ροή ειδήσεων

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 9,2 δισ. ευρώ

Εγκρίθηκε, από το Eurogoup η εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 9,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης, ήταν γενικώς κάτι αναμενόμενο και θεωρούνταν... (από την ελληνική κυβέρνηση τουλάχιστον) ως τυπικό ζήτημα, δεδομένου ότι η Ελλάδα είχε προχωρήσει σε όλα τα προαπαιτούμενα από τους δανειστές.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, διαπίστωσαν ότι η Ελλάδα είναι εντάξει σε σχέση με τις δεσμεύσεις της, καθώς και ότι έχουν έχουν εκπληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα για την αποδέσμευση της δόσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η σχετική ενημέρωση του Eurogroup από τον Γιάννη Στουρνάρα και η συζήτηση για το θέμα της Ελλάδας στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης διήρκεσε μόλις οκτώ λεπτά με δέκα λεπτά, ενώ το κλίμα ήταν θετικό για τη χώρα μας.

Από το συνολικό ποσό των 9,2 δισ. ευρώ, που αναμένεται να εκταμιευτούν στις αρχές του Φεβρουαρίου, τα 7,2 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών και τα 2 δισ. ευρώ θα καλύψουν ανάγκες του προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ότι στο Eurogroup προήδρευσε για τελευταία φορά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ, έπειτα από οκτώ χρόνια στην ηγεσία του ευρωπαϊκού οργάνου. Οι υπουργοί Οικονομικών εξέλεξαν νέο πρόεδρο του Eurogroup τον Ολλανδό Γερούν Ντέισελμπλουμ. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο κ. Γιούνκερ, εξέφρασε την ικανοποίηση της Ευρωζώνης για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων ενεργειών από την ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα για τη φορολογική μεταρρύθμιση και την αναπροσαρμογή των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Σημείωσε, όμως, ότι το Eurogroup αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση την απλοποίηση της φορολογίας επί των εισοδημάτων, την προσεχή άνοιξη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι μετά τη θετική εισήγηση της τρόικας, υλοποιούνται οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και ότι το διοικητικό συμβούλιο του EFSF αναμένεται να αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου.
Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι το Eurogroup αποφάσισε την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου, διότι η Ελλάδα ικανοποίησε τις προαπαιτούμενες δράσεις. Ανέφερε, ωστόσο, ότι ο δρόμος είναι μακρύς και οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν. Σχετικά με την αποχώρηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την προεδρία του Eurogroup, o κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι τον ευχαρίστησε, εκ μέρος του ελληνικού λαού, γιατί «καθοδήγησε την κρίσιμη και δύσκολη συζήτηση για την Ελλάδα με μεγάλη μαεστρία και συναισθηματική νοημοσύνη». «Χάνουμε ένα μεγάλο διαπραγματευτή και ηγέτη που πάλεψε πολλά χρόνια για το ευρωπαϊκό ιδεώδες με πραγματικά υποδειγματικό τρόπο», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τον κ. Ντάισελμπλουμ, ο Γ. Στουρνάρας τον χαρακτήρισε «μετριοπαθή πολιτικό», λέγοντας ότι παρουσίασε ένα αρκετά ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο όραμα για την ευρωζώνη, το οποίο δίνει έμφαση στη διατήρηση του κοινωνικού μοντέλου της Ευρώπης, σε συνδυασμό με την πειθαρχία».
eklogika.gr



Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *