ροή ειδήσεων

Μηδέν φόρος στις νέες επιχειρήσεις

Επιθετική πολιτική για την ανάσχεση της ύφεσης και την αντιμετώπιση της φτώχειας σχεδιάζει η κυβέρνηση
Μηδενικό φόρο για τρία χρόνια για όλες τις νέες επιχειρήσεις που θα ιδρυθούν ή θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα και μείωση του φορολογικού συντελεστή... για τις ήδη λειτουργούσες σε ποσοστό ίσο με το ποσοστό αύξησης του αριθμού των εργαζομένων σε αυτές προβλέπουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως, παρ' ότι αντιμετωπίστηκε επιτυχώς το δημοσιονομικό πρόβλημα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος νέου εκτροχιασμού από την έκρηξη της ανεργίας και την αδυναμία που δείχνει η κυβερνητική μηχανή στην ανάσχεση της ύφεσης.

Μάλιστα στον «πρωινό καφέ» και στις συσκέψεις για τη χάραξη στρατηγικής στην οικονομία επισημαίνεται ότι η πολιτική του «νοικοκυρέματος» του Δημοσίου, όσο αναγκαία κι αν είναι, δεν επαρκεί να αντιμετωπίσει το μείζον κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με 1.350.000 ανέργους.

Στο οικονομικό επιτελείο συζητούν πλέον για την ανάγκη υιοθέτησης «επιθετικής πολιτικής» για τη μείωση της ανεργίας και την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης για τη γενιά μας φτώχειας.

«Ηρθε η ώρα να σταματήσουμε να πριμοδοτούμε τους insiders, δηλαδή όσους βρίσκονται εντός της αγοράς εργασίας, και τις επιχειρήσεις, και να προσέξουμε τους outsiders.
Να δώσουμε την ευκαιρία να βρουν δουλειά άνεργοι και να μπουν στην αγορά εργασίας νέοι».

Υπό αυτό το πρίσμα στο τραπέζι βρίσκονται τα εξής μέτρα:

1. Η καθιέρωση μηδενικού συντελεστή φορολογίας για τρία χρόνια και μόνο για νέες επιχειρήσεις.

2. Η μείωση του συντελεστή φορολογίας σε ποσοστό ίσο με το ποσοστό αύξησης της απασχόλησης για τις λειτουργούσες κερδοφόρες επιχειρήσεις.

3. Η μεταφορά στα ΑΕΙ πόρων για την απασχόληση νέων επιστημόνων (μεταπτυχιακών φοιτητών, ερευνητών, ειδικών επιστημόνων).

4. Η σύσταση Γραμματείας Κοινωνικής Προστασίας στην οποία θα συγκεντρωθούν όλοι οι πόροι άσκησης κοινωνικής πολιτικής και η έκδοση κάρτας φτώχειας ώστε να γίνεται ο έλεγχος σε ποιους πηγαίνουν τα χρήματα.
Η Γραμματεία μπορεί να λειτουργεί στο υπουργείο Εργασίας, αλλά μπορεί να υπαχθεί απευθείας στον Πρωθυπουργό, όπως γίνεται στην Πορτογαλία.

5. Η εφαρμογή των δύο πιλοτικών προγραμμάτων καταβολής ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (680 ευρώ τον μήνα κατ' άτομο) σε επιλεγμένες περιοχές.
Κατά τις πληροφορίες η αστική περιοχή θα είναι η Νίκαια και σε περιφερειακό επίπεδο η Δράμα.
Το πακέτο αυτό αναμένεται να συζητηθεί με την τρόικα στον τακτικό τριμηνιαίο έλεγχο της οικονομίας και οι αποφάσεις να ληφθούν ως το τέλος Μαρτίου.

Προβληματισμός Σαμαρά
Την επιτακτική ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας υπογράμμισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Ανάπτυξης όπου παρουσιάστηκε το χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων.

Αυτό που προβληματίζει είναι ότι, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, ο αδύναμος κρίκος για την επανεκκίνηση της οικονομίας εξακολουθεί να είναι η πορεία των εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τα οποία κατά κύριο λόγο προέρχονται από τα κοινοτικά ταμεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ η πορεία του προϋπολογισμού διορθώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του έτους και όλα τα μεγέθη - δαπάνες, φορολογικά έσοδα, έλλειμμα - κινήθηκαν εντός των στόχων, αυτό που έπεσε έξω, και μάλιστα κατά 1 δισ. ευρώ, είναι τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
tovima

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *