ροή ειδήσεων

Εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών

Μέλη του κυκλώματος και στην Ρόδο
Από την Ασφάλεια Αττικής, με την συνδρομή και του Λιμενικού Σώματος, μετά από πολύμηνες έρευνες, εξαρθρώθηκε οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών, από την Τουρκία στην Ελλάδα...
και στη συνέχεια στην Ιταλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην Αττική και στην Ρόδο, 14 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ μέσω Ιντερπόλ αναζητούνται άλλα τουλάχιστον 14 άτομα στην Τουρκία, το Βέλγιο και την Γερμανία.

Το κύκλωμα εισέπραττε μεγάλες αμοιβές από τους μετανάστες που προωθούσε, ενώ μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν ένα ιστιοφόρο σκάφος και ένα ταχύπλοο, τα οποία χρησιμοποιούσαν για την μεταφορά των αλλοδαπών.

Από την αστυνομική έρευνα μέχρι στιγμής έχουν εξακριβωθεί δέκα μεταφορές μεταναστών με τα πλωτά μέσα από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια η προώθηση τους στην Ιταλία, μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Σε ότι αφορά τον τρόπο δράσης του κυκλώματος, εξακριβώθηκε από παρακολουθήσεις ότι μέλη της οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, συγκέντρωναν αλλοδαπούς, που επιθυμούσαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας και τους προωθούσαν στα τουρκικά παράλια. Από εκεί, με σκάφη της οργάνωσης (ιδιόκτητα ή μισθωμένα) τους προωθούσαν είτε σε νησιά του Αιγαίου και ιδίως στην Ρόδο, την Κω και τη Μυτιλήνη, είτε απευθείας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Με ανάλογο τρόπο, μέλη της οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, συγκέντρωναν στην Αττική αλλοδαπούς που επιθυμούσαν να εξέλθουν παράνομα από την ελληνική επικράτεια και τους μετέφεραν με φορτηγά οχήματα προς παράκτιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και από εκεί, με πλωτά σκάφη, τους προωθούσαν στην Ιταλία.

Σημειώνεται ότι τα χρηματικά ποσά που απαιτούσαν για την παράνομη έξοδο ή είσοδο, από και προς τη χώρα μας, κυμαίνονταν ανάλογα με τη διαδρομή, τον τελικό προορισμό και την ηλικία των προσώπων, ενώ η καταβολή των χρημάτων γινόταν πάντοτε σε μετρητά. Οι αμοιβές «ξεκινούσαν» από 1.200 ευρώ το άτομο, όταν προορισμός ήταν κάποιο νησί του Αιγαίου και «έφθαναν» τα 2.500 ευρώ, όταν προορισμός ήταν η Αθήνα, ενώ για τα παιδιά απαιτούσαν το μισό χρηματικό ποσό.

Για να αποκρύψουν την προέλευση των μεγάλων χρηματικών ποσών που εισέπρατταν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μέσω του τραπεζικού συστήματος τα διακινούσαν με την εναλλακτική μέθοδο διακίνησης κεφαλαίων "HAWALLA".

Από τους 14 συλληφθέντες, οκτώ είναι Έλληνες, πέντε Σύροι και ένας Ιρακινός. Τα δύο σκάφη που κατασχέθηκαν εντοπίστηκαν στο Αίγιο. Από τις διωκτικές αρχές γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό άλλων τουλάχιστον τριών σκαφών που χρησιμοποιούσε η οργάνωση για την μεταφορά μεταναστών.

Σε μία από τις μεταφορές παράνομων μεταναστών, τον περασμένο Νοέμβριο στο Βόλο, όπου άφησαν 35 μετανάστες από την Συρία, κατά την απομάκρυνση του σκάφους από το σημείο αποβίβασης, πέθαναν κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής αιτίες, δύο αδέλφια Έλληνες, που ήταν οι χειριστές του σκάφους.

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για να διαλευκανθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της οργάνωσης, να διακριβωθεί η τυχόν σύνδεση με άλλες εγκληματικές ενέργειες και να εξακριβωθούν όλα τα επιμέρους στοιχεία της δράσης της (ξέπλυμα μαύρου χρήματος κλπ), τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Σε βάρος των συλληφθέντων καθώς και των υπολοίπων μελών της εγκληματικής οργάνωσης, που αναζητούνται, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα και οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *