ροή ειδήσεων

Οι Moody's ξαναχτυπούν. Βλέπουν χρεοκοπία της Ελλάδας

Σε καθεστώς ύφεσης θα παραμείνει για μία ακόμη διετία η ελληνική οικονομία , με 5% μείωση στο φετινό ΑΕΠ και μικρότερη υποχώρηση το 2014 σύμφωνα με τις... προβλέψεις της η Moody’s. Ο οίκος αξιολόγησης χαρακτηρίζει υψηλό τον κίνδυνο νέου «κουρέματος» στο χρέος των περίπου 86 δισ. ευρώ που κατέχουν οι ιδιώτες τονίζοντας πως «η οικονομία παραμένει αδύναμη, το χρέος μη διατηρήσιμο, η κοινωνική σταθερότητα εύθραυστη και το πολιτικό κλίμα τεταμένο».

Σε έκθεση της Moody’s αναγνωρίζεται η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και τονίζεται πως η αυξημένη ρευστότητα που έχει πλέον στη διάθεση της θα δώσει ανάσα και θα επιτρέψει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Εκτιμάται δε πως η καλύτερη εκτέλεση του περσινού προϋπολογισμού παρέχει στήριξη για να ενισχυθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη προς τη χώρα.

Ωστόσο, χαρακτηρίζονται αβέβαιες οι δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για μελλοντική ελάφρυνση του χρέους το οποίο θα παραμείνει υψηλότερα του 170% του ΑΕΠ στο διάστημα 2013 – 2016 .
Σε ειδική έκθεση για την Ελλάδα η Moody’s, διατηρώντας σταθερή την αξιολόγηση στο C με σταθερή προοπτική:

Αναμένει ύφεση 5% φέτος, υψηλότερη από το περίπου 4% – 4,5% που εκτιμά κυβέρνηση και τρόικα ενώ θεωρεί πως η οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση και το 2014, έστω και με μικρότερο βαθμό.

Την εκτίμηση αυτή αποδίδει σε τρεις λόγους:

- Αργή πρόοδος στην απελευθέρωση «των πολιτικά ισχυρών κλειστών επαγγελμάτων», καθώς η μη απελευθέρωση θα διατηρήσει τα κόστη σε υψηλά επίπεδα δρώντας αποτρεπτικά και για τις επενδύσεις.
-Υποτονική ζήτηση προϊόντων από τις αγορές της ευρωζώνης.
-Υπονόμευση της ανάκαμψης της εγχώριας καταναλωτικής ζήτησης τα επόμενα χρόνια εξαιτίας των συνεχιζόμενων περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.

Πιστεύει ότι η πιθανότητα μιας ακόμη χρεοκοπίας (κούρεμα) στο υπάρχον χρέος του ιδιωτικού τομέα παραμένει υψηλή, δεδομένων: των κινδύνων στην εφαρμογή του νέου προγράμματος, των ιδιαίτερα αβέβαιων οικονομικών προοπτικών ανάπτυξης της χώρας, των πολιτικών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και του ότι το χρέος εξακολουθεί να είναι μη διατηρήσιμο.. «Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος για τους ιδιώτες παραμένει αυξημένος εξαιτίας της διάρθρωσης του χρέους αλλά και των οξύτατων οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών προκλήσεων που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *