ροή ειδήσεων

«Πράσινες» ταράτσες εναντίον ρύπανσης

«Ανάσα ζωής» για τους κατοίκους του πυκνοδομημένων αστικών κέντρων θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα ...
φυτεμένα δώματα στις ταράτσες των κτιρίων.

Αν και η πρακτική αυτή εφαρμόζεται σε χώρες του εξωτερικού εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια, στην Ελλάδα τώρα γίνονται δειλά δειλά οι πρώτες απόπειρες, με πρωτοπόρους τους φοιτητές του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οπως έχει δείξει η διεθνής πρακτική, οι «πράσινες» ταράτσες, συμβάλλουν όχι μόνο στην αύξηση της επιφάνειας πρασίνου που αναλογεί σε κάθε κάτοικο των αστικών κέντρων αλλά και στη μείωση των εκλύσεων CO2, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής

και ταυτόχρονα αναβαθμίζοντας τις γενικότερες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Η ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου, η οποία εκπόνησε το έργο με τίτλο «δώμαTHESS» με τη χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών και τηλεπισκόπησης, προχώρησε στην προσομοίωση της εφαρμογής διαφόρων τύπων φυτεμένων δωμάτων στον δήμο Θεσσαλονίκης. «Σκανάραμε, δηλαδή, τις ελεύθερες επιφάνειες των κτιρίων, εμπλουτίσαμε αυτά τα στοιχεία με δεδομένα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και χρησιμοποιώντας ειδικά προγράμματα καταφέραμε να δούμε πώς θα ήταν στην πραγματικότητα ο κεντρικός δήμος της πόλης αν στις ταράτσες των κτιρίων υπήρχαν φυτεμένα δώματα», εξηγεί ο δρ Εμμανουήλ Τσίρος, αγροπεριβαλλοντολόγος και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Περισσότερο οξυγόνο

Οπως διαπιστώθηκε από το «σκανάρισμα» των κτιρίων, τα φυτεμένα δώματα μπορούν να καλύψουν περίπου το 55% των δωμάτων των πολυκατοικιών, αυξάνοντας μέχρι και επτά φορές την επιφάνεια πρασίνου ανά κάτοικο.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η περιοχή της Τούμπας, όπου διαπιστώθηκε πως η εφαρμογή των φυτεμένων δωμάτων θα μπορούσε να αυξήσει το ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο από 1,4 τ.μ. που είναι τώρα, σε 9,4 τ.μ. Στο κέντρο της πόλης το ποσοστό θα μπορούσε να αυξηθεί από 4,6 σε 13,2 τ.μ., στην Ξηροκρήνη από 2,3 σε 11,2 τ.μ. και στην περιοχή του Ντεπώ, από 1,8 σε 8,5 τ.μ. Μία ακόμη σημαντική διαπίστωση της έρευνας είναι το γεγονός πως τα φυτεμένα δώματα σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο του δήμου Θεσσαλονίκης θα μπορούσαν να απορροφήσουν μέσα σε ένα χρόνο όσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα απορροφώνται το ίδιο διάστημα από 50 στρέμματα δάσους.

Ακόμη, τα φυτεμένα δώματα θα μπορούσαν να κατακρατήσουν το 33% των όμβριων υδάτων στις περιοχές που παρουσιάζουν συχνά πλημμυρικά φαινόμενα και να μεγιστοποιήσουν τον ρυθμό συσσώρευσης διοξειδίου του άνθρακα.

«Τα φυτεμένα δώματα συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της πυκνής δόμησης στο αστικό περιβάλλον, καθώς και στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα μιας πόλης», εξηγεί ο υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής Μιχάλης Καρτέρης, συμπληρώνοντας πως «εκτός από το περιβάλλον, σημαντικό είναι το όφελος και για τον πολίτη ο οποίος, λόγω της μόνωσης που προσφέρουν τα δώματα, θα ξοδεύει λιγότερα χρήματα για θέρμανση και ψύξη, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν και νέοι χώροι αναψυχής και συνάθροισης για τους κατοίκους των κτιρίων».

Πράγματι, όπως διαπιστώθηκε, η εφαρμογή των φυτεμένων δωμάτων στις ταράτσες των κτιρίων θα μπορούσε να ωφελήσει και τις τσέπες των πολιτών, καθώς στα περισσότερα οικοδομικά τετράγωνα του δήμου η μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων για θέρμανση και ψύξη θα μπορούσε να ανέρχεται ετησίως σε 5% και 16%, αντίστοιχα. Ακόμη, προσομοιώσεις κατέδειξαν ότι η εγκατάσταση αρωματικών φυτών στα δώματα οδηγεί στη μεγιστοποίηση του ρυθμού συσσώρευσης άνθρακα. Πιο συγκεκριμένα, τα αρωματικά φυτά στις ταράτσες απορροφούν και συσσωρεύουν ποσότητα CO2 που παράγεται ετησίως από 1.420 αυτοκίνητα. Η ίδια ποσότητα CO2 μπορεί να δεσμευτεί από περίπου 6.100 στρέμματα δάσους.

Πέρα από τη θεωρία, βέβαια, σημαντικό ζήτημα αποτελεί το κόστος της υλοποίησης του έργου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η τοποθέτηση ενός χλοοτάπητα ξεκινά από 90 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και η τιμή αυξάνεται ανάλογα με τα είδη των φυτών, τον τύπο του δώματος κ.τ.λ. Στον δήμο Θεσσαλονίκης αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι υπάρχουν λιγότερα από δέκα φυτεμένα δώματα.
schizas.com


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *