ροή ειδήσεων

Πώς κατέρρευσαν στην κρίση τα ελληνικά σήριαλ κι οι άλλοτε πανάκριβες παραγωγές

Σημαντικές οφειλές σε ηθοποιούς και εταιρείες παραγωγής έχουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Ο αριθμός αυτός δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί εξαιτίας του μοντέλου λειτουργίας της οπτικοακουστικής παραγωγής. Τράπεζες, εταιρείες παραγωγής και τηλεοπτικοί σταθμοί είχαν...
καταλήξει σε ένα μοντέλο που «βόλευε» και τα 3 μέρη. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί ενέκριναν μια παραγωγή και υπέγραφαν σύμβαση με την εταιρεία παραγωγής , η οποία αναλάμβανε να γυρίσει την τηλεοπτική σειρά. Η εταιρεία κατέθετε τη σύμβαση στην τράπεζα η οποία χορηγούσε δάνειο στον παραγωγό. Με τα χρήματα αυτά ο παραγωγός πλήρωνε τις προηγούμενες παραγωγές του, εξασφαλίζοντας το κέρδος της εταιρείας του και το τραπεζικό επιτόκιο. Από την άλλη οι τράπεζες, κέρδιζαν από τις δόσεις που λάμβαναν από την εταιρεία παραγωγής, όταν εκείνη πληρωνόταν από τον τηλεοπτικό σταθμό. Οι απώλειες στους ιδιωτικούς σταθμούς ήταν στο 10% επί του κόστους της κάθε σειράς. Για την κρατική τηλεόραση δεν υπάρχει εκτίμηση, αν και υπήρχε καθημερινή εκπομπή στο παρελθόν με καθαρό κέρδος που έφτανε το 55%!

Όταν ξεκίνησε αρχικά η αλλαγή του τρόπου πληρωμών, όπου οι αποσβέσεις γίνονταν σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, οι εταιρείες παραγωγής άρχισαν να εμφανίζουν τα πρώτα προβλήματα και μετά όταν τα κανάλια προχώρησαν σε στάση πληρωμών στους εξωτερικούς συνεργάτες, άρχισε να ξεκινάει η κατάρρευση. Αυτή τη στιγμή οι τηλεοπτικοί σταθμοί χρωστάνε στις εταιρείες παραγωγής , και οι εταιρείες στις τράπεζες τους ηθοποιούς και τους λοιπούς συντελεστές. Το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί κι ένας μύθος με αφορμή τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του Γ. Μπέζου , περί των συναδέλφων του, «καλής και κακής τηλεόρασης» κ.α. Την περίοδο της ευδαιμονίας, όταν γυρίζονταν οι σειρές με το τσουβάλι κανείς δεν μιλούσε. Οι αμοιβές τη δεκαετία του 2000 έφτασαν έως και τα 30.000 ευρώ (μικτά) ανά επεισόδιο και υποχώρησαν στα 8.000 ευρώ όταν ξεκίνησε η κρίση. Μάλιστα ηθοποιός που φωνάζει πως τον πλήρωσε πολλά χρήματα στην εφορία έκανε το εξής. Μείωσε κατά 90% την αμοιβή του, την ίδια ώρα που αυξήθηκε όλο το επιμέρους κόστος παραγωγής της εκπομπής του!

Η μόνη που ήταν συνεπής, την τελευταία 3ετία ήταν η ΕΡΤ, η οποία δεν είχε σειρές μυθοπλασίας (σίριαλ) αλλά είχε παραγωγές εκπομπών , ντοκιμαντέρ, κ.α. Η κρατική ραδιοτηλεόραση χάλασε την πιάτσα όταν σταμάτησε το καθεστώς πληρωμής που είχε μετά από 14 μήνες. Ο πρώην πρόεδρος της Θανάσης Παπαγεωργίου εισήγαγε το θεσμό της καταβολής της αμοιβής εντός 3 μηνών την οποία εφάρμοσε στη συνέχεια ο Λάμπης Ταγματάρχης. Στη συνέχεια όμως πάγωσαν οι παραγωγές, ενώ δεν αποφασίστηκε το γύρισμα καμίας σειράς και τώρα γίνεται μια νέα προσπάθεια, μήπως και επαναλειτουργήσει το σύστημα και έχει σειρές η ΕΡΤ από τη σεζόν 2013-14.
Πηγή:Typologies


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *