ροή ειδήσεων

Γ. Ρέτσος: Θετικά τα μηνύματα, αλλά να επιβιώσουν τα ξενοδοχεία...

Μπορεί τα πρώτα μηνύματα για το 2013 να είναι θετικά και οι στόχοι του 2012 να επετεύχθησαν, ωστόσο το στοίχημα για τη βιωσιμότητα των ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων παραμένει «ανοικτό» καθώς η πλειονότητά τους, οικονομικά βρίσκεται σε «κόκκινη ζώνη».
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος... σε συνάντηση με τους τουριστικούς συντάκτες, "φωτίζοντας" τη διαφορά της εικόνας των εθνικών τουριστικών δεικτών με την πραγματικότητα της καθημερινότητας της ελληνικής ξενοδοχίας, στην τετραετία 2008-2012, τα έσοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας έχουν μειωθεί, κατά μέσο όρο, κατά 22,7%. 


Η μείωση είναι σχετικά περιορισμένη στα ξενοδοχεία των παραθεριστικών περιοχών της χώρας (γύρω στο 10%) και προσεγγίζει το 50% στα ξενοδοχεία πόλεων και των περιοχών, που στηρίζονται στον εσωτερικό τουρισμό.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό την ίδια περίοδο συνολικά παρουσίασαν αύξηση 2,5%, ενώ οι εσωτερικές αεροπορικές μετακινήσεις μειώθηκαν κατά 23%, γεγονός που αντικατοπτρίζει την κατάρρευση του εσωτερικού τουρισμού, είτε με τη συρρίκνωση των επαγγελματικών ταξιδιών, είτε με το δραματικό περιορισμό των ταξιδιών για διακοπές.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Π.Ο.Ξ., τόνισε ότι δεν υφίσταται θέμα αναδιαπραγμάτευσης της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τους εργαζόμενους.


Ένα άλλο αρκετά σημαντικό στοιχείο είναι ότι την περίοδο 2008-2012 παρατηρήθηκε μείωση των διαθεσίμων δωματίων κατά 12% στα ξενοδοχεία διακοπών και κατά 6,3% στις πόλεις εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου υπήρξε μικρή αύξηση. Η μείωση των διαθεσίμων δωματίων δεν αποδίδεται μόνον στο κλείσιμο ή στη μη λειτουργία ξενοδοχείων, αλλά και στη μικρότερη διάρκεια λειτουργίας ξενοδοχειακών μονάδων σε ετήσια βάση, ελλείψει επαρκούς πελατείας, δηλαδή στη συρρίκνωση του χρόνου λειτουργίας ενός ξενοδοχείου εντός ενός έτους. Πέραν αυτών, οι αυξήσεις σε λειτουργικές δαπάνες αλλά και απρόβλεπτες επιβαρύνσεις – π.χ. έκτακτες και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, πετρέλαιο κ.λπ.- έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα οικονομικής ασφυξίας για τις περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Η ΠΟΞ ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα να υπάρξει μια ρύθμιση επιμήκυνσης στην εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων από 7 χρόνια – που είναι ο χρόνος αποπληρωμής της πλειονότητας των δανείων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων -σε 15 χρόνια, ώστε να μπορούν οι επιχειρηματίες να διευκολυνθούν στην αποπληρωμή τους. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ρέτσος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, τώρα που μπαίνουν οι επίτροποι στις τράπεζες, να εξωθηθούν ξενοδοχεία, με ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε πλειστηριασμό, με το δεδομένο ότι ο τουρισμός είναι από τους πρώτους κλάδους, που θα ανακάμψουν στο «γύρισμα» της οικονομίας και, ως εκ τούτου, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Συνολικά, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν δάνεια ύψους 7,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σε αναγωγή με τις ετήσιες τουριστικές εισπράξεις, ύψους 10 δισ. ευρώ, ο τουρισμός ως κλάδος είναι βιώσιμος, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τις μεμονωμένες επιχειρήσεις και ιδίως όσες έχουν υψηλό δανεισμό.Το κρίσιμο ζήτημα για την ελληνική ξενοδοχία, που θα σηματοδοτήσει την οικονομική τους ανάκαμψη, όπως σημείωσε ο κ. Ρέτσος, είναι να αρχίσει ένας κύκλος εξισορρόπησης προς τα άνω των τιμών. Ειδικά την τελευταία διετία, τα ξενοδοχεία δίνουν σταθερά εκπτώσεις και προχωρούν σε γενναίες προσφορές προκειμένου να ενισχύσουν τη ζήτηση και να προσελκύσουν πελατεία, με αποτέλεσμα, οι τιμές να βρίσκονται πια σε ιστορικά χαμηλά.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ θεωρεί επιτακτική ανάγκη καλά οργανωμένης και στοχευμένης εκστρατείας προβολής της χώρας, κάτι που δεν έχει γίνει στον δέοντα βαθμό τα τελευταία χρόνια.Κληθείς να σχολιάσει το πολυνομοσχέδιο που έβγαλε χθες για διαβούλευση το υπουργείο Τουρισμού, ο κ. Ρέτσος ανέφερε ότι σε γενικές γραμμές κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, εισάγει νέα προϊόντα, όπως είναι τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας και οι τουριστικές κατοικίες, επιφυλάχθηκε, ωστόσο, για συνολικές παρατηρήσεις τις επόμενες ημέρες, όταν θα κατατεθούν και οι προτάσεις της ΠΟΞ επί των διατάξεών του.
money-tourism

Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος17/1/13 21:08

    Ena katharma, ena evraio katharma, pou tha eprepe na kanei parea me ton jeffrey mineiko.....telika anarotiemai posous evraios krivontai piso apo maimou onomata ktl.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *