ροή ειδήσεων

Ρόδος: Διάτρητη νομικά η «ρύθμιση» των παλιών κλήσεων στάθμευσης

Διάτρητος νομικά αποδει­κνύεται ο τρόπος με τον οποίο η δημοτική πλειοψη­φία επέλεξε να διαχειριστεί το θέμα των παλαιών κλήσε­ων στάθμευσης από τη Δημο­τική Αστυνομία, μετά τα όσα έγιναν γνωστά... στη συνεδρί­αση του δημοτικού συμβου­λίου το βράδυ της Πέμπτης. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημόσια και ο αντιδή­μαρχος επί των Οικονομικών Νίκος Τσουκαλάς, στην προ­σπάθειά του να δικαιολογή­σει τον «μυστικοπαθή» και εν τέλει αδιαφανή τρόπο ρύθμι­σης των παλαιών οφειλών.

Αποκαλυπτικός ήταν στην το­ποθέτησή του ο δημοτικός σύμ­βουλος της μείζονος μειοψη­φίας Ηλίας Ζωγραφίδης, ως νομικός, ο οποίος αντέκρου­σε ουσιαστικά τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του δή­μου Θεόδωρου Παπαγεωργίου, ως προς τον χρόνο παραγραφής των προστίμων και τον χρόνο παραγραφής του δικαιώματος του δήμου να βεβαιώσει τα πρό­στιμα αυτά.

Όπως υποστήριξε, από τη στιγ­μή που κόβεται η κλήση, η ταμει­ακή βεβαίωσή της πρέπει να γί­νει από τον δήμο μετά από την πάροδο τρίμηνης προθεσμίας και όχι πέραν των τριών ετών από τη λήξη του έτους εντός του οποίου βεβαιώθηκε, δηλα­δή καταχωρήθηκε στο χρημα­τικό κατάλογο, όπου υπάρχουν καταχωρημένα τα στοιχείων των τίτλων βεβαίωσης και τα στοι­χεία των φορολογουμένων. Σε αντίθετη περίπτωση, το πρόστι­μο παραγράφεται. Ο δήμος έχει το δικαίωμα διεκδίκησης κατα­βολής του προστίμου για διά­στημα 20 ετών (επιπλέον της τριετίας) μόνο στην περίπτωση που μπορέσει να αποδείξει ότι στο διάστημα των τριών χρόνων είχε κινήσει τις διαδικασίες ταυ­τοποίησης των κλήσεων, για τις περιπτώσεις αναντιστοιχίας των στοιχείων, που όπως φαίνεται είναι και το συντριπτικά μεγα­λύτερο ποσοστό. Περιπτώσεις, δηλαδή όπου ο υπόχρεος είναι άγνωστος, είτε διαπιστώνονται άλλα προβλήματα ως προς το πρόσωπο ή το χρόνο που βεβαι­ώνεται το πρόστιμο.

Σύμφωνα με νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, που επικαλέστηκε ο κ. Ζωγραφί­δης, για να έχει εφαρμογή η διά­ταξη που νομιμοποιεί την ταμει­ακή βεβαίωση των προστίμων μετά την πάροδο της τριετίας, ο Δήμος οφείλει να επικαλε­στεί ότι ο υπόχρεος ήταν άγνω­στος και να αποδείξει ότι το επί­μαχο χρονικό διάστημα προέβη σε ενέργειες για την αναζήτησή του και για την «ταυτοποίηση» των κλήσεων.

Στο σημείο αυτό ο κ. Ζωγραφί­δης απηύθυνε ερώτημα προς τη δημοτική αρχή αν αποδεδειγμέ­να έχει προβεί σε ενέργειες ανα­ζήτησης των υπόχρεων προς το δήμο όλα αυτά τα χρόνια στα οποία αντιστοιχούν οι απλήρω­τες κλήσεις και ποιες είναι αυτές οι ενέργειες.

Από τα παραπάνω, γίνεται προ­φανές ότι ο δήμος δεν μπορεί πλέον σήμερα να προβεί σε τα­μειακή βεβαίωση του μεγαλύ­τερου αριθμού των συγκεκρι­μένων προστίμων, αφού ούτε η σημερινή δημοτική αρχή αλ­λά ούτε και οι προηγούμενες προέβησαν στη διαδικασία «ξε­καθαρίσματος» της μακράς λί­στας των υπόχρεων, που καλύ­πτει μια ολόκληρη 12ετία, από το 2000 και εντεύθεν. Γίνεται επί­σης προφανές ότι η αδυναμία ξεκαθαρίσματος της 12ετούς λί­στας των προστίμων, οδήγη­σε τη δημοτική αρχή στη «λύ­ση» της αυθαίρετης ρύθμισης, δηλαδή του «κουρέματος» κα­τά 80% του οφειλόμενου πο­σού για κάθε υπόχρεο, επί δι­καίους και αδίκους. Το γεγονός αυτό σήμερα θα μπορούσε να οδηγήσει πολλούς από τους δη­μότες που έσπευσαν να «ρυθμί­σουν» την οφειλή τους, να διεκ­δικήσουν τα χρήματά τους πίσω, ως αχρεωστήτως καταβληθέ­ντα. Εν γνώσει τους ότι η λύση αυτή δεν έχει καμία νομιμοποι­ητική βάση, δεν την ανακοίνω­σαν ποτέ επίσημα, ούτε την έφε­ραν στο δημοτικό συμβούλιο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συνθήκες αδιαφάνειας και με­ροληψίας έναντι των δημοτών, ενάντια σε κάθε έννοια ισονο­μίας.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το ση­μείο του χρόνου βεβαίωσης και παραγραφής των προστίμων που θέτει σε ευθεία αμφισβή­τηση τη νομιμότητα της «ρύθμι­σης».

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ζω­γραφίδη υπάρχει θέμα και με τα πρόσωπα τα οποία έκοψαν τις κλήσεις. Το ερώτημα που τίθε­ται είναι, πόσες από τις κλήσεις που την πληρωμή τους αξιώνει σήμερα ο δήμος, κόπηκαν από τους έξι (6) Δημοτικούς Αστυνό­μους στους οποίους έχουν επι­βληθεί περιοριστικοί όροι. Επί­σης, αν υπάρχουν κλήσεις που κόπηκαν από εργαζόμενους που εργάζονται σε άλλες υπηρεσίες του δήμου και λόγω έλλειψης προσωπικού, επιφορτίστηκαν για ένα διάστημα με το κόψιμο κλήσεων. Τέλος, πόσα πρόστι­μα κόπηκαν από συμβασιούχους που υπηρετούσαν στη Δημοτι­κή Αστυνομία. Και τούτο, διότι ο νόμος προβλέπει ότι πρόστι­μα είναι δυνατόν να επιβληθούν μόνο από τους μόνιμους Δημοτι­κούς Αστυνόμους.

Κατόπιν αυτών, η δημοτική αρ­χή θα πρέπει ίσως να εξετάσει το ενδεχόμενο μαζικής παρα­γραφής των προ της τελευταίας τριετίας κλήσεων, ωστόσο και σ’ αυτή την περίπτωση θα προκύ­ψει μείζον θέμα ηθικής τάξεως και ισονομίας, αφού ήδη πολλοί δημότες έχουν σπεύσει να ρυθ­μίσουν την οφειλή τους.
proodos.net


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος27/1/13 22:40

    mia zoi paparies.oust

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/1/13 22:57

    Δηλαδη δεν φτανει που ολοι αυτοι ειναι παραβατες ο Κος Ζωγραφιδης επικροτει την παρανομια.
    Εγω προσωπικα ειχα 2 κλησεις που γνωριζα οτι δεν τις πληρωσα κ 1 που την ειχε τοποθετησει αλλος οδηγος στο δικο του παρμπριζ για να μην τον γραψουν.
    Ηρθε η ειδοποιηση απο τον Δημο κ πηγα εκανα ρυθμιση πληρωσα κ εληξε το γεγονος .
    Εχουν λυσει ολα τα προβληματα της πολης που ασχολουμαστε με τα κωλοχαρτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος28/1/13 00:27

      Εσύ ή παπαριές μας λες ή είσαι μεγάλος στόκος. Οι κλήσεις πάνω αναγράφουν αριθμό κυκλοφορίας. Ακόμα και αν έσβηναν τον αριθμό ή έγραφαν τον δικό σου από πάνω θα μπορούσες να τον βρεις γιατί κρατάνε αντίγραφο και μάλιστα να τον πας μέσα για παραχάραξη.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος28/1/13 01:19

    ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΚΛΗΣΗ 15,5 ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΚΟΥΡΕΜΑ...
    Η ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ!
    ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΤΟΤΕ ΝΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος28/1/13 09:08

    απλά γράφτε τους στα μπαλάκια σας.
    πληρώνουμε ένα σκασμό φόρους, δημοτικούς και άλλους και οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια είναι ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ!
    Δεν ανήκουν σε κανένα δήμο και σε κανένα ιδιώτη (σύμφωνα με το Σύνταγμα) και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε για να παρκάρουμε σε ΔΗΜΟΣΙΟ χώρο, από τη στιγμή που φτιάχνεται, συντηρείται και επισκευάζεται με ΔΙΚΑ ΜΑΣ χρήματα.
    Εκτός αυτού, όλοι οι δημοτικοί αστυνόμοι στο Δήμο Ρόδου έχουν προσληφθεί ΠΑΡΑΝΟΜΑ και ακόμα εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης (δηλαδή δεν υπάρχει κανένας ΝΟΜΙΜΟΣ σημοτικός αστυνομικός...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *