ροή ειδήσεων

Πληρώνουμε φάρμακα που δεν κυκλοφορούν!

Περισσότερο από δύο χρόνια καθυστερεί η έκδοση του αγορανομικού δελτίου με τα νέα φάρμακα!...

Σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής», η καθυστέρηση αυτή είναι αδικαιολόγητη ενώ στο μεταξύ έχει λήξει η περίοδος προστασίας πολλών πρωτότυπων φαρμάκων (πατέντα) αλλά δεν έχουν κυκλοφορήσει γενόσημά τους, με αποτέλεσμα το κράτος να επιβαρύνεται με 20% επί της αξίας των εν λόγω φαρμάκων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, για όσα από τα νέα και πρωτότυπα φάρμακα δεν μπορούν να θεωρηθούν σημαντικές καινοτομίες που προσφέρουν επιπρόσθετα οφέλη στον ασθενή, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να κληθούν οι εταιρείες να πληρώσουν αυξημένο rebate, δηλαδή αυξημένη επιστροφή χρημάτων στην Πολιτεία, με βάση τις πωλήσεις τους.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, πολλοί έχουν ήδη διαπιστώσει πως ορισμένα από τα φάρμακά τους δε μπορούν να τα προμηθευτούν μέσω ΕΟΠΥΥ, και πρέπει να τα πληρώσουν οι ίδιοι. Είναι τα φάρμακα που περιλήφθηκαν στη λεγόμενη αρνητική λίστα.

«Πολλά από τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στην αρνητική λίστα είναι απαραίτητα για μεγάλες ομάδες ασθενών, όπως είναι οι εμφραγματίες, οι βαρείς καπνιστές με αποφρακτική πνευμονοπάθεια, όσοι έχουν πολύ υψηλά τριγλικερίδια», εξηγεί στην εφημερίδα ο οικονομολόγος Υγείας και επιστημονικός συνεργάτης της Εθνικής Σχολής Δημόσια Υγείας Κώστας Αθανασάκης.

«Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα πρέπει να περιλαμβάνει κωδικοποίηση των νόσων, έτσι ώστε το σύστημα να επιτρέπει τη συνταγογράφηση αυτών των φαρμάκων στις αντίστοιχες νόσους. Αυτό εφαρμόζεται διεθνώς και όχι ο ολοκληρωτικός αποκλεισμός των ασθενών από τα αναγκαία φάρμακά τους», σημειώνει και προσθέτει πως «διαφορετικά μιλάμε για σταδιακή απασφάλιση των ασθενών που πλήττει σοβαρά τα εισοδήματα ή την υγεία τους».

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *