ροή ειδήσεων

Ανήσυχοι οι καθηγητές για τα φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια και τα σχολεία

Έκκληση προς την Πολιτεία να παρέμβει για τα αυξανόμενα κρούσματα βίας στα πανεπιστήμια απηύθυνε η ΠΟΣΔΕΠ, με αφορμή τα επεισόδια με κουκουλοφόρους στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Έντονη ανησυχία εκφράζει και η...

ΟΛΜΕ για την αύξηση, στα σχολεία, των περιστατικών βίας που συνδέονται με ακραίες αυταρχικές, ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου απευθύνει έκκληση:

Στην Πολιτεία και ειδικά στο υπουργείο Παιδείας να συνδράμει στο μέγιστο δυνατό και με κάθε τρόπο τα Πανεπιστήμια, πριν θρηνήσουμε θύματα, βάζοντας το θέμα της βίας στους πανεπιστημιακούς χώρους στη λίστα των άμεσων προτεραιοτήτων τους.
Στο ελληνικό Κοινοβούλιο και ειδικά στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων να συγκαλέσει άμεσα ειδική συνεδρίαση για τη βία στα Πανεπιστήμια, ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα της ΠΟΣΔΕΠ, με σκοπό να συζητηθούν όλες οι εμφανείς και αφανείς διαστάσεις του προβλήματος, να ενημερωθούν τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας και να εξεταστούν μέτρα για την αντιμετώπισή του.
Στις ηγεσίες των Ιδρυμάτων να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε τα Ιδρύματά τους να επιτύχουν την απρόσκοπτη και αδιατάρακτη διεξαγωγή όλων των ακαδημαϊκών λειτουργιών. Όμως είναι πλέον προφανές ότι η Πολιτεία οφείλει να δώσει στις Διοικήσεις όλα τα απαραίτητα μέσα –όπως η διεθνής πραγματικότητα υποδεικνύει– ώστε να μπορούν τα Ιδρύματα να λειτουργούν απρόσκοπτα μέσα σε ένα απόλυτα ακαδημαϊκό περιβάλλον.
Ειδικότερα, θεωρούμε ότι θα πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν οι χώροι που παρανόμως κατέχονται από διάφορες ομάδες (στέκια κ.λπ.) και αφού επανέλθουν εντός ελληνικής επικράτειας, να αποδοθούν πλήρως στη Διοίκηση των Ιδρυμάτων. Επίσης, να απομακρυνθούν λειτουργίες που δεν αποτελούν μέρος ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων. Ειδικά αυτές που προωθούν λογικές μίσους και ανεξέλεγκτης βίας δεν μπορούν να έχουν θέση σε ένα ακαδημαϊκό και επιστημονικό περιβάλλον».

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Ν.Σταυρακάκης, έκανε λόγο για «πέπλο τρόπου» πάνω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέροντας συγκεκριμένα τα εξής περιστατικά:

Τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε στο γραφείο του πρύτανη Κωνσταντίνου Γάτσιου και προκάλεσε σοβαρότατες καταστροφές.
Τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013 ομάδα ατόμων περικύκλωσε τον αντιπρύτανη του Ιδρύματος, Εμμανουήλ Γιακουμάκη, και σπρώχνοντας, απειλώντας και προπηλακίζοντάς τον, τον εξώθησαν στην οδό Πατησίων απαιτώντας να «ζητήσει από την αστυνομία να αποχωρήσει».
Την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013 κουκουλοφόροι κατέστρεψαν το άγαλμα του ευεργέτη του Ιδρύματος Μαρασλή και τα τζάμια της ιστορικής Αίθουσας Τελετών του Ιδρύματος.

Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, με ανακοίνωσή της, εκφράζει την ανησυχία της για τη σημαντική, όπως λέει, αύξηση στα σχολεία, των περιστατικών βίας που συνδέονται με ακραίες αυταρχικές, ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις τις οποίες και καταδικάζει.

«Φορείς και ομάδες που εμφορούνται από αντιδημοκρατικές αντιλήψεις», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «επιχειρούν να αξιοποιήσουν το γενικότερο αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης για να καλλιεργούν την απέχθεια και το μίσος κατά παιδιών που έχουν συγκεκριμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά, να εκφοβίζουν αυτά ή άλλα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και ακόμα και να προβαίνουν σε βίαιες ενέργειες για να επιβάλουν τις αντιδημοκρατικές αντιλήψεις τους».

Οι καθηγητές ανακοινώνουν ότι το Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ έχει συστήσει ομάδα εργασίας, με στόχο να μελετήσει συστηματικά τα προβλήματα και να προωθήσει τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής τους.

Συγχρόνως, καλεί τις τοπικές ενώσεις των καθηγητών να αναλάβουν το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες και δράσεις για τα φαινόμενα βίας, ρατσισμού, ξενοφοβίας και φασισμού σε συνεργασία με γονείς και μαθητές, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα του σχολικού προγράμματος, π.χ σχολικές εορτές και επετείους, προγράμματα αγωγής υγείας κ.λπ.

*με πληροφορίες από in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος11/1/13 20:28

    Κάπως αργά είναι τα ανακλαστικά των εκπαιδευτικών μας γενικά στο θέμα της μαθητικής βίας στα σχολεία. Πρόσφατα δημοσιεύθυκε μία έρευνα της ευρωζώνης με σχετικό θέμα και η Ελλάδα βρίσκεται στην 4 θέση!! Δεν φταίει μόνο η πολιτεία για το κατάντημα αυτό, φταίνε οι γονείς αλλά και τα ΜΜΕ. Κοιτάξτε τα προγράμματα των τηλεοράσεων με τα παιδικά cartoons και θα δείτε μόνο βία. Ειδικά κάποια γιαπονέζικα και κινέζικα, το μόνο που έχουν να επιδείξουν είναι βία και μόνο βία. Φυσικά οι καναλάρχες αδιαφορούν αφού όπως λένε.... αυτό πουλάει.... και μαζί με αυτό και τα σχετικά παιχνίδια στην αγορά. Αν δεν απαγορευτούν κάθε μορφής βίας κινούμενα σχέδια, πολύ συντομα θα γίνουμε Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με μαθητές να οπλοφορούν και να "καθαρίζουν" όποιους συνομήλικους ή καθηγητές δεν συμπαθούν. Και μια που το έφερε ο λόγος, με τόση ανεργεία και "ψάξιμο" για νέες ιδέες, η Ελληνική μυθολογία θα μπορούσε άνετα να εξοστρακίσει τις αηδίες που βλέπουμε με ξενόφερτα καρτούνς και να διδάξει την μυθολογία μας στα παιδιά μας. Η Ελληνική μυθολογία είναι η ωραιότερη στον κόσμο!!!!!!!!!!ΟΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *