ροή ειδήσεων

Πώς μια μπριζόλα μπορεί να σε σκοτώσει;;;

Μια μπριζόλα στα κάρβουνα έχει τόσα καρκινογόνα, όσα 600 τσιγάρα! Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε;
Σας αρέσει να «ξεροψήνετε» τα τρόφιμα; Τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κατά τη διαδικασία αυτή... αναπτύσσονται ετεροκυκλικές αμίνες και πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH), οι οποίοι αποτελούν σοβαρούς προ-οξειδωτικούς και καρκινογόνους παράγοντες. Επίσης, μην ψήνετε τα τρόφιμα σε «γυμνή» φλόγα! Το ψήσιμο στη θράκα είναι πραγματικά μία μια επιβλαβής πρακτική…

Οι ετεροκυκλικές αμίνες παράγονται κυρίως σε κρέατα με λίγα λιπαρά και με ευαίσθητες πρωτεΐνες, όπως είναι τα πουλερικά και τα ψάρια. Ωστόσο, υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα πιο σοβαρό: το λίπος που στάζει στη θράκα πυρολύεται και από τον καπνό του παράγονται πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (που είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από τις ετεροκυκλικές αμίνες), οι οποίοι επαναδιαλύονται στον υπόλοιπο λιπαρό ιστό του κρέατος.

Έχει υπολογιστεί ότι μια μπριζόλα στα κάρβουνα έχει τόσα καρκινογόνα, όσα 600 τσιγάρα! Ευτυχώς που το πεπτικό σύστημα είναι πιο ανθεκτικό από το αναπνευστικό.

Ο Δρ. Γεώργιος Μπόσκου, Επίκουρος Καθηγητής Χαροκόπειου Πανεπιστημίου δηλώνει κατηγορηματικά: Μην «ξεροψήνετε» τα τρόφιμα! Ωστόσο, πολλές φορές τρώτε έξω χωρίς να έχετε τη δυνατότητα να παρέμβετε στον τρόπο ψησίματος των ζωικών τροφίμων. Τι μπορείτε να κάνετε στην περίπτωση αυτή έτσι ώστε να μειώσετε την πρόσληψη προοξειδωτικών και καρκινογόνων, μέσω της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων;

2+1 λύσεις

Η πρώτη αφορά στα ζωικά τρόφιμα που διαθέτουν δέρμα όπως είναι το κοτόπουλο ή το ψάρι. Στην περίπτωση αυτή τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα! Ψήστε το κοτόπουλο ή το ψάρι με το δέρμα τους (πέτσα) και στη συνέχεια αποκρύντε τη! Με τον τρόπο αυτό δεν θα προσλάβετε τα διάφορα καρκινογόνα (πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες, ετεροκυκλικές αμίνες κλπ) που έχουν αναπτυχθεί κατά τη διαδικασία του ψησίματος και φυσικά θα έχετε καταναλώσει λιγότερο κορεσμένο (ζωικό) λίπος, το οποίο στα τρόφιμα αυτά εντοπίζεται κυρίως στο δέρμα τους.

Η δεύτερη αφορά στην περίπτωση του κόκκινου κρέατος που ψήνεται χωρίς δέρμα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει είτε να το μαρινάρετε, είτε απλά να προσθέσετε τρόφιμα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το μαρινάρισμα με πηγές αντιοξειδωτικών και η προσθήκη τροφίμων που διαθέτουν αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά (λεμόνι, ξύδι, φυσικά καρυκεύματα κλπ) αποτελεί μία πολύ καλή λύση εξουδετέρωσης των ετεροκυκλικών αμινών και των πολυαρωματικών υδρογονανθράκων που αναπτύσσονται κατά το ψήσιμο.

Σε κάθε περίπτωση η κατανάλωση, μαζί με το κρέας, μίας πλούσιας εποχιακής σαλάτες με ελαιόλαδο και μπόλικο λεμόνι ή ξύδι θα σας προσφέρει επιπλέον προστασία, αφού θα αυξήσει την αντιοξειδωτική ικανότητα του πλάσματος.

Η εποχιακή σαλάτα παρέχει ένα πλήθος και μία ποικιλία σημαντικών αντιοξειδωτικών ουσιών (φαινολικών ενώσεων) με συνεργική δράση, οι οποίες εξουδετερώνουν τις «προ-οξειδωτικές» και «προ-φλεγμονώδεις» ιδιότητες των γευμάτων που είναι πλούσια σε λίπη, με αποτέλεσμα να αντισταθμίζεται η αρνητική τους επίδραση.

Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc, Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Πηγή: pathfinder.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος27/1/13 08:29

    πολυ καλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/1/13 08:52

    Ρε δεν πατε να κανετε καμμια δουλεια να βγαλετε και ονομα?Ποσα χρονια νομιζετε οτι θα ζησετε ρε ζωα?1000?Μια ζωη εχουμε ,αφηστε να την ευχαριστηθουμε τουλαχιστον.Μια το σουβλακι,μια η μπριζολα μια το ενα μια το αλλο.Αντε γαμηθητε κι εσεις και οι θεωριες σας .Θα τρωω ψημενη στα καρβουνα ,θα πινω τα κρασακια μου και τις μπυρες μου κι ας πεθανω στα 80 ευχαριστημενος.Οποιος θελει να παει στα 500 ας τρωει σκετο χορταρι απο το χωραφι μεχρι να βγει καποιος αλλος"επιστημονας" να μας πει ποιοι τρομακτικοι κινδυνοι κρυβονται και σε αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος27/1/13 09:30

    Τρωτε λοιπον ετοιμα φαγητα και μην μας τα πρηζετε με μαλακιες.Το καρβουνο ειναι πιο υγειινο απο το πλατο μ...και απο νοστιμια?Αλλο πραγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος27/1/13 12:38

    Πριν καμια δεκαρια μερες μας γραψατε οτι το σουβλακι ειναι επικυνδυνο. Τωρα η μπριζόλα. Δεν μας λέτε και πόσα παιρνει ο καθε επιστήμονας διατροφολόγος - παραρολόγος για να βλάλει ότι τρωμε επικυνδυνο. Δηλαδη θα πρέπει να τρωμε μόνο μακντοναλτν και χόρτα; Καλά θα πρέπει να προσέχει τι βάζει καθε φορά το site

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος27/1/13 18:57

    Σκατά με φράουλες κάνει να τρώμε; 'Η μήπως και οι φράουλες είναι καρκινογόνες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος27/1/13 19:21

    re amorfota zoa, ti lete oloi sas??? ean den sas endiaferei i ygiine diatrofi, no problem. Alla min vrizete kai grafete xideotites edo pera. Oloi gnorizoume poso kako kanoun ta karvouna ean den ta xrisimopoioume sosta. Posos kosmos den exei carcino tou paxi enderou??e??? posos??? POLYS! epidi san kai esas ta zoa edo trone oti malakia goustaroun...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος28/1/13 22:06

      Εσύ γράψε πρώτα στα ελληνικά και μετά μίλα...

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *