ροή ειδήσεων

Καταργούν υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε όλη τη χώρα

Του Δημήτρη Στρατούλη
Η μνημονιακή συγκυβέρνηση πριμοδοτεί την εργοδοτική αυθαιρεσία καταργώντας τους ελέγχους
Χωρίς να κρατά ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ προχωρά στην κατάργηση-συγχώνευση υπηρεσιών...
και τμημάτων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε πολλές περιοχές της χώρας, αφήνοντας πλήρως απροστάτευτους τους εργαζόμενους απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Συγκεκριμένα, μέσω του νέου οργανογράμματος του Υπουργείου Εργασίας, που αφορά τις υπηρεσίες του Υπουργείου και τους εργαζόμενους, προωθείται η κατάργηση-συγχώνευση υπηρεσιών και τμημάτων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) στο Αγρίνιο, στη Λευκάδα, στην Άρτα, στο Καρπενήσι, στη Λιβαδειά, στην Ηλεία, στη Δάφνη και στην Αγία Παρασκευή στην Αθήνα, στο Ναύπλιο, στη Δράμα, στην Ημαθία, στην Πέλλα, στη Φωκίδα, κ.ά.

Τα αποτελέσματα αυτού του απαράδεκτου σχεδιασμού οδηγούν από τη μια πλευρά στην κατάργηση, επί της ουσίας, οποιουδήποτε ελέγχου σε σχέση με την παραβίαση των ήδη ισοπεδωμένων –ελέω μνημονίων- εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και των κανόνων και μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους και από την άλλη πλευρά σπρώχνουν σε οικονομικό και οικογενειακό αδιέξοδο τους υπαλλήλους των εν λόγω υπηρεσιών, οι οποίοι είτε θα πρέπει να μετακομίσουν σε άλλες πόλεις είτε να διανύουν καθημερινά τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις, επωμιζόμενοι δυσβάσταχτο κόστος είτε να τεθούν ακόμα και σε διαθεσιμότητα για να μεταταχθούν.

Να τονίσουμε εδώ ότι οι –υπό κατάργηση- υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε πρόσφεραν και προσφέρουν σημαντικότατο έργο παρά την τραγική υποστελέχωσή τους και παρά τις τεράστιες περικοπές που έχουν υποστεί οι συνολικές αποδοχές των επιθεωρητών, οι οποίοι, σε μεγάλο βαθμό, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ελεγκτικές τους υποχρεώσεις, αφού έχουν εκμηδενιστεί οι αποζημιώσεις για τα έξοδα κίνησης και τις εκτός έδρας ελεγκτικές αποστολές τους.

Απέναντι λοιπόν σε αυτή την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της πλήρους απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων, μέσω (και) της κατάργησης της δυνατότητας για διενέργεια ελέγχων σχετικά με παραβιάσεις των «απομειναριών» της εργατικής νομοθεσίας οφείλουμε να αντισταθούμε. Το ΣΕΠΕ πρέπει, εδώ και τώρα, να ενισχυθεί με εξειδικευμένο προσωπικό και με επαρκή μέσα και η αποκεντρωμένη του δομή να διατηρηθεί, διότι διαφορετικά δεν θα απομείνει καμία ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους απέναντι στη μνημονιακή, εργοδοτική αυθαιρεσία.
Πηγή: rednotebook.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *