ροή ειδήσεων

Δυνατότητες εξαγοράς χρόνου σε βαρέα και ανθυγιεινά

Οι πτυχιούχοι ηλεκτρολόγοι, οι χειριστές ξυλουργικών μηχανημάτων και οι καθαρίστριες των σχολείων, εντάσσονται υπό προϋποθέσεις στο καθεστώς ασφάλισης με βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Παράλληλα το ΙΚΑ με εγκύκλιό του...

καθορίζει τις δυνατότητες εξαγοράς χρόνου ασφάλισης για όσους απασχολούνται σε ειδικότητες που από την αρχή του προηγούμενου έτους απεντάχθηκαν από τη λίστα των ΒΑΕ.

Στην πρώτη εγκύκλιο του ΙΚΑ ορίζεται ότι, οι καθαρίστριες των σχολείων, οι πτυχιούχοι ηλεκτρολόγοι που απασχολούνται σε εργοστάσια και μονάδες παραγωγής, καθώς και οι μηχανοξυλουργοί και οι χειριστές ξυλουργικών μηχανημάτων εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα (ΒΑΕ).

Ειδικά για τις καθαρίστριες των σχολείων, η εγκύκλιος του Ταμείου διευκρινίζει ότι εντάσσονται στο καθεστώς των ΒΑΕ υπό την προϋπόθεση ότι έχουν πλήρη απασχόληση, 6 ώρες την ημέρα και 30 ώρες την εβδομάδα. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, που με βάση το μικρότερο ημερομίσθιο ανέρχεται στα 672 ευρώ μικτά.

Επίσης στα ΒΑΕ περιλαμβάνονται οι πτυχιούχοι ηλεκτρολόγοι που απασχολούνται σε εργοστάσια και μονάδες παραγωγές. Επίσης, περιλαμβάνονται μηχανοξυλουργοί και χειριστές ξυλουργικών μηχανημάτων.

Εξαιρούνται όσοι από αυτούς εργάζονται στο δημόσιο ή σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας.

Το ΙΚΑ υπενθυμίζει ότι όπως προκύπτει από το τρίτο μνημόνιο, τα όρια ηλικίας για όσους υπάγονται στα ΒΑΕ και βγαίνουν στη σύνταξη από 1.1.13 και μετά αυξάνονται. Έτσι, όσοι είναι στα ΒΑΕ θα αποκτούν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους, από 60 έτη που ήταν μέχρι 31.12.2012.

Με δεύτερη εγκύκλιο του ταμείου, καθορίζεται για το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2012 έως και τον Δεκέμβριο του 2015 ο τρόπος που θα αναγνωρίζεται χρόνος απασχόλησης σε εργασίες ή ειδικότητες που εξαιρέθηκαν από τα ΒΑΕ προκειμένου να συμπληρώσουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις και να βγουν στη σύνταξη. Η αναγνώριση γίνεται μέσω εξαγοράς για τη συμπλήρωση των ελάχιστων ειδικών προϋποθέσεων (3.600 ημέρες ασφάλισης από τις οποίες οι 1.000 τα τελευταία 13 χρόνια πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας ή την αίτηση συνταξιοδότησης. Για ασφαλισμένους από 1.1.1993 3.375 ημέρες ασφάλισης. Ο αναγνωριζόμενος χρόνος δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 1.200 ημέρες ασφάλισης για το διάστημα 2012 – 2015 και η εξαγορά γίνεται με βάση το κατώτατο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη στις 31.12.2011 που ήταν 33,57 ευρώ και είναι με ποσοστό 3,60% για τον κλάδο κύριας σύνταξης και 2% για επικουρική ασφάλιση.

Στον αναγνωριζόμενο χρόνο μπορεί να συμπεριληφθούν και χρόνοι κανονικής άδειας ή ασθένειας μέχρι ένα μήνα κατ’ έτος για κάθε περίπτωση, εφόσον αφορούν απασχόληση κατά την ανωτέρω χρονική περίοδο σε εργασίες ή ειδικότητες που εξαιρέθηκαν από το νέο πίνακα Β.Α.Ε.. Η θέσπιση ανώτατου συνολικού και όχι κατ’ έτος ορίου αναγνωριζόμενων ημερών ασφάλισης συνεπάγεται ότι, είναι δυνατόν να αναγνωρισθούν και περισσότερες από 300 ημέρες ασφάλισης κατ’ έτος. Για απασχόληση σε εργασίες ή ειδικότητες που υπάγονται στο νέο Πίνακα Β.Α.Ε., πλην όμως ο εργοδότης δεν φρόντισε για την ασφάλιση του συγκεκριμένου εργαζόμενου στο κλάδο βαρέων, δεν υφίσταται δυνατότητα αναγνώρισης του αντίστοιχου χρόνου ασφάλισης με τις παρούσες διατάξεις.


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *