ροή ειδήσεων

Το 2012 ανέστειλαν τη λειτουργία τους 1216 επιχειρήσεις στα Δωδ/σα

• Υποβολή αιτήσεων για ενίσχυση μικρομεσαίων
Το μέγεθος του προβλήματος που παρουσιάζει η αγορά στην περιοχή μας αποτυπώνουν τα στοιχεία του ΕΒΕΔ.
Στη Ρόδο διεγράφησαν από τα μητρώα...
του ΕΒΕΔ 807 εταιρείες. Από αυτές 2 ήταν ΑΕ, 2 ΕΠΕ, οι 30 Ε.Ε., οι 131 ήταν Ο.Ε. και οι 1.029 ατομικές.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι 316 από τις επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο στη Ρόδο ήταν εμπορικές. Οι 446 ήταν εταιρείες παροχής υπηρεσιών και οι 151 τουριστικές.

Επιπλέον «έσβησαν» 285 επιχειρήσεις από τον κλάδο της μεταποίησης.

ΣΤΗΝ ΚΩ

Λουκέτο έβαλαν 223 επιχειρήσεις στην Κω και 186 στην Κάλυμνο.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα στο μητρώο του ΕΒΕΔ ενεγράφησαν 1086 επιχειρήσεις. Από αυτές οι 718 ήταν στη Ρόδο, οι 221 στην Κω και οι 147 στην Κάλυμνο.

Το έτος 2011 η κατάσταση στην αγορά φαίνεται από τα στοιχεία πως ήταν κάπως καλύτερη, αφού οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους ήταν 857.

Από αυτές οι 566 λειτουργούσαν στη Ρόδο, οι 166 στην Κω και οι 125 στην Κάλυμνο.

Οι επιχειρήσεις του νησιού μας συνεχίζουν να ελπίζουν πάντως ότι θα έρθουν «καλύτερες ημέρες» και ότι θα δημιουργηθεί ανάπτυξη. Ελπίζουν επίσης ότι θα τύχουν στήριξης από το κράτος.

Τα στελέχη της Αναπτυξιακής Εταιρείας του ΕΒΕΔ τις τελευταίες ημέρες ασχολούνται με την ενίσχυση των επιχειρήσεων από πόρους του ΕΣΠΑ.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΙΚΡΩΝ
Την υλοποίηση του προγράμματος για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους κλάδους της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών, ανακοίνωσαν ήδη οι γενικοί γραμματείς Επενδύσεων, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ.κ. Γ. Γιαννούσης, Σπ. Ευσταθόπουλος και Γ. Πυργιώτης.

Οι γ.γ. τόνισαν ότι στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση υφιστάμενων και η ίδρυση νέων 10.000 επιχειρήσεων, καθώς και η δημιουργία 4.000 θέσεων εργασίας.

Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 40% έως 60% επί του ύψους των επενδυτικών σχεδίων, ανάλογα με την περιφέρεια.

Ο οδηγός του προγράμματος βρίσκεται στο Διαδίκτυο και το εύρος των επενδυτικών σχεδίων ανά κλάδο κυμαίνεται για τη μεταποίηση από 30.000 έως 300.000 ευρώ, για τον τουρισμό από 20.000 έως 200.000 ευρώ και για το εμπόριο – υπηρεσίες από 20.000 έως 100.000 ευρώ.

Οι προθεσμίες υποβολής προτάσεων είναι από τις 25/2 μέχρι και 25/4 και τα σχέδια θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά.

ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

«Ουσιαστικά έχει ξεκινήσει η διαδικασία, όπου οι επενδυτές πρέπει να ετοιμάσουν τις προτάσεις τους προκειμένου να τύχουν χρηματοδότησης. Εχουν στη διάθεσή τους 2 μήνες», δήλωσε ο διευθυντής της ΔΕΤΑΠ κ. Γ. Τουρλάκος.

Οι φάκελοι των ενδιαφερομένων όπως εξήγησε ο διευθυντής της ΔΕΤΑΠ θα κατατίθενται στην Τράπεζα Δωδεκανήσου. Όμως ο έλεγχος είναι πιθανό να γίνεται από κλιμάκια που θα έρχονται από άλλες περιοχές της χώρας.

Ο κ. Τουρλάκος διευκρίνισε πως υπάρχουν και επιχειρήσεις που μπορεί να εξαιρούνται και δεν μπορούν να ενισχυθούν.

«Είναι πιθανό να μην μπορούν να τύχουν χρηματοδότησης τα εστιατόρια. Δικαιούνται οι επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν σε αεροδρόμια ή είναι κέτερινγκ. Ο κόσμος καίγεται για τα προγράμματα αυτά. Όμως η διαδικασία είναι δύσκολη γιατί δεν γίνεται πλέον ο έλεγχος των φακέλων από τις τράπεζες», δήλωσε ο κ. Τουρλάκος.

15 εκ. ΣΤΟ Ν. ΑΙΓΑΙΟ

Σε ερώτηση για τα χρήματα που αναλογούν σε επιχειρήσεις της περιοχής μας ο κ. Τουρλάκος δήλωσε:

«Για όλο το Ν. Αιγαίο αναλογούν 15.000.000 ευρώ. Από αυτά τα 12 αφορούν υφιστάμενες επιχειρήσεις και τα τρία νέες ή υπό σύσταση».

Οι δαπάνες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν είναι ο εξοπλισμός, οι κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός για την προστασία του περιβάλλοντος και οι άυλες δαπάνες.

Οι ενδιαφερόμενοι για το υπόλοιπο ποσοστό συμμετοχής μπορούν να ζητήσουν κάλυψη είτε με δάνειο από τράπεζες είτε με εγγυήσεις από προγράμματα του ΕΤΕΑΝ.
vimatisko.gr

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *