ροή ειδήσεων

Περιμένουν φονικές επιθέσεις στην Ελλάδα

Εκτενές ρεπορτάζ για την «εκρηκτική» κατάσταση στην Ελλάδα πραγματοποιεί η εφημερίδα «Guardian». Η δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας κάνει λόγο για «επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων, τραπεζών, ακόμα και σε εμπορικό κέντρο», για έξαρση της τρομοκρατίας... «από εξτρεμιστικά στοιχεία που στοχεύουν στην εκμετάλλευση της λαϊκής οργής για τα αντιδημοφιλή μέτρα λιτότητας». Η ανταποκρίτρια Έλενα Σμιθ αναφέρει:

«Σε διάστημα μόλις λίγων εβδομάδων το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ελλάδας έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των γραφείων του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ σημειώθηκε σειρά εκρήξεων από γκαζάκια έξω από γραφεία πολιτικών, κομμάτων, τράπεζες και σπίτια δημοσιογράφων».

To σχόλιο του Guardian; «Σήμερα, λίγες ημέρες μετά την επίθεση στο εμπορικό κέντρο- με τους αξιωματούχους της Αντιτρομοκρατικής να επιδίδονται σε ένα κυνήγι που δεν έχει αποφέρει μέχρι στιγμής κανένα αποτέλεσμα- κλιμακώνονται οι φόβοι ότι η εύθραυστη πολιτική σταθερότητα της χώρας μπορεί να πληγεί από εξτρεμιστές αποφασισμένους να εκμεταλλευτούν την οργή κατά των αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας».

Στο άρθρο στη συνέχεια επισημαίνεται: «Σε μία χώρα όπου εθεωρείτο μέχρι πρότινος ότι το φάντασμα της τρομοκρατίας είχε εκλείψει- με τη διάλυση της 17 Νοέμβρη- η εμφάνιση ομάδων έτοιμων να αναλάβουν πρωτοφανές ρίσκο έχει σημάνει κόκκινο στις αρχές».

O πρώην αμερικανός διπλωμάτης, Μπράντι Κίσλινγκ, σχολιάζει το θέμα. Συγκεκριμένα, ο ίδιος σημειώνει πως «η αστυνομία, καταπνίγοντας τους παραδοσιακούς αντιεξουσιαστές αντιπάλους της προσπαθεί να επιβεβαιώσει το δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης, ενώ οι αναρχικοί με τη σειρά τους είναι αποφασισμένοι να την ταπεινώσουν με συμβολικές επιθέσεις».

Για το επίμαχο ζήτημα τη γνώμη του εκφράζει και ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής του γνωστού ιδρύματος ΕΛΙΑΜΕΠ. Για τον κύριο Ντόκο, η απόφαση να χτυπήσει κάποιος σε ένα εμπορικό κέντρο με έναν εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος μπορεί να πυροδοτηθεί κατά λάθος και να σκοτωθούν αθώοι χωρίς να ο αρχικός στόχος, «είναι ενδεικτική της αποφασιστικότητας για κλιμάκωση της βίας». Τα λόγια του γίνονται αφορμή για σχολιασμό στο δημοσίευμα.

Αναφορά στο άρθρο γίνεται και για την επίθεση του κυβερνητικού εκπρόσωπου, Σ. Κεδίκογλου σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κυρίου Κεδίκογλου, το μέλος του κόμματος είναι φιλικά προσκείμενο στην τρομοκρατία.

Η κυρία Μαίρη Μπόση, ειδική σε θέματα Διεθνούς Τρομοκρατίας παίρνει θέση για το ζήτημα, σημειώνοντας πως «Η δεξαμενή στρατολόγησης έχει χωρίς αμφιβολία διευρυνθεί». Το κενό που άνοιξε όταν τα πολιτικά κόμματα σταμάτησαν να πείθουν γεμίζει με εξτρεμιστές», λέει η δρ Μπόση, η οποία υποστηρίζει ότι «παρά το γεγονός ότι αυτές οι οργανώσεις είναι εξαιρετικά διαφοροποιημένες περιλαμβάνουν στους κόλπους τους και νεαρούς μεσοαστικής τάξης και προνομιακής κοινωνικής προέλευσης».

Οι προβλέψεις της δε μόνο αισιόδοξες δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. «Στο μέλλον, θα δούμε περισσότερη βία, και δεν αποκλείεται οι επιθέσεις να είναι πιο φονικές», επισημαίνει με θλίψη.
planet-greece

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *