ροή ειδήσεων

Παραοικονομία: Η μοναδική «πηγή» για έσοδα

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η παραοικονομία στην Ελλάδα φθάνει στο 25% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, δηλαδή περίπου...
σε 50 δισ. ευρώ. Ο μέσος όρος στην ΕΕ των 27 είναι πολύ χαμηλότερα, στο 14,9% του ΑΕΠ, ενώ στην ευρωζώνη των 17 στο 15% του ΑΕΠ.

Από κάποιους προβάλλεται η άποψη ότι η παραοικονομία αποτελεί «μαξιλάρι» σε περιόδους κρίσης, με την έννοια ότι εξασφαλίζει προσόδους και εισοδήματα σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Αν και για κάποιες χώρες η συγκεκριμένη θέση έχει μια δόση αλήθειας, στην Ελλάδα έχει ξεπεραστεί πλήρως από τις εξελίξεις.

Τα πενιχρά φορολογικά έσοδα του ελληνικού κράτους αποτελούν «πηγή» όλων των δεινών. Σε αυτά αποδίδεται κατά κύριο λόγο ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και… η επιμονή των ελλειμμάτων.

Εξαιτίας της στασιμότητας στα φορολογικά έσοδα άλλωστε επιβάλλονται σωρηδόν έκτακτα φορολογικά μέτρα και αυξάνονται συνεχώς οι φορολογικοί συντελεστές, οδηγώντας τη νόμιμη αγορά στην ασφυξία και την επίσημη οικονομία στην ύφεση.

Η φορολογική ικανότητα των ειλικρινών φορολογουμένων όμως έχει εξαντληθεί προ πολλού. Στην πραγματικότητα, ανεξάρτητα της πολιτικής βούλησης, τα τελευταία συσταλτικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής θα είναι όντως τα... τελευταία, αφού δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια άντλησης πόρων από αυτή τη φορολογική βάση.

Για να αυξηθούν περαιτέρω τα φορολογικά έσοδα, ένας μόνο τρόπος υπάρχει πλέον. Να διευρυνθεί η φορολογική βάση, να ενταχθούν δηλαδή στην επίσημη οικονομία οι συναλλαγές και τα εισοδήματα των μονάδων που δεν καταγράφονται πουθενά, με αποτέλεσμα να μη συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη. Η παραοικονομία αποτελεί τη μοναδική βιώσιμη επιλογή για αύξηση των εσόδων.
express.gr

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *