ροή ειδήσεων

Δάνεια για ξενοδοχεία και προσπάθεια ένταξης ΟΠΑΑΧ στα ΠΕΠ

Μέχρι τις 15 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, Κωστής Χατζηδάκης και Κώστας Μουσουρούλης, θα έχει δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη του προγράμματος για τη χορήγηση χαμηλότοκων ή και άτοκων δανείων από... 10.000 έως 30.000 ευρώ από το ΕΤΕΑΝ ως εξής :
α) για τα μικρά νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων με πλήρη επιδότηση επιτοκίου,
β) για τα μεγάλα νησιά με χαμηλότοκα επιτόκια.
Η δράση απευθύνεται σε ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις για την υλοποίηση ενεργειών εκσυγχρονισμού, ανακαίνισης, αισθητικής βελτίωσης, κάλυψης λειτουργικών αναγκών, δικτύωσης για προμήθειες και προβολή, προώθηση τοπικών προϊόντων (για το πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» του Ξ.Ε.Ε.) κ.ο.κ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 80 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ με επιστολή του προς τον κ. Χατζηδάκη ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Γεώργιος Αλ. Τσακίρης ζητά την ένταξη των ξενοδοχείων και παραδοσιακών καταλυμάτων των περιοχών Ο.Π.Α.Α.Χ. στο πρόγραμμα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των ΠΕΠ.

Όπως αναφέρει στην επιστολή ο πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. "Στη νέα προκήρυξη του προγράμματος ΜΜΕ των ΠΕΠ για τον τουρισμό, παρατηρήσαμε ότι βάσει του παραρτήματος ΙΙΙ – Κριτήρια Διαχωρισμού του οδηγού του προγράμματος εξαιρούνται όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες ανεξαρτήτως δυναμικότητας και κατηγορίας αστέρων των περιοχών της εφαρμογής των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (Ο.Π.Α.Α.Χ.), γιατί υποτίθεται ότι αυτά εντάσσονται στα προγράμματα LEADER του Ε.Γ.Τ.Α.Α. Σύμφωνα όμως με την υπ' αριθ. 2974/8-4-2009 (ΦΕΚ 670/Β/2009) ΚΥΑ των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουριστικής Ανάπτυξης και την υπ' αριθ. 3427/9-6-2010 (ΦΕΚ 894/Β/2010) ΚΥΑ των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Πολιτισμού και Τουρισμού στα προγράμματα LEADER του Ε.Γ.Τ.Α.Α. μπορούν να ενταχθούν ξενοδοχειακές μονάδες 3 – 5 αστέρων δυναμικότητος από 20 – 40 κλινών καθώς και υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες 1 και 2 αστέρων δυναμικότητας από 20 – 40 κλινών, οι οποίες εκσυγχρονιζόμενες θα αναβαθμίζονται τουλάχιστον στην κατηγορία 3 αστέρων. Συνεπώς οι νέες ή υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες των περιοχών εφαρμογής του Ο.Π.Α.Α.Χ. δυναμικότητας μέχρι 20 κλίνες και από 41 μέχρι 100 κλίνες δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε στα προγράμματα LEADER του Ε.Γ.Τ.Α.Α., ούτε στο πρόγραμμα «Ενίσχυση ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης – Τουρισμού – Εμπορίου και Υπηρεσιών». 1 2"

Και ζητά: "Κατόπιν τούτων παρακαλούμε πολύ να τροποποιήσετε τον οδηγό του προγράμματος στο σημείο αυτό, έτσι ώστε όσα ξενοδοχειακά καταλύματα λειτουργούν ή θα κατασκευαστούν στις περιοχές εφαρμογής του Ο.Π.Α.Α.Χ. και δεν μπορούν να υπαχθούν στα Προγράμματα LEADER του Ε.Γ.Τ.Α.Α. (βάσει των περιορισμών που αναφέραμε παραπάνω) να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα των ΠΕΠ σύμφωνα με τους περιορισμούς αυτούς. Επίσης θα πρέπει να προβλεφθεί και η ένταξη στο πρόγραμμα των παραδοσιακών καταλυμάτων Β', Α' και ΑΑ' τάξης, τα οποία έχουν πολύ χαμηλή δυναμικότητα, είναι όμως ιδιαίτερες και πολύ αξιόλογες μονάδες, δεδομένου ότι συμβάλουν στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της χώρας και επομένως είναι αναγκαίο να έχουν και αυτά τα καταλύματα τη δυνατότητα υπαγωγής στα Προγράμματα των ΠΕΠ".
money-tourism

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *