ροή ειδήσεων

Μολότοφ... στις τράπεζες τα «κόκκινα» δάνεια

Αυτό που φοβούνταν συμβαίνει με πιο γρήγορος ρυθμούς απ’ ό,τι πίστευαν. Το χρήμα ρέει άφθονο από «ενέσεις» ενίσχυσης προς στις τράπεζες, δια κρατικής χειρός (με ρευστό και εγγυήσεις), αλλά μοιάζει σαν να πέφτει σε μια «μαύρη τρύπα» δίχως πάτο, που απαιτεί όλο και περισσότερες θυσίες...

Τα «κόκκινα δάνεια» φουντώνουν τη φωτιά στα μπατζάκια των τραπεζιτών, εν μέσω κρίσιμων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η Τράπεζα της Ελλάδος στο εξάμηνο του 2012 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφθασαν στο 19,6%, όταν στο τέλος του 2011 ήταν 15,9%, στο τέλος του 2010 στο 10,4%, το 2009 στο 7,7%, το 2008 στο 5% και το 2007 ήταν 4,5%.

Η πιο δύσκολη κατάσταση παρατηρείται στην καταναλωτική πίστη, όπου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φθάνουν στο εξάμηνο του 2012 στο 35,6% από μόλις 6% το 2007, με εκτιμήσεις να ανεβάζουν το ποσοστό στο 37% περίπου σήμερα.

Στην στεγαστική πίστη το αντίστοιχο ποσοστό στα μέσα του 2012 ήταν 19,9% από μόλις 3,6% το 2007 και στην επιχειρηματική στο 19,6% από 4,6% το 2007 πριν ξεκινήσει η κρίση. Σήμερα το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, ανέρχεται στο 20,5% για την στεγαστική και 22,5% για την επιχειρηματική πίστη.

Στα στοιχεία δείχνουν ότι η ανοδική τάση συνεχίζεται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ξεκίνησε το 2008, αλλά το πιο σημαντικό που καταγράφουν είναι ότι το τελευταίο 12μηνο η ανοδική τάση έχει ενταθεί, όπως παρατηρούν τραπεζικού αναλυτές που «ζύγισαν» τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα.

Μοιάζει σαν να γίνεται μια τρύπα στο νερό, δημόσιο χρήμα πάει στις τράπεζες, αλλά δεν... κυλάει χαμηλότερα, στην πραγματική οικονομία, ούτε «βουλώνει τρύπες». Και δεν αφορά μόνο στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών κρατικών ομολόγων αλλά και στα ιδιωτικά και επιχειρηματικά δάνεια τόσο εντός Ελλάδος όσο και εκτός, με αιχμή το πάλαι ποτέ «Ελντοράντο των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου».

Τραπεζικά στελέχη, σε συζητήσεις με εκπροσώπους του Τύπου, εκτιμούν ότι η ανοδική αυτή τάση αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συνεχιστεί σε όλο το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους και προσδιορίζουν ως χρονικό ορίζοντα σταθεροποίησης το τέλος του έτους ή τις αρχές του επομένου... με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι αναστροφής της ύφεσης.

Το γεγονός αυτό θα έχει θετικές συνέπειες στη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης που με τη σειρά τους θα έχει καθοριστική επίδραση στη δυνατότητα των πολιτών να αποπληρώνουν με συνέπεια τις υποχρεώσεις τους προς τρίτους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι τράπεζες.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες σε συνεργασία με την πελατεία τους έχουν προχωρήσει από την αρχή της κρίσης σε 800.000 ρυθμίσεις δανείων στη στεγαστική και καταναλωτική πίστη προκειμένου να συνεχίζουν να εξυπηρετούνται κανονικά.
πηγές: Ελευθεροτυπία, ΑΠΕ, Reuters


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *