ροή ειδήσεων

Σε εφαρμογή άμεσα το «Αυτοματοποιημένο Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων»

Σε μια προσπάθεια προώθησης εναλλακτικών επιλογών μετακίνησης εκτός των μέσων μαζικής μεταφοράς, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου ζωής υλοποιείται η δράση... «Αυτοματοποιημένο Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων» απ' το πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ «Αστική Αναζωογόνηση 2012 - 2015».

Με την συνεχώς αυξανόμενη χρήση ποδηλάτων για την εύκολη μετακίνηση των πολιτών 5 δήμοι της Αθήνας και 13 δήμοι της επικράτειας υιοθέτησαν την δράση του υπουργείου για ένα ακόμα δημόσιο μέσο μεταφοράς, το ενοικιαζόμενο ποδήλατο. Το σύστημα αυτό προσφέρει την δυνατότητα για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ποδηλάτων. Σήμερα περισσότερες από 350 πόλεις παγκοσμίως διαθέτουν τέτοια συστήματα.

Αντίστοιχο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων λειτουργεί ήδη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου φοιτητές και διδακτικό προσωπικό έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τα φιλικά προς το περιβάλλον ποδήλατα για τις μετακινήσεις τους. Ήδη στην Θεσσαλονίκη περισσότεροι από 1.000 φοιτητές είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα.

Συστήματα ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων θα τοποθετηθούν επίσης στους δήμους της επικράτειας: Αιγιαλείας, Ακτίου- Βόνιτσας, Ανατολικής Μάνης, Αρχαίας Ολυμπίας, Διδυμοτείχου, Δίου - Ολύμπου,Ζακύνθου, Καβάλας, Καρδίτσας, Κομοτηνής, Ναυπακτίας, Ναυπλιέων και Συκυωνίων.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κοινόχρηστα ποδήλατα από τους ειδικούς αυτοματοποιημένους σταθμούς μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος διαμοιρασμού.

Προϋπόθεση είναι η ταυτοποίηση του χρήστη, πριν παραλάβει το ποδήλατο του. Έτσι απαιτείται μια απλή αίτηση εγγραφής στα κατά τόπους κέντρα ενοικίασης των δήμων, και έπειτα με την χρήση μαγνητικής κάρτας θα μπορεί να γίνεται χρήση των ποδηλάτων και επιστροφή τους σε οποιονδήποτε σταθμό του δήμου.

Ο τρόπος πληρωμής και ο χρόνος χρήσης των ποδηλάτων καθορίζεται απ' τους ίδιους τους δήμους ενώ θα υπάρχουν ημερήσιες, εβδομαδιαίες, μηνιαίες, τριμηνιαίες και ετήσιες συνδρομές.

Οι χρήστες θα μπορούν να μετακινούνται είτε αυτόνομα, με τη χρήση αποκλειστικά των κοινόχρηστων ποδηλάτων, είτε σε συνδυασμό με τη χρήση και άλλων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Για το σκοπό αυτό οι σταθμοί εξυπηρέτησης έχουν τοποθετηθεί σε χώρους που βρίσκονται σταθμοί ή στάσεις των άλλων μέσων.

Το σύστημα αρχικά θα είναι διαθέσιμο προς χρήση σε πιλοτικό στάδιο στους περισσότερους δήμους απ' τα μέσα Φεβρουαρίου ενώ τον Μάρτιο θα λειτουργούν όλες οι μονάδες.
euro2day.gr

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *