ροή ειδήσεων

Με ελικόπτερο πήγε να το σκάσει ο Βλαστός - Αερομαχία με 500 σφαίρες πάνω από τις φυλακές

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ
Κινηματογραφική πλην αποτυχημένη απόπειρα να απελευθερώσουν με ελικόπτερο τον βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστό από τις φυλακές των Τρικάλων....
επιχείρησαν από αέρος συνεργοί του.

Το ελικόπτερο που χρησιμοποιήθηκε για την απόπειρα απόδρασης προσγειωμένο στον προάυλιο των Φυλακών Τρικάλων. Πηγή: EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Το ελικόπτερο έγινε αντιληπτό από τους φρουρούς του σωφρονιστικού καταστήματος γύρω στις 4.45 το απόγευμα.

Επέβαιναν σε αυτό συνολικά πέντε άτομα: Ο χειριστής, δύο Έλληνες, ένας Αλβανός και ένας Ρουμάνος.

Τουλάχιστον δύο εξ αυτών έφεραν βαρύτατο οπλισμό: Καλάσνικοφ και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς ενώ φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Οι συνεργοί του Βλαστού προσπάθησαν με γάντζο να ξηλώσουν το συρματόπλεγμα που είχε πρόσφατα τοποθετηθεί για λόγους ασφαλείας πάνω από τον αύλιο χώρο των φυλακών και κατόπιν έριξαν ανεμόσκαλα με την οποία ο βαρυποινίτης θα σκαρφάλωνε στο σκάφος.

Ακολούθησαν σκηνές που μόνο σε κινηματογραφική ταινία παραπέμπουν.



Στα πυρά των συνεργών του Βλαστού, απάντησαν με καταιγισμό πυροβολισμών οι φρουροί από τα έξι φυλάκια του σωφρονιστικού καταστήματος.

Υστερα από πραγματική μάχη που διήρκεσε περίπου ένα πεντάλεπτο και προκειμένου να αποφύγει τη συντριβή του ελικοπτέρου το οποίο είχε βληθεί σοβαρά, ο χειριστής του, υποχρεώθηκε να το προσγειώσει στο υπαίθριο πάρκινγκ δίπλα ακριβώς από τις φυλακές.

Εικόνα ενδεικτική της σφοδρής ανταλλαγής πυρών αποτελούν τα γαζωμένα φυλάκια των εξωτερικών φρουρών καθώς επίσης και τα αυτοκίνητά τους.

Ελαφρά τραυματίας ο Βλαστός


Ο Παναγιώτης Βλαστός τραυματόστηκε και χρειάστηκε να νοσηλευθεί στο ιατρείο των φυλακών, ενώ με δηλώσεις του ο συνήγορός του Φραγκίσκος Ραγκούσης ζήτησε την μεταφορά του πελάτη του στο νοσοκομείο καθώς και τη διεξαγωγή έρευνας για... «τους πυροβολισμούς από πλευράς των φρουρών της φυλακής».

Ο βαρυποινίτης με το πλούσιο ιστορικό σε απόπειρες απόδρασης, τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να ανέβει στην ανεμόσκαλα που τού πέταξαν δύο φορές οι συνεργοί του από το ελικόπτερο.



Ωστόσο είτε επειδή η ανεμόσκαλα κάπου «έμπλεξε» είτε επειδή μέσα στον καταιγισμό των πυρών δεν μπορούσε να προχωρήσει στους σωστούς ελιγμούς, ο Βλαστός έπεσε στο έδαφος με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σε χέρα και πόδια, έχοντας πιθανότατα υποστεί κάποιο κάταγμα.

Στο χέρι έχει τραυματισθεί και ο χειριστής του ελικοπτέρου.

Η αστυνομία έχει ήδη προχωρήσει στις συλλήψεις των πέντε επιβαινόντων.

Τόσο ο μηχανικός όσο και ο πιλότος του ελικοπτέρου ισχυρίζονται ότι ήταν όμηροι των δραστών.

Είχε ενοικιαστεί με προορισμό τον Ασπρόπυργο
Κατά πληροφορίες, το ελικόπτερο είχε ενοικιαστεί από ιδιωτική εταιρία με προορισμό τον Ασπρόπυργο και έπειτα τη Θεσσαλονίκη αλλά κατά την διαδρομή οι συνεργοί του Βλαστού, υπό την απειλή όπλου ανάγκασαν τον πιλότο να κατευθυνθεί στα Τρίκαλα.

Ερευνες διεξάγονται μέσα στις φυλακές Τρικάλων για την εύρεση ενός σάκου με εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος και θα χρησιμοποιείτο σε περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε καλά στην επιχείρηση και την ύπαρξη του οποίου επιβεβαίωσαν οι επιβαίνοντες στο ελικόπτερο όταν αυτό καθηλώθηκε.

Υπήρχε η πληροφορία στο Δικαιοσύνης
Σύμφωνα με πηγές του «Εθνους», στο Υπουργείο Δικαιοσύνης είχαν φθάσει εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες, πληροφορίες ότι κρατούμενος ή κρατούμενοι στις φυλακές Τρικάλων σχεδίαζαν τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Αυτός ήταν και ο λόγος που πολύ πρόσφατα είχε τοποθετηθεί το εναέριο πλέγμα ασφαλείας το οποίο αποπειράθηκαν να ξηλώσουν με γάντζο οι συνεργοί του Βλαστού από το ελικόπτερο.

Και για τον ίδιο λόγο οι σκοπιές είχαν διπλασιαστεί ενώ σε φύλακες και φρουρούς είχε δοθεί εντολές σε περίπτωση που διαπιστωθεί ύποπτη προσέγιση ελικοπτέρου να πυροβολήσουν πρώτα στο ουραίο του τμήμα ώστε τουλάχιστον αρχικά να αποτραπεί το ενδεχόμενο να τραυματιστεί κάποιος, πιθανώς απαχθείς, χειριστής.

Μάχη με 500 σφαίρες
Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε ο ευρισκόμενος σε υπηρεσιακό ταξίδι στις Βρυξέλλες υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ. Καραγκούνης ο οποίος σε ραδιοφωνικές του (Βήμα FM) δηλώσεις, ανέφερε:

«Είχαμε μια πληροφορία εδώ και αρκετό και κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες, τουλάχιστον να μπει ένα πλέγμα» πάνω από το χώρο που προαυλίζονται οι κρατούμενοι.

Ο ίδιος περιέγραψε το σκηνικό της μάχης με βάση τις πρώτες πληροφορίες που κατέφθασαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ως εξής:

«Οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν από το ελικόπτερο ίσως με καλάσνικοφ. Οι φύλακες απάντησαν και έγινε πραγματική μάχη. Έπεσαν περίπου 500 σφαίρες. Περίπου πεντακόσιοι κάλυκες βρέθηκαν στο προαύλιο.

Έριξαν μάλιστα και ανεμόσκαλα για να προσεγγίσει ο Βλαστός, ο οποίος προσπάθησε να ανέβει χωρίς ωστόσο να τα κατάφερει.

Το ελικόπτερο έμεινε τελικά από διαρροή καυσίμων και αναγκάστηκε να καθηλωθεί στο πάρκινγκ της φυλακής.

Ο Βλαστός ίσως έχει υποστεί μικροτραυματισμό ενώ πιθανότατα ελαφρά τραυματίας είναι και ένας από τους επιβαίνοντες στο ελικόπτερο».

Τρίτη επιχείρηση απόδρασης με ελικόπτερο
Ο βαρυποινίτης Βλαστός έχει καταδικαστεί δυο φορές σε ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή του στο λεγόμενο «συνδικάτο του εγκλήματος, ενώ κατηγορήθηκε για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

Είχε προσπαθήσει να αποδράσει και από τις φυλακές Κορυδαλλού στις 12 Δεκεμβρίου του 2011 και μάλιστα είχε κρατήσει ομήρους.

Η σημερινή είναι η τρίτη επιχείρηση απόδρασης από τις φυλακές με ελικόπτερο. Οι δύο προηγούμενες ήταν των Β. Παλαιοκώστα και Αλκετ Ριζάι, το 2006 και το 2009, αντίστοιχα.

Συγχαρητήρια από Ρουπακιώτη
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης με δήλωσή του συνεχάρη «θερμά για την αποτροπή της απόδρασης τον διευθυντή της φυλακής, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους εξωτερικούς φρουρούς οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους εκτέλεσαν στο ακέραιο το καθήκον τους». Αύριο ο υπουργός Δικαιοσύνης θα μεταβεί στις φυλακές Τρικάλων.

Σπ. Κουντούρης
ethnos.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *