ροή ειδήσεων

ΣΟΚ! Χοντρός τζόγος με το εμπόριο οργάνων

Το στομάχι κοστίζει όσο ένα... i-Pad!
Δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από ένα απλό πάτημα ενός κουμπιού στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή. Ένα κλικ σε μηχανή αναζήτησης του διαδικτύου όπου γράφεις τη λέξη-κλειδί για την πώληση ανθρώπινων οργάνων. Αστραπιαία αποκαλύπτεται...
ένας ολόκληρος κόσμος με εταιρείες, κλινικές αλλά και ιδιώτες από διάφορα μέρη του κόσμου που προσφέρουν χρήματα για την αγορά οργάνων. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις υπάρχει και ενδεικτικός… τιμοκατάλογος! Το παράξενο είναι πως σε ορισμένα κράτη οι αγοραπωλησίες οργάνων είναι νόμιμες.

Με το εφιαλτικό θέμα της πώλησης οργάνων ασχολήθηκε και ο επιστημονικός ιστότοπος Medical Transcription. Δημιούργησε, μάλιστα, κάποια στιγμή ένα κομψό γράφημα με συγκεκριμένα ανθρώπινα μέρη-μέλη προς πώληση. Το πιο εξοργιστικό; Μέλη του ανθρώπινου σώματος είναι σοκαριστικά φθηνά προκαλώντας εύλογες απορίες!

Για παράδειγμα, οποιοσδήποτε μπορεί να αποκτήσει έναν νέο ώμο ή ακόμα και ένα καινούριο στομάχι ξοδεύοντας μόλις 500 δολάρια! Όσο κοστίζει, δηλαδή, ένα χρησιμοποιημένο i-Pad! Από τον «τιμοκατάλογο της φρίκης», ωστόσο, δεν λείπουν και οι ακριβές τιμές που αφορούν σε άλλα ανθρώπινα μέλη του σώματος. Ενδεικτικό είναι πως η τιμή του νεφρού στην Αμερική έφτασε πέρυσι τα 262.000 δολάρια. Στην Ελλάδα τού σήμερα, βέβαια, υπάρχουν άνθρωποι που δεν διστάζουν να το διαθέσουν στη μισή τιμή. Και όλοι μπορούμε εύκολα να φανταστούμε πως σε άλλες χώρες διατίθεται σε φθηνότερη τιμή.

Ωάρια μέχρι 15.000 ευρώ

Τόπος προορισμού για όποιον θέλει να αποκτήσει ωάρια θεωρείται η Ινδία. Εκεί η αγορά παρουσιάζεται ανεξέλεγκτη και ένα ωάριο μπορεί να πουληθεί από 580 έως 8.000 ευρώ. Η τιμή διαφέρει ανάλογα με τις ηθικές αξίες των υπευθύνων της κλινικής και το επίπεδο μόρφωσης της δότριας. Στις ΗΠΑ, ωστόσο, σε ιστοσελίδα αγγελιών ένα ωάριο μπορεί και να διατεθεί έναντι 15.000 ευρώ με όλα τα έξοδα πληρωμένα! Οι περισσότερες δότριες επιβάλλεται να είναι από 18 έως 30 ετών και να δεχτούν να πάρουν ορμόνες προκειμένου να αφαιρεθούν από τον οργανισμό τους με παρακέντηση 10-15 ωάρια, αφού προηγουμένως έχουν υποβληθεί σε νάρκωση.

350 ευρώ για μυελό των οστών

Στην Αμερική δεν είναι και λίγα τα ερευνητικά κέντρα που ασχολούνται με τον καρκίνο και πληρώνουν δότες μυελού των οστών και λευκών αιμοσφαιρίων, καθώς τους είναι απαραίτητα για τις έρευνές τους. Ο μυελός των οστών είναι δυσεύρετος, ιδιαίτερα στη χώρα μας. Ιατρικό κέντρο στην Καλιφόρνια έδινε σε φοιτητές από 140 έως 350 ευρώ, ενώ η τετραήμερη διαδικασία δωρεάς λευκών αιμοσφαιρίων απέφερε στον δότη 530 ευρώ. Η «ταρίφα» στην Ευρώπη κυμαίνεται στα 200 ευρώ ανά 50 κυβικά εκατοστά μυελού οστών. Για αφαίρεση λευκών αιμοσφαιρίων απαιτείται τετραήμερη παραμονή σε νοσοκομείο και η τιμή φτάνει περί τα 750 ευρώ.

Νεφρά για όλα τα βαλάντια

Όργανα όπως το ήπαρ, η σπλήνα και τα νεφρά μπορούν να αποτελέσουν προϊόντα προς νόμιμη πώληση. Θεωρητικά. Στην πράξη, όμως… Το παράνομο εμπόριο τέτοιου είδους οργάνων ανθεί. Σπείρες από τη Δύση προσφέρουν σε Ινδούς και Πακιστανούς μικροποσά της τάξης των 700 έως 1.400 ευρώ για να τους αποσπάσουν τα εν λόγω όργανα και στη συνέχεια να τα μεταπουλήσουν σε πολύ υψηλότερη τιμή. Η αρμόδια Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάρλα Ντελ Πόντε κυνηγά την αλβανική μαφία που ασχολείται με το εμπόριο οργάνων από το 1994. Η μέση τιμή νεφρού από ασφαλή προέλευση δείχνει να ξεπερνά τα 150.000 ευρώ, με τους δότες να μην παίρνουν περισσότερα από 2.000 ευρώ…

Σπέρμα υπό προϋποθέσεις

Νόμιμη είναι στη Ρουμανία η πώληση σπέρματος. Κλινική στην πόλη Τιμισοάρα, μάλιστα, προσφέρει στους δότες σπέρματος 40 ευρώ. Στις ΗΠΑ ένας δότης σπέρματος μπορεί να κερδίσει από 28 έως 84 ευρώ, αρκεί να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα να είναι κάτω των 45 ετών και να απαντήσει σε ένα εκτενές ερωτηματολόγιο θεμάτων υγείας. Υπάρχουν και τράπεζες σπέρματος που δέχονται σπέρμα από δότες με συγκεκριμένο δείκτη IQ και άνω. Στη χώρα μας η πώληση σπέρματος είναι δύσκολη μολονότι η επιθυμία είναι μεγάλη. Δεν γίνονται, για παράδειγμα, δεκτοί οι καπνιστές. Η «δόση» τιμάται περί τα 40 ευρώ, ενώ οι πιο τυχεροί μπορεί να εισπράξουν περισσότερα χρήματα.

Αίμα που κοστίζει

Στην Ελλάδα και σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη η δωρεάν εθελοντική αιμοδοσία είναι παράδοση. Σε άλλες χώρες, όμως, οι αιμοδότες πληρώνονται. Κλινική της Στουτγάρδης, για παράδειγμα, πληρώνει 23 ευρώ ανά αιμοδοσία, αλλά ορίζει συγκεκριμένη ποσότητα αίματος την οποία μπορεί να προσφέρει κάποιος σε ορισμένο χρονικό διάστημα. Στις ΗΠΑ λειτουργούν περίπου 400 κλινικές αιμοδοσίας που προσφέρουν από 6 έως 25 ευρώ ανά προσφορά αίματος. Συγκεκριμένες αμερικανικές κλινικές πληρώνουν 35 ευρώ ανά δωρεά αιμοπεταλίων.

Μαλλιά: «Παράδεισος» η Βρετανία

Πρωταγωνιστεί στην αγοραπωλησία μαλλιών η Βρετανία και όσοι κατασκευάζουν περούκες δεν διστάζουν να πληρώσουν αδρά για υγιή μαλλιά. Γνωστή εταιρεία προσφέρει 3,5 ευρώ ανά 30 γραμμάρια μαλλιών, αν αυτά έχουν μήκος 15-30 εκατοστά, και 5,8 ευρώ αν είναι μακρύτερα από 30 εκατοστά.

ΕΝΘΕΤΟ
Ο τιμοκατάλογος
της φρίκης

Η «News» δημοσιοποιεί σήμερα τιμοκατάλογο ιστοσελίδα που αναφέρει πόσο κοστίζουν τα μέλη του σώματος που διατίθενται πως πώληση. Με την υποσημείωση ότι οι τιμές του καταλόγου είναι πριν την κορύφωση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Έτσι τα μέλη πωλούνται προς:

Νεφρό: $262.000

Ήπαρ: $157.000

Καρδιά: $119.000

Ζεύγος ματιών: $1.525

Στεφανιαία αγγεία: $1.525

Λεπτό Έντερο: $2.519

Χοληδόχος κύστη: $1.219

Κρανίο με δόντια: $1.200

Κρανίο: $607

Σπλήνας: $508

Στομάχι: $508

Ώμος: $500

Χέρι και Αντιβράχιο: $385

Μισό λίτρο αίματος: $337

Δέρμα: $10 ανά τετραγωνική ίντσα

Τα όργανα που μπορούν να μεταμοσχευτούν είναι τα νεφρά, η καρδιά, το ήπαρ, οι πνεύμονες, το πάγκρεας και τμήμα του λεπτού εντέρου. Τα δύο νεφρά μεταμοσχεύονται σε δύο ασθενείς, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους πνεύμονες. Επίσης, το ήπαρ μπορεί να χωριστεί και να μεταμοσχευθεί σε δύο διαφορετικούς λήπτες.
sarotiko


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *