ροή ειδήσεων

Η «σοβιετική» Ελλάδα

Όταν σε μία χώρα το ένα τέταρτο των φορολογουμένων πολιτών της απειλείται με κατασχέσεις μισθών, καταθέσεων, αυτοκινήτων και σπιτιών, στην ουσία, απειλείται περίπου το σύνολο της κοινωνίας: μετά τις ανακοινώσεις για...
τις διαδικασίες των κατασχέσεων το μέγιστο τμήμα των ελληνικών οικογενειών τρέμει πλέον το αύριο. Κι αυτό είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στο δυτικό κόσμο: κάθε θεμελιώδης συνθήκη κοινωνίας δυτικού τύπου στην Ελλάδα πλέον καταργείται.

Είναι πολύ αμφίβολο αν η χώρα θα μπορούσε να «σοβιετοποιηθεί» σε αυτό το βαθμό και με αυτή την επιθετικότητα ακόμα κι αν με κάποιο τρόπο το ΚΚΕ έπαιρνε ξαφνικά την εξουσία: θα ήταν άραγε σε θέση να σβήσει από το χάρτη τόσες επιχειρήσεις, ή, ακόμα περισσότερο, να απειλήσει με τις κατασχέσεις κινητών και ακινήτων που σήμερα απειλούν τόσα εκατομμύρια Ελληνες; Την ίδια στιγμή, δικαίως, οι οπαδοί του σοβιετικού μοντέλου θα επισημάνουν ότι, τουλάχιστον σε αυτά τα καθεστώτα, ένα πιάτο φαί υπήρχε εξασφαλισμένο, όπως και μία στέγη, έστω και σε κακό χάλι: στην Ελλάδα σήμερα, ούτε κι αυτά δεν υπάρχουν πια για όλο και περισσότερους ανθρώπους κάθε μέρα.

Οι «εγκέφαλοι» που σκέπτονται ότι όλο αυτό μπορεί να αποδειχθεί σχήμα βιώσιμο, ζουν σε μια δική τους πραγματικότητα. Η χώρα οδηγείται σε ατραπούς ανάμεσα στη διάλυση και στην έκρηξη.

Στο προηγούμενο διάστημα, η επίκληση του κινδύνου της απώλειας «σωτηρίας», της επίτευξης της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, της αποσόβησης της πτώχευσης και όλα τα συναφή, λειτούργησαν ως αναχώματα. Τώρα, όλα αυτά, έχουν πλέον χάσει τη δύναμή τους για τον πολύ απλό λόγο ότι η κοινωνία βρίσκεται υπό καθεστώς καθολικής επίθεσης: η πτώχευση έχει επέλθει ήδη και τη ζούμε κάθε μέρα. Όταν το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών οικογενειών απειλούνται εμπράκτως πια τόσο βάναυσα και τόσο άμεσα, τι είναι αυτό που θα τρομάξει πιο πολύ τους ανθρώπους;

Δεν έχεις δουλειά; Δεν πρόκειται να βρεις. Εχεις δουλειά; Δεν μπορείς να πληρώσεις τους φόρους. Δεν μπορείς να τους πληρώσεις; Ερχονται τώρα οι πάσης φύσεως κατασχέσεις. Αυτό δεν είναι πλέον «ύφεση»: ο όρος δεν περιγράφει το φαινόμενο. Είναι πρωτοφανής, καθολικός εξανδραποδισμός. Και, φυσικά, γίνεται χωρίς κανείς να μπορεί να πειστεί ότι οδηγεί κάπου: η πορεία απόκλισης από τους στόχους είναι τέτοια που το κακό θα βαθαίνει όλο και περισσότερο.

Αυτή είναι η πραγματικότητα για όποιον δεν θέλει να κοροιδεύει τον εαυτό του και τους άλλους. Κι αν η κυβέρνηση δεν την αντιληφθεί, αν δεν ξυπνήσει από τη φενάκη, αν δεν βρει ένα τρόπο να ξεφύγει από τα παραμύθια περί ανάπτυξης κι αν δεν αποφασίσει να δώσει έναν τελικό αγώνα διόρθωσης των όρων στραγγαλισμού της χώρας, αυτό που κάποτε αποκαλούσε αλλά ουδέποτε επιχείρησε, μία ουσιώδη «επαναδιαπραγμάτευση», το κακό είναι μπροστά μας.
Μαλούχος Γεώργιος Π.
tovima.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος16/2/13 00:41

    Κύριε Μαλούχο λάθος τίτλο διάλεξες να βάλεις, ο τίτλος που θα ταίριαζε καλύτερα θα ήταν "Ενωμένη Ευρωπαϊκή Δικτατορία" αφού άλλοι μας διοικούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *