ροή ειδήσεων

Άσμουσεν: Απομένει το τελευταίο και πιο δύσκολο κομμάτι για την Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει καλύψει τα δύο τρίτα ενός «μαραθωνίου», δηλώνει το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιοργκ Άσμουσεν, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής. Τονίζει, ωστόσο, ότι το τελευταίο...

«είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι», το οποίο απαιτεί «οικειοποίηση» του προγράμματος προσαρμογής από την κυβέρνηση, τους πολίτες, τα συνδικάτα.

Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, ο κ. 'Ασμουσεν αν και αναγνωρίζει «με μεγάλο σεβασμό, αυτά που έχουν ήδη γίνει στην Ελλάδα», σημειώνει ότι «πρέπει να γίνουν κι άλλα». Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ εκτιμά ότι είναι ορατά τα πρώτα θετικά σημάδια και προσθέτει: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: πρέπει και φέτος ο κόσμος να δείξει αντοχή, γιατί το πρόγραμμα πρέπει να παραμείνει εντός στόχων και θα χρειαστεί χρόνος ώσπου να δούμε περισσότερα αποτελέσματα».

Εκτιμά, επίσης, ότι »αν υπάρξει προσήλωση στο πρόγραμμα και θετική ετησιοποιημένου ανάπτυξη από το 2014, τότε είναι πολύ πιθανό ο δείκτης του χρέους προς ΑΕΠ να μειωθεί στο 124% το 2020, φτάνοντας έτσι σε βιώσιμα επίπεδα χωρίς την ανάγκη νέου κουρέματος».

Ο κ. Άσμουσεν θεωρεί «εσφαλμένη» τη διαμάχη μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης, λέγοντας ότι ναι μεν βραχυπρόθεσμα η δημοσιονομική εξυγίανση είναι αρνητική για την ανάπτυξη, αλλά είναι επιβεβλημένη «όταν μια χώρα χάνει πρόσβαση στις αγορές επειδή αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του χρέους της». Επισημαίνει ακόμη ότι «η δημοσιονομική εξυγίανση πρέπει να συνοδεύεται από διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη. Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες κάθε προγράμματος προσαρμογής».

«Αντί ο κ. Άσμουσεν να προϊδεάζει τον ελληνικό λαό για τα νέα επώδυνα μέτρα που θα λάβουν η Τρόικα και η κυβέρνηση, καλό θα ήταν να προετοιμάζεται σιγά-σιγά για το βαθύ «κούρεμα» που πρέπει να γίνει στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που συνεχίζει να κερδοσκοπεί σε βάρος του ελληνικού λαού» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.
Πηγή: ΑΜΠΕ


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος28/1/13 17:15

    Ασμουσεν ,χθες το βραδυ η μανα σου αλλα μου ελεγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *