ροή ειδήσεων

Τουρκικά funds ετοιμάζονται να μπουν στην ακτοπλοϊα

Η συνεργασία ΑΝΕΚ-Attica και οι εξελίξεις στην HSW
Του Μηνά Τσαμόπουλου
Ξένοι επενδυτές μέσω funds έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στην ελληνική ακτοπλοία. Η κρίση που πλήττει και τον κλάδο αυτό έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον... επιχειρηματικών στελεχών που αναζητούν ευκαιρίες.

Κύκλοι της ακτοπλοίας επισημαίνουν ότι οι ξένοι επενδυτές θα έρθουν να αγοράσουν τις ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες, ή μόνο τα πλοία τους, σε πολύ χαμηλές τιμές.
«Όμως, υπάρχουν και οι εξ ανατολών γείτονες που ωφελούνται μέσω της αύξησης εφοδιασμού των νησιών από εκεί, όπως και οι τράπεζες οσάκις τεθεί ζήτημα κατάσχεσης και πλειστηριασμού πλοίου που έχει ήδη εξοφλήσει μέρος του δανείου του, χωρίς να εξαιρείται και η ίδια η τρόικα που με κάποιο μηχανισμό μπορεί και αυτή να αντλήσει οφέλη. Ο χρόνος που τις ελληνικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα αναλάβουν άλλοι κοινοτικοί και μη πλοιοκτήτες, ίσως και Τούρκοι, με τους δικούς τους όμως όρους και προϋποθέσεις είναι πολύ κοντά. Όροι όμως που θα φέρουν σε δυσμενή θέση όχι μόνο τους Έλληνες πλοιοκτήτες αλλά και όλους τους Έλληνες νησιώτες» και προσθέτουν:

«Πολλοί θα κάνουν χαρές από την κατάρρευση των ακτοπλοϊκών μας εταιρειών που εισέρχονται στο τέταρτο έτος ζημιών. Μήπως είναι καιρός να τα πάρει κάποιος σε χρονοναύλωση και να σταματήσει την κατρακυλά;»

Στο μεταξύ, κυβέρνηση και τραπεζίτες αναζητούν λύση για την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις και η αναδιάρθρωση δανείων που ανέρχονται συνολικά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Δύο θεωρούνται τα κλειδιά για τις εξελίξεις στον κλάδο. Η επέκταση της υπάρχουσας συνεργασίας της ΑΝΕΚ με τον όμιλο της Attica και σε άλλες γραμμές που θα οδηγήσει στην απόσυρση πλοίων τόσο από το Αιγαίο όσο και από την Αδριατική και οι εξελίξεις στην Hellenic SeaWays όπου υπάρχει κόντρα μεγαλομετόχων.

Σύμφωνα με ναυλομεσιτικούς αναλυτές μέσα στο 2013 θα πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις στην ακτοπλοΐα που θα δημιουργήσουν νέα επιχειρηματικά σχήματα ή συνεργασίες σε επίπεδο δρομολογίων.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο πρέπει να γίνουν οι εξής κινήσεις:

- αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση από τις τράπεζες των ακτοπλοϊκών δανείων.

- επίτευξη συνεργασιών ή και συγχωνεύσεων για τη συρρίκνωση του αριθμού των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

- επέκταση των επιχειρήσεων εταιρειών στη διασύνδεση της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Τουρκία.

- δρομολόγηση πλοίων στις αγορές των εξωτερικού.

newmoney.gr

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *