ροή ειδήσεων

Γιατί εξαφανίζονται οι μέλισσες από τον πλανήτη μας;

Ένα μυστηριώδες φαινόμενο απασχολεί τα τελευταία χρόνια τους επιστήμονες. Οι μέλισσες εξαφανίζονται μαζικά από τον πλανήτη για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία...

Υπάρχουν περιοχές όπου έχει εξαφανιστεί το 85% του πληθυσμού τους (Μέση Ανατολή) ή ακόμα και το 90% (ΗΠΑ). Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Ελλάδα (ευτυχώς σε μικρότερη έκταση), γι’ αυτό τον περασμένο Οκτώβριο ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επιτήρησης των Ελληνικών μελισσιών.

Υπάρχει περίπτωση να ξεμείνουμε από μέλι; Το πρόβλημα είναι πολύ πιο σοβαρό.

Θα στερηθούμε βασικά αγαθά

Αν εκλείψουν οι μέλισσες από τον πλανήτη, δε θα στερηθούμε μόνο το πολύτιμο μέλι αλλά και πολλά άλλα σημαντικά πράγματα, όπως βασικά φρούτα, λαχανικά και βότανα (με τα οποία φτιάχνουμε μια ποικιλία φαρμάκων) αλλά και βαμβακερά ρούχα, αφού το βαμβάκι, καθώς και όλα τα προηγούμενα, δένουν τους καρπούς τους και ευδοκιμούν χάρη στη γύρη που μεταφέρουν οι μέλισσες (επικονίαση).

Γιατί όμως εξαφανίζονται;

Ευθύνονται τα φυτοφάρμακα;

Οι επιστήμονες κάνουν πολλές υποθέσεις. Εικάζουν ότι ο αφανισμός των μελισσών μπορεί να οφείλεται σε ακατάλληλα φυτοφάρμακα, επικίνδυνα λιπάσματα ή / και στη μόλυνση του περιβάλλοντος. Μετά μάλιστα την πρόσφατη ανακάλυψη των γενετικών μυστικών της μελισσοπαραγωγού μέλισσας ελπίζουν να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο.

Αυτό για το οποίο δε μιλούν καθόλου είναι οι εκπομπές τεχνητής μικροκυματικής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, η οποία είναι μεν αόρατη αλλά πολύ δραστική και βρίσκεται (ειδικά την τελευταία δεκαετία, οπότε και παρουσιάσθηκε το πρόβλημα της εξαφάνισης των μελισσών) παντού.

Οι έρευνες του βιοφυσικού επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Δρα Δημήτρη Παναγόπουλου ήταν οι πρώτες (παγκοσμίως) που έδειξαν ότι η ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου καταστρέφει το DNA στα κύτταρα των εντόμων. Και για να συμβεί αυτό αρκούν λίγα λεπτά καθημερινής έκθεσης για μερικές μέρες…

Όπως δήλωσε στο Golden Magazine ο Δρ. Δημήτρης Παναγόπουλος:

«Σε σχετικά πειράματα που έχω πραγματοποιήσει με τους συνεργάτες μου – ήδη δημοσιευμένα τα τελευταία 8 χρόνια – προκύπτει ξεκάθαρα ότι η μικροκυματική ηλεκρομαγνητική ακτινοβολία, όπως αυτή των κινητών τηλεφώνων που τα τελευταία χρόνια κατακλύζει τον πλανήτη, μειώνει τον αριθμό των απογόνων των εντόμων, αφού καταστρέφει το DNA των αναπαραγωγικών τους κυττάρων, οπότε σαφώς οδηγούνται σε μείωση του πληθυσμού τους και (πιο μακροπρόθεσμα) ενδεχομένως στη μετάλλαξή τους.

Και μιλώντας για μικροκυματική ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εννοούμε αυτή που κατά κύριο λόγο παράγεται από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και γενικότερα τα ασύρματα δίκτυα (φορητά τηλέφωνα, ασύρματο internet κλπ.) αλλά και κεραίες ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, ραντάρ, δορυφόρων κλπ.

Είναι κάτι πολύ απλό και δε χρειάζεται να στραφούμε σε ερμηνείες του τύπου «οι μέλισσες δεν επιστρέφουν στις κυψέλες τους γιατί χάνουν τον δρόμο εξαιτίας της ακτινοβολίας ή άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων», όπως έχει ειπωθεί. Αυτά είναι πιο περίπλοκα σενάρια, που επίσης είναι πιθανά αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Αφού έχουμε ως δεδομένο την καταστροφή του DNA των αναπαραγωγικών τους κυττάρων, αυτό οδηγεί αναπόφευκτα στην εξολόθρευση του είδους».
earth.com


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος16/1/13 21:31

    Ο ΑΪνσταιν ειπε οτι απο τη στιγμη που θα εκλειψουν οι μελισσες ο πλανητη εχει μονο 4 χρονια ζωης. Πολυ σωστο αν σκεφτουμε τη σημασια των μελισσων για τη διατηρηση της βλαστησης.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/1/13 21:40

    Eftixos pou o einstein itan fisikos ke oxi biologos



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17/1/13 01:38

    ΚΑΚΑ ΜΑΝΤΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος17/1/13 04:45

    K όμως τώρα που το διαβάζω ανησυχώ και εγώ. Έχει μέρες τώρα που βλέπω μέλισσες στην αυλή μου πεσμένες στο έδαφος ζωντανές, αλλα κάθονται κάτω σαν να τσίμπησαν κάποιον και απλά ξεψυχούν. Δεν έδινα σημασία μέχρι που διάβασα αυτό το κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος17/1/13 05:05

    apo to 1988 zo se ena chorio stin Rodo , nai eimai ellinida ala ezisa 22 kronia sto exoteriko , sto chorio pou zo meta apo 26 kronia stin poly then eicha gitones kai eixa , petaloudes , papaditses ( pou trone tin meligra ) , kai zizikia kai tosa poulakia kai ala . ktisane dipla mou , kopsane tis elies kai oxi mono futofarmaka kai endomodoctono kai skepasane tin Gy giro apo to spiti tous me beton kai gazon ?
    Liges melises meinane kai ligotera frouta sta dendra kai louloudia .
    Ala ankoma katsarides kai kounoupia kai miges ala ligotera .
    O Einstein eichai dikio prin 50 kronia , choris melises then tha echoumai na fame . tora eiparchei chimika O.G.M. organisme genetiquement modifie ala prokalounai poles asthenies .
    O Einstein eitane fusikos , kai phisosophos kai biologo kai + . Sygnomi pou then grafo kla ellinika .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για όλα φταίει αποκλειστικά η Μονσαντο.καμία κεραία κινητής η μπετά.έχουν συλλέξει από όλο τον κόσμο σπόρους,τους τροποποιούν γενετικά,και τους δίνουν στους γεωπόνους οι οποίοι σαν μέρος της κονομας πού υπάρχει στη διατροφή μας,τους πουλάνε στους γεωργούς μας.τα φυτά πού μεγαλώνουν,έχουν μέσα τους γενετική αυτοάμυνα σε βαθμό πού όχι απλά σκοτώνει τις μέλισσες αλλά πουλιά τρωκτικά και όλη την αλυσίδα.αυτή η Μονσαντο,δείτε πρόσφατο άρθρο στο defencenet.gr, έχει βαλθεί να εξαφανίσει την τράπεζα σπόρων στην Ελλάδα,η οποία ως γνωστών,έχει χιλιάδες ενδημικά φυτά.το γεγονός ότι στην αμερική το 90% των μελισσών εξαφανίστηκαν,είναι απλά εκεί κυβερνά η Κομάντο,σε συνεργασία με τις φαρμακευτικές εταιρίες οι οποίες θησαυρίζουν εις βάρος των εκατομμυρίων άρρωστων αμερικανών από τα γενετικά μεταλλαγμένα της Μονσαντο.τώρα είναι η σειρά μας,αφού με το μνημόνιο,ξεπουλάμε τα πάντα,καθώς και επιτρέψαμε αγροτικά γεννετικως μεταλλαγμένα στην χώρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος17/1/13 10:05

    ΦΥΣΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΑΦΟΥ ΤΟ ΜΕΛΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΑΡΜΑΚΟ . ΕΧΩ ΔΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΕΡΑΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΒΟΥΝΟ ΠΑΝΩ ΟΧΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΝΑ ΖΩΑΚΙ ΤΙΣ ΦΥΣΗΣ . ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΟΠΟΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΠΟΙΟ ΠΑΝΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος17/1/13 10:16

    ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΑΣΥΡΜΑΤΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΛΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΜΠΟΙ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙ ΕΚΠΟΜΠΗ ΕΣΤΩ ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΑΣ (ΟΠΩΣ ΠΡΙΝ ΧΡΟΝΙΑ) ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *