ποιο είναι το αποτέλεσμα;

Η μηνιαία δόση περιορίζεται από τα 535,77 ευρώ στα 385,91 ευρώ και ο οικογενειακός προϋπολογισμός ελαφρύνεται κατά 149,86 ευρώ. Μέχρι να εξοφληθεί το νέο δάνειο, θα πρέπει να καταβληθούν περίπου 59.252 ευρώ σε τόκους. Ήδη ο δανειολήπτης έχει πληρώσει 11.819 ευρώ κατά τα πέντε χρόνια αποπληρωμής του αρχικού δανείου. Κάτι που σημαίνει ότι για το κεφάλαιο των 100.000 ευρώ ο δανειολήπτης θα κληθεί να επιστρέψει 171.072 ευρώ στην τράπεζα (100.000 ευρώ για το κεφάλαιο και 71.072 ευρώ για τους τόκους). Αν δεν έκανε την αναχρηματοδότηση, ο δανειολήπτης, θα πλήρωνε συνολικά στην τράπεζα 128.540 ευρώ (100.000 ευρώ το κεφάλαιο και 28.540 ευρώ οι τόκοι). Με αυτά τα τρία δεδομένα, ο δανειολήπτης καλείται να πάρει τις αποφάσεις του και να απαντήσει στο ερώτημα: Η αναχρηματοδότηση έχει κόστος 42.488 ευρώ (προκύπτει αν από τα 171.072 ευρώ που είναι ο λογαριασμός με την αναχρηματοδότηση, αφαιρεθούν τα 128.540 ευρώ που είναι ο λογαριασμός χωρίς την χρηματοδότηση). Αξίζει να καταβληθεί αυτό το ποσό μέσα στα επόμενα χρόνια για να μειωθεί η μηνιαία δόση κατά 149,86 ευρώ; Αν η απάντηση είναι θετική, ο δανειολήπτης πρέπει να προχωρήσει στη διαδικασία. Αν είναι αρνητική, τότε θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις που κρύβουν μικρότερες επιβαρύνσεις (π.χ περίοδο χάριτος, περίοδος καταβολής μόνο τόκων κλπ).

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *