ροή ειδήσεων

ΣΟΚΑΡΕΙ Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: «Δεν είμαι παιδόφιλη, είμαι ερευνήτρια»

«Με διαπόμπευσαν. Με εξύβρισαν. Με κατηγόρησαν άδικα. Δεν είμαι ούτε παιδόφιλη ούτε παιδεραστής. Είμαι υπνοθεραπεύτρια και, προκειμένου να μπορώ να βοηθάω ανθρώπους... που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, συμμετείχα σε διεθνή συνέδρια για ομοφυλόφιλους, για τραβεστί, για τρανσέξουαλ και παιδεραστές, παίρνοντας και τον αντίστοιχο ρόλο. Παρουσιαζόμουν ως παιδόφιλη ώστε να μου ανοίγονται και να συλλέγω υλικό μελέτης».

Με αυτά τα λόγια ξεκινά την αφήγησή της η πρώτη καθηγήτρια στην Ελλάδα που συνελήφθη για πορνογραφία ανηλίκων, η Ισαβέλλα Ακτύπη, μιλώντας μέσα από τις φυλακές αποκλειστικά στη zougla.gr.

Η πρώην καθηγήτρια ξένων γλωσσών και νυν κρατούμενη των φυλακών Κορυδαλλού με την κατηγορία της κατοχής σκληρού παιδικού πορνογραφικού υλικού, ομοφυλόφιλη κατά δήλωση και παιδόφιλη κατά τα δημοσιεύματα του Τύπου, δηλώνει υπνοθεραπεύτρια, επικαλείται το πτυχίο που απέκτησε στην Αμερική, αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι τα όσα βρέθηκαν στο σπίτι της αποτελούν υλικό μελέτης.

Η αλήθεια είναι πως κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο παρατηρητής εισέρχεται σε δρόμους της ανθρώπινης ψυχής «δύσβατους» και «σκοτεινούς» -γιατί όχι και διαστροφικούς-, τους οποίους είναι δύσκολο να κατανοήσει και να αντιληφθεί.

«Εξπέρ» στην αποπλάνηση ανηλίκων, φανατική παιδόφιλη ή απλώς μια ερευνήτρια η οποία, μέσω της συμμετοχής της σε διεθνείς συνεδριάσεις παιδεραστών, ανέλυε συμπεριφορές και συνέλεγε υλικό προκειμένου να βοηθάει τους ασθενείς της;

Το ερώτημα, βέβαια, εύλογο. Με ποιο δικαίωμα να τους βοηθάει, εφόσον στη χώρα μας δεν υφίσταται νομικό πλαίσιο για υπνοθεραπευτές; Η νομοθεσία είναι σαφής. Κανείς δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως υπνοθεραπευτής, μια και, σύμφωνα με ιατρικούς κύκλους, η συγκεκριμένη ιδιότητα δεν αναγνωρίζεται από τη νομοθεσία της Ελλάδας. Ακόμη και αν ο «γιατρός» κατέχει πτυχίο από ξένη χώρα.

Η 52χρονη υπνοθεραπεύτρια-καθηγήτρια, της οποίας η σύλληψη πριν από μερικές εβδομάδες προκάλεσε πάταγο και μονοπώλησε τις εφημερίδες και τα δελτία ειδήσεων, δίνει τη δική της εκδοχή και απαντά σε όλα τα ερωτήματα.

«Μάζευα υλικό για τις μελέτες μου»

Στο τηλέφωνο ακούγεται ήρεμη. Δεν κομπιάζει. Η ροή του λόγου της είναι ομαλή. Απαντά αμέσως, χωρίς παύσεις…

«Ανήκα στο Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλοφίλων Ελλάδος. Συμμετείχαμε σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό, όπου υπήρχαν πολλές ομάδες μελέτης σεξουαλικότητας, ομοφυλοφιλίας, τραβεστί, τρανσέξουαλ, παιδεραστίας και άλλα. Ανάλογα με το συνέδριο, παρίστανα και τον αντίστοιχο ρόλο. Σε συνέδριο παιδόφιλων, παρίστανα ότι ήμουν παιδόφιλη. Το έκανα για να με δεχτούν και να μελετήσω από πρώτο χέρι τη συμπεριφορά τους. Ήθελα να κατανοήσω την ψυχοσύνθεσή τους. Εκεί μιλούσαμε, βέβαια, για ψυχολογία, για σκέψεις, όχι για πράξεις» αναφέρει.

Στα συνέδρια, όπως λέει, οι διάφορες ομάδες παρουσίαζαν τις απόψεις τους και άφηναν κάποια δείγματα, κάποια περιοδικά, δηλαδή, στα οποία περιέχονταν μεταξύ άλλων φωτογραφίες παιδιών, αναλύσεις ταινιών, συνεντεύξεις από συγγραφείς και άλλα.

«Από εκεί πήρα και τα περιοδικά. Αυτά τα δείγματα ήταν νόμιμα. Υπήρχαν κάποιες φωτογραφίες παιδιών -τα περισσότερα ντυμένα-, άρθρα περί ψυχολογίας, αναλύσεις ταινιών, συνεντεύξεις από συγγραφείς. Ήταν δηλαδή γενικού περιεχομένου. Τους είχα ρίξει μια ματιά και τα φύλαγα μήπως χρειαστεί να γράψω κάποιο άρθρο. Πρόκειται για μελέτες που με βοηθούσαν στη δουλειά μου» εξηγεί.

Η Ισαβέλλα Ακτύπη σημειώνει ότι, λόγω της ιδιότητάς της ως υπνοθεραπεύτριας, την προσέγγιζαν διάφοροι άνθρωποι προκειμένου να τους βοηθήσει να ελέγξουν τα συναισθήματα και τους πόθους τους. «Αν κάποιος ήταν παιδεραστής, τον βοηθούσα σε πρώτη φάση να το αποδεχτεί και εν συνεχεία να το αντιμετωπίσει, χωρίς να χρειαστεί να έρθει σε επαφή με κάποιο παιδί. Χωρίς αυτές τις μελέτες δεν θα μπορούσα να το κάνω» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Τα παιδιά πόζαραν με τη θέλησή τους»

Όταν η συζήτηση αρχίζει να περιστρέφεται γύρω από το υλικό -πορνογραφικό, σύμφωνα με την αστυνομία- που βρέθηκε στο σπίτι της, εκείνη οργίζεται, υποστηρίζοντας ότι οι φωτογραφίες που βρέθηκαν στην κατοχή της δεν ήταν πορνογραφικές, αλλά καλλιτεχνικές.

«Οι φωτογραφίες που είχα δεν είναι πορνογραφικές, είναι καλλιτεχνικές και ανθρωπολογικές. Τα παιδιά είναι σε φυσικές στάσεις, δεν υπάρχει κάποια σεξουαλική πράξη ούτε κάποια στύση. Μάλιστα, εκείνη την εποχή που τραβήχτηκαν, τη δεκαετία του '60 και του '70, τα παιδιά πόζαραν με τη θέλησή τους και τη συγκατάθεση των γονιών τους. Δεν υπήρχε κάποιο ταμπού πάνω σε αυτό. Ήθελαν να δείξουν ότι το γυμνό είναι κάτι το φυσικό. Δεν είχε καμία σχέση με τη σεξουαλικότητα» υπογραμμίζει η Ακτύπη.

Η γνωριμία με την Ολλανδή δημοσιογράφο

Η αντίστροφη μέτρηση για την σύλληψη της υπνοθεραπεύτριας (και παλαιότερα καθηγήτριας ξένων γλωσσών) ξεκίνησε με την καταγγελία μιας Ολλανδής δημοσιογράφου, η οποία είχε προσεγγίσει την κατηγορούμενη ως παιδόφιλη, ζητώντας συμβουλές.

«Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2010. Μου ήρθε ένα email από κάποιον από τους συμμετέχοντες στα συνέδρια παιδεραστών. Μου είπε ότι τον προσέγγισε μια γυναίκα, παιδόφιλη, η οποία επιθυμούσε να μιλήσει με μια άλλη. Επειδή ξέρω τη γλώσσα, ρώτησε αν μπορώ να επικοινωνήσω μαζί της. Το έκανα, δεν είχα κάποιο πρόβλημα, ίσα ίσα, που την είδα σαν υποψήφια πελάτισσα» θυμάται.

Από εκεί πέρα, το κουβάρι της γνωριμίας τους άρχισε να ξετυλίγεται. Αλληλογραφούσαν συνέχεια, όπως λέει, καθώς η άγνωστη γυναίκα υποστήριζε ότι, επειδή είναι παιδόφιλη, είναι πιεσμένη και έψαχνε κάποιον για να συζητήσει για τις σκοτεινές επιθυμίες της.

«Εγώ, λόγω των ρόλων που παρίστανα στα συνέδρια, ήμουν γνωστή ως παιδεραστής. Της μίλησα και για τη δουλειά μου, προκειμένου να δω αν ήθελε να κάνει κάποια ύπνωση ώστε να βοηθηθεί. Της πρότεινα να μπει σε ένα πνευματικό δρόμο. Δεν ήθελε. Την προέτρεψα να μιλήσει στις φίλες της. Μου είπε ότι το έκανε και την αντιμετώπισαν βίαια. Γενικά, της έδωσα πολλές συμβουλές. Εκείνη δεν δεχόταν τίποτα» σημειώνει η 52χρονη.

«Επιζητούσε σεξουαλική επαφή με ανήλικο»

Η ιστορία, όπως αναφέρει η Ακτύπη, άρχισε να περιπλέκεται μετά την έλευση της άγνωστης γυναίκας -δημοσιογράφου στην πραγματικότητα- στην Αθήνα.

Οι δύο γυναίκες συναντήθηκαν και άρχισε να αναπτύσσεται μεταξύ τους ένα είδος φιλίας. «Μου έλεγε ότι ήθελε να μείνει στην Ελλάδα και να βρει δουλειά. Της πρότεινα να εργαστεί σε μια καφετέρια. Δεν ήθελε. Μου αντιγύρισε ότι προτιμά να μείνει με μια οικογένεια και να προσέχει παιδιά. Μου ζήτησε μάλιστα να της βρω εγώ» αναφέρει.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο γυναικών ήταν πολύωρες. Όπως υποστηρίζει η καθηγήτρια, η άγνωστη γυναίκα ζητούσε επίμονα από εκείνη να της βρει δουλειά, ενώ της εκμυστηρευόταν πως επιθυμούσε να έρθει σε σεξουαλική επαφή με έναν ανήλικο.

«Είχε γίνει πιεστική. Άρχισε να μου λέει για επαφή με παιδί. Εγώ μιλούσα πάντα για κοινωνική επαφή, ενώ αυτή όχι. Θεωρούσα ότι έλεγε το ίδιο με εμένα. Επειδή είχα παρουσιαστεί σαν παιδεραστής, με ρώταγε σχετικά με τις προτιμήσεις μου και εγώ, ψέματα, της απαντούσα ότι μου αρέσουν τα 12χρονα. Ήθελα να της δείξω ότι μπορεί κάποιος να είναι παιδεραστής, αλλά ισορροπημένος, ευτυχισμένος, και να λειτουργεί σε νόμιμα πλαίσια. Να μη χρειάζεται να έρθει σε επαφή. Της έλεγα τι κάνουν κάποιοι παιδεραστές. Της έλεγα ότι κάποιοι κάνουν φιλίες και μπορούν και έχουν κάποια σωματική επαφή, όπως φιλιά και χάδια με το παιδί, ή ότι υπάρχουν άντρες που κάνουν πάλη με τα αγόρια. Ανέφερα ότι μπορεί να υπάρξει αυνανισμός, μόνο όμως αν θέλει το παιδί. Το παιδί δεν πρέπει να καταπιέζεται. Δεν με ρώτησε όμως τι εννοώ επίτηδες. Παρουσιάστηκε ως τελείως αδαής. Ήθελε να με παγιδέψει» τονίζει.

«Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες»

Η τελευταία σελίδα του ρεπορτάζ της Ολλανδής δημοσιογράφου άρχισε να γράφεται όταν έκανε την εμφάνισή του ένας γνωστός της Ισαβέλλας Ακτύπη, ο οποίος βρισκόταν σε διάσταση με τη σύζυγό του και αναζητούσε μπέιμπι σίτερ.

«Ήταν μια καλή ευκαιρία να την τεστάρω. Δεν περίμενα να δεχτεί, γιατί το παιδί ήταν μόλις δύο ετών. Όταν της το είπα, της άρεσε. Της τόνισα ότι δεν θα μπορεί να έχει σεξουαλική επαφή με το παιδί. Με κοίταξε με σύγχυση. Της λέω "Μα τι νόμιζες;!" και έβαλα τα γέλια για να μη θυμώσω, γιατί κατάλαβα ότι είναι προβληματική. Με ρώτησε αν μπορούσε να το αγγίξει. Της λέω, ναι, μόνο τη στιγμή που θα το κάνεις μπάνιο. Με το που είπα αυτό, τότε ξαφνικά ήρθε ένας δημοσιογράφος μαζί με έναν καμεραμάν και άρχισαν να με βιντεοσκοπούν. Έβαλα τα γέλια. Εγώ μιλούσα για κανονικό μπάνιο, το είχαμε αποκλείσει το σεξουαλικό. Αλλά και να μου έλεγε ότι δέχεται, πάλι κάτι θα έβρισκα και δεν θα την άφηνα να πάει να φροντίσει το παιδί. Το ξαναλέω, δεν είμαι ούτε παιδόφιλη ούτε παιδεραστής. Ποτέ δεν είχα σεξουαλική επαφή με παιδιά ούτε κατείχα υλικό παιδικής πορνογραφίας. Αυτό θα αποδειχθεί» υπογραμμίζει.

Η ζωή στη φυλακή

Μετά την αφήγηση της ιστορίας, η 52χρονη νιώθει την ανάγκη να μιλήσει για τη διαβίωσή της στη φυλακή. Όπως λέει, βρίσκεται στην απομόνωση και έχει υποστεί κακοποίηση από συγκρατούμενές της, με αφορμή τα δημοσιεύματα των εφημερίδων.

«Η ζωή εδώ μέσα είναι χάλια. Βρίσκομαι στην απομόνωση και κάνει πολύ κρύο. Κάποιες γυναίκες, με αυτά που είδαν και άκουσαν, μου επιτέθηκαν και σωματικά και λεκτικά. Με είχαν αφήσει πέντε ημέρες χωρίς χαρτί τουαλέτας. Ακόμα δεν μου έχουν δώσει τα γυαλιά μου. Μέσα στο κελί υπάρχουν τρία σχοινιά. Αν θέλει κάποιος να αυτοκτονήσει, είναι πολύ εύκολο» αναφέρει, κλείνοντας το τηλέφωνο.

Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
zougla

Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος17/2/13 12:52

    Κάντο μωρή (αυτοκτόνα) τί περιμένεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/2/13 12:59

    Τι μας λές; Σιγά μην σε λυπηθούμε κιόλας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *