ροή ειδήσεων

Η σύζυγος, η θυγατέρα, η έμπιστη και οι τρεις ασυμβίβαστοι διορισμοί

Βασικά μέλη της παρούσας κυβέρνησης, οι οποίοι μόλις πριν από λίγα 24ωρα «πέρασαν» μία ακόμα δέσμη δυσβάσταχτων μέτρων για την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας... αποδεικνύουν ότι για τα του οίκου τους έχουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά.

Πώς αλλιώς μπορεί να δικαιολογηθεί ότι σύζυγος κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης, ο οποίος πήρε μαζί με την τρόικα σκληρές αποφάσεις, διορίστηκε σε ανώνυμη εταιρία ως έμμισθη δικηγόρος όταν ο άνδρας της ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της επίμαχης εταιρίας! Ο λόγος για κυρία Θεοδώρα Βαγενά, τη σύζυγο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, η οποία κατέχει τη θέση της έμμισθης δικηγόρου στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης από το 2004. Το θέμα αυτό έχει ήδη προκαλέσει την παρέμβαση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννη Αδαμόπουλου, ο οποίος κάλεσε σε εξηγήσεις τη σύζυγο του υπουργού. Και αυτή μπορεί να είναι η πιο κραυγαλέα, αλλά δεν είναι η μόνη περίπτωση που έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους του δικηγορικού σώματος της πρωτεύουσας και την παρέμβαση του προέδρου του ΔΣΑ.

Ετσι, και οι αλλεπάλληλοι διορισμοί της κυρίας Βαρβάρας Μέργου, κόρης του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γεώργου Μέργου, αλλά και ο ασυμβίβαστος διορισμός της δικηγόρου Μάρθας Καββαθά, συμβούλου του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προκάλεσαν επίσης την παρέμβαση του κ. Αδαμόπουλου.

Τα εξώδικα

Οι τρεις κυρίες, μέλη της δικηγορικής κοινότητας της πρωτεύουσας, κλήθηκαν από τον κ. Αδαμόπουλο σε εξηγήσεις μέσα στην εβδομάδα. Ωστόσο, μόνο η κυρία Καββαθά προσήλθε, έδωσε εξηγήσεις για μία ώρα και έλαβε προθεσμία για να καταθέσει υπόμνημα. Οι άλλες δύο κυρίες «απάντησαν» με εξώδικα στην κλήση του προέδρου του μεγαλύτερου επαγγελματικού συλλόγου της χώρας. Κύκλοι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων, εάν οι δύο αρνηθούν να δώσουν εξηγήσεις, τότε ο κ. Αδαμόπουλος μπορεί να τις παραπέμψει για απείθεια στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το τι μέλλει γενέσθαι θα αποφασιστεί στις αρχές της εβδομάδας -και συγκεκριμένα αύριο-, με τον πρόεδρο του ΔΣΑ να δίνει μία ακόμα ευκαιρία στις δικηγόρους να δώσουν εξηγήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύζυγος του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση στο εξώδικο που απέστειλε στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας αποδίδει το γεγονός της μη εμφάνισής της στο μικρό χρονικό περιθώριο που της δόθηκε, επικαλείται ανυπέρβλητο κώλυμα και ζητά να πληροφορηθεί τους λόγους που καλείται από τον κ. Αδαμόπουλο για εξηγήσεις. Παράλληλα, απέστειλε στον πρόεδρο του ΔΣΑ και την έμμισθη σύμβασή της με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης. Το γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση στους συναδέλφους της ήταν ότι η σύζυγος του κ. Βρούτση διορίστηκε στην ανώνυμη αυτή εταιρία, που έχει το χαρακτήρα νομικού προσώπου, όταν ο άνδρας της ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της επίμαχης εταιρίας.

Ο υψηλός μισθός της Θεοδώρας Βαγενά (επί οκτώ χρόνια) και οι εισφορές που δεν είχαν κατατεθεί

Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ιδρύθηκε το 1985 και λειτουργεί με τη μορφή της ανώνυμης εταιρίας. Ανήκει στον κοινωνικό τομέα της οικονομίας, διοικείται από ενδεκαμελές αιρετό διοικητικό συμβούλιο και έχει μετόχους φορείς της Αυτοδιοίκησης, το Ελληνικό Δημόσιο και φορείς του κοινωνικού τομέα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η ΕΕΤΑΑ έχει σκοπό την παροχή επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης σε φορείς της Αυτοδιοίκησης καθώς και σε φορείς του Δημοσίου και του κοινωνικού τομέα. Επιπλέον, για την επίτευξη του σκοπού της συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό δικτύων και συνεργασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Θεοδώρα Βαγενά-Βρούτση διορίστηκε ως έμμισθη δικηγόρος στην εταιρία στις 3 Μαΐου 2004 με μια αρκετά υψηλή μηνιαία αμοιβή, που ακόμη και σήμερα (οκτώ χρόνια μετά!) κάποιοι τη θεωρούν προκλητική - πολύ περισσότερο καθώς σφαγιάζονται διαρκώς οι μισθοί και οι αποδοχές εκατομμυρίων εργαζομένων. Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τις καταγγελίες των συναδέλφων της, ο νυν υπουργός Εργασίας ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου (!) και πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ από το 2004 μέχρι και το 2007. Η κυρία Βαγενά εξακολουθεί από το 2004 μέχρι και σήμερα να βρίσκεται στην εταιρία με την ιδιότητα της έμμισθης δικηγόρου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν τη σύμβαση την προσκόμισε στον ΔΣΑ μόνο μετά την κλήση της για εξηγήσεις, ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν είχε καταβάλει το ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών που της αναλογούσε στον ασφαλιστικό φορέα των δικηγόρων.

Το ασυμβίβαστο των δύο θέσεων

Το κατώφλι του Δικηγορικού Συλλόγου για να δώσει εξηγήσεις για τις δύο ασυμβίβαστες μεταξύ τους θέσεις που κατέχει πέρασε προ ημερών η δικηγόρος Μάρθα Καββαθά. Η νομικός έλαβε προθεσμία προκειμένου να καταθέσει σχετικό υπόμνημα στον κ. Αδαμόπουλο. Το γεγονός ότι η η κυρία Καββαθά κατέχει δύο ασυμβίβαστες μεταξύ τους έμμισθες θέσεις προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του ΔΣΑ, οι οποίες οδήγησαν και στην κλήση της για εξηγήσεις. Ο λόγος που κλήθηκε η κυρία Καββαθά ήταν ότι ενώ είναι αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ανεξάρτητη διοικητική αρχή) και επομένως υπάρχει κώλυμα να κατέχει και άλλη δεύτερη έμμισθη θέση, εκείνη διορίστηκε σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ειδικότερα η δικηγόρος προσελήφθη από τις 30 Ιουλίου 2012 στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Οικονομικών με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Οι διαδοχικές τοποθετήσεις
Η κυρία Βαρβάρα Μέργου, κόρη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών και πανεπιστημιακού Γεώργιου Μέργου, κλήθηκε επίσης από τον πρόεδρο του ΔΣΑ Γιάννη Αδαμόπουλο για εξηγήσεις. Ο λόγος είναι ότι από το 2006 και μετά κατάφερε να διορίζεται διαδοχικά σε δημόσιους οργανισμούς και στη συνέχεια να εγκαταλείπει τις θέσεις για να πάει σε άλλες, καλύτερες! Η παρέμβαση του κ. Αδαμόπουλου ήρθε έπειτα από καταγγελίες μελών της δικηγορικής κοινότητας της πρωτεύουσας, οι οποίοι γνωστοποίησαν στον πρόεδρο του ΔΣΑ τη συμπεριφορά της δικηγόρου. Ενδεικτικά, το 2006 διορίστηκε στον Οργανισμό Κεντρικής Λαχαναγοράς και στη συνέχεια μεταπήδησε στον ΟΛΠ, ενώ την τελευταία στιγμή «απετράπη» ο διορισμός της στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Πλέον έχει πάρει τον δρόμο διορισμού σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα. Η ίδια, πάντως, φέρεται να αρνείται όσα της καταλογίζονται και μένει πλέον η απόφαση του προέδρου του ΔΣΑ σχετικά με τη συμπεριφορά της δικηγόρου.
Βάσω Παλαιοu
dimokratianews.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *