ροή ειδήσεων

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ: Η εθνική προδοσία του Πάγκαλου στα Ίμια [ΒΙΝΤΕΟ]

Δείτε το σκίτσο...
Στα 17 χρόνια που συμπληρώνονται στις 31 Ιανουαρίου, από την αποφράδα νύκτα των Ιμίων, το planet-greece δεν ξεχνάει τον ρόλο που έπαιξε ως υπουργός Εξωτερικών, ο Θόδωρος Πάγκαλος...
Όπως είχε γράψει και η «Καθημερινή», ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε ανοιχτή γραμμή με την αμερικανική διπλωματία και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προκειμένου να εκτονωθεί η ελληνοτουρκική ένταση και παρά την ενόχληση που φέρεται να εξέφρασε όταν παρέλαβε από τον αμερικανό πρεσβευτή, Τόμας Νάιλς την επιστολή με την οποία επερχόταν ο «συμβιβασμός» Ελλάδας-Τουρκίας, ο κ. Πάγκαλος εμφανιζόταν να έχει συμφωνήσει πως η Ελλάδα θα αποσύρει οριστικά τη σημαία της από τη βραχονησίδα και δεν θα τοποθετήσει οπλισμένο προσωπικό ή πολεμικά πλοία στην περιοχή.



Ιστορική έχει μείνει η βραδιά αυτή και για την παρουσία του κ. Πάγκαλου στο Mega, στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του Νίκου Χατζηνικολάου, καθώς ο τελευταίος τον είχε ειδοποιήσει τον τότε ΥΠΕΞ να πάει επειγόντως στη Βουλή, στο γραφείο του πρωθυπουργού, όπου γινόταν μια σύσκεψη, διότι «κάτι συμβαίνει στα Ίμια»...

Στο βιβλίο των Μιχάλη Ιγνατίου και Αθανάσιου Έλλις για την κρίση στα Ίμια γίνονται σαφείς αναφορές στο πρόσωπο του κ. Πάγκαλου και την αποδοχή εκ μέρους του των αμερικανικών πιέσεων για την απόσυρση της ελληνικής σημαίας και τη δημιουργία, ουσιαστικά, των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται στο βιβλίο, ο τότε υπουργός Εξωτερικών «δεν κατάφερε να αντισταθεί στις πιέσεις του αμερικανού ομολόγου του, Γουόρεν Κρίστοφερ και, όπως αποκαλύπτεται σε απόρρητο σημείωμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του απάντησε έπειτα από συνεχείς οχλήσεις που στόχευαν στην απόσυρση της ελληνικής σημαίας πως δεν θα αντικατασταθεί όταν αυτή καταστραφεί, όπως είπε, από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή εκείνο το μοιραίο βράδυ».

Την ίδια ώρα, πάντως, ο κ. Πάγκαλος δήλωνε τότε στους δημοσιογράφους ότι «δεν θα υποσταλεί η ελληνική σημαία, γιατί κανείς δεν μπορεί να μας αναγκάσει να υποστείλουμε τη σημαία από ελληνικό έδαφος. Και δεν θα γίνουν ποτέ διαπραγματεύσεις για το έδαφός μας και για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Σύμφωνα με τα ντοκουμέντα που παρουσιάζουν οι δύο συγγραφείς, ο κ. Πάγκαλος φέρεται -σύμφωνα με τους αμερικανούς- να πρότεινε ένα μήνα μετά την κρίση των Ιμίων δέσμη μέτρων για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στην οποία συμπεριλαμβανόταν η αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων.

Λίγες μέρες μετά το τηλεγράφημα, ο κ. Πάγκαλος είχε δώσει συνέντευξη και σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι στο οποίο είχε υποστηρίξει αυτή την πρόταση, υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι η Τουρκία θα απέσυρε και την 4η Στρατιά από τα μικρασιατικά παράλια, προκαλώντας δυσφορία ακόμη και σε συναδέλφους του στην κυβέρνηση Σημίτη.

Ο κ. Πάγκαλος, τελικά, παρέμεινε ως υπουργός Εξωτερικών ως το Φεβρουάριο του 1999. Τότε, που προέκυψε η υπόθεση Οτσαλάν. Αν και πρόσφατα, επιχειρώντας σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι να δικαιολογήσει τις εκφράσεις του για τους «κοπρίτες», είχε πει πως εκείνος διαφώνησε με τον κ. Σημίτη και έφυγε από την κυβέρνηση...

Σχόλια

  1. Ανώνυμος28/1/13 04:53

    ΠΡΟΔΟΤΕΣ Η ΏΡΑ ΣΑΣ ΈΡΧΕΤΑΙ
    ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/1/13 15:00

    ΠΡΟΔΟΤΕΣ! EΡΧΕΤΑΙ Η ΩΡΑ ΣΑΣ!!! ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ ΟΣΑ ΚΑΝΑΤΕ! ΚΛΕΦΤΕΣ!!! ΠΡΟΔΟΤΕΣ! ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΑΙΜΑ ΤΙΜΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *