ροή ειδήσεων

Η «ελληνική τραγωδία» της Ιταλίας

Με το πρωτοσέλιδό της καλυμμένο σχεδόν ολόκληρο από μια μάσκα αρχαίου ελληνικού δράματος και τίτλο «Ελληνική τραγωδία» η ιταλική ιστοσελίδα Huffington Post κάνει λόγο για τον φόβο που επικρατεί στις αγορές έπειτα από την εκλογική αναμέτρηση-θρίλερ....

Έτσι, για την ιταλική τράπεζα Mediobanca «η ιταλική κωμωδία μετατρέπεται σε ελληνική τραγωδία», στο κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί μετά τα...
αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας. Έκθεση της τράπεζας αναφέρει ως «αναπόφευκτο τον μεγάλο συνασπισμό ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) του Μπερσάνι και το Λαό της Ελευθερίας (Pdl) του Μπερλουσκόνι», στον οποίο δίνει πιθανότητα σχηματισμού σε ποσοστό 70% σε σχέση με τα άλλα σενάρια που κυκλοφορούν. Την ίδια ώρα υπογραμμίζεται ότι «η Ιταλία δεν είναι Γερμανία».

Όλα αυτά λίγες ώρες μετά την συνάντηση του Μάριο Μόντι με τον διοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας Ινιάτσιο Βίσκο και τον υπουργό Οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, έπειτα από τα ανησυχητικά αποτελέσματα που τρομοκρατούν τις αγορές και είχε ως στόχο τον συντονισμό και την πιο στενή παρακολούθηση της κατάστασης, αλλά και την προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο.

Αυτό που φαίνεται να προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι η άνοδος του ιταλικού spread που έχει σκαρφαλώσει στις 330 μονάδες, αλλά και η βουτιά του χρηματιστηρίου του Μιλάνο όπου καταγράφηκε πτώση 4,20%.

Για τους αναλυτές η καλύτερη συνταγή σε αυτή τη ρευστή πολιτική φάση, θα ήταν η κυβέρνηση συνασπισμού. Η Credit Suisse, σε πιο αισιόδοξους τόνους, προτείνει κυβέρνηση Μπερσάνι αλλά με συμμετοχή του Κινήματος Πέντε Αστέρων, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, παρόλα αυτά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής στις κάλπες.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής Φιλίππο Ντιόντοβιτς, η Ιταλία πρόκειται να μπει σε «ένα δύσκολο μονοπάτι, το οποίο θα φέρει στις αγορές αρνητικές συνέπειες άμεσα. Το spread θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 400 μονάδες και το χρηματιστήριο μπορεί να σημειώσει σημαντική πτώση».

Εξού λοιπόν και η «ελληνική τραγωδία» που βλέπει η Mediobanca…
Πηγή: protothema.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *