ροή ειδήσεων

Η χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Άσχημα τα νέα για όσους κάνουν χρήση ινδικής κάνναβης και είναι κάτω από 55 ετών, όπου σύμφωνα με μελέτη αυξάνεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο...


Συγκεκριμένα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, με επικεφαλής τον Δρ Άλαν Μπάρμπερ, υποστηρίζουν ότι οι νέοι σε ηλικία ασθενείς που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να ανιχνευθεί στα ούρα τους ινδική κάνναβη, συγκριτικά με συνομήλικους ασθενείς που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για 160 ασθενείς 18-55 ετών που είχαν υποστεί, είτε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, είτε παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο. Επίσης εξέτασαν και 160 άτομα που είχαν επισκεφθεί το νοσοκομείο για άλλους λόγους (ομάδα ελέγχου).

Οι αναλύσεις ούρων των ασθενών έδειξαν ότι το 15,6% των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν θετικοί στη χρήση ινδικής κάνναβης, συγκριτικά με το 8,1% της ομάδας ελέγχου. Οι χρήστες κάνναβης έτειναν να μοιάζουν στους ασθενείς της ομάδας ελέγχου ως προς την ηλικία, τους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή νόσο, όπως υπέρταση και υπερχοληστερολαιμία.

Η χρήση κάνναβης επιδρά στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, καθιστώντας πιθανό τον συσχετισμό με το εγκεφαλικό επεισόδιο. Για παράδειγμα, η χρήση ινδικής κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, η οποία με τη σειρά της μειώνει την αιματική ροή προς τον εγκέφαλο και αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Να σημειωθεί ότι ενώ οι επιστήμονες συνεκτίμησαν την ηλικία, το φύλο και τη φυλετική καταγωγή των ασθενών, ενδεχομένως και άλλοι παράγοντες να παίζουν ρόλο. Για παράδειγμα, πολλοί χρήστες κάνναβης κάνουν χρήση και καπνού, πράγμα που καθιστά δύσκολο τον διαχωρισμό των επιδράσεων των δύο στην υγεία.

Η μελέτη θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Συνέδριο για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο στη Χαβάη.

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *