ροή ειδήσεων

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Συμφώνησαν οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν για τον κοινοτικό προϋπολογισμό ύψους 960 δισ. ευρώ για την επταετία 2014-2020. Πρόκειται...

για τον πρώτο προϋπολογισμό εκτεταμένων περικοπών και λιτότητας στην ιστορία της ΕΕ.

"Υπάρχει τελική συμφωνία.Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σε ένα πολυετές οικονομικό πλαίσιο για το υπόλοιπο της δεκαετίας. Άξιζε η αναμονή", δήλωσε εξερχόμενος από τις διαπραγματεύσεις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι οι προσπάθειες απέδωσαν καρπούς, αναφερόμενη στον μαραθώνιο διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. "Η συμφωνία είναι καλή και σημαντική", είπε η Ά. Μέρκελ, υπογραμμίζοντας πως με τη συγκεκριμένη απόφαση οι ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επέδειξαν αλληλεγγύη.

Το τελικό ποσό έκλεισε τελικά στα 960 δισ. ευρώ, ποσό κατά 3% μικρότερο σε πραγματικές τιμές σε σχέση με τον προηγούμενο για την περίοδο 2007-2013. Οι πιέσεις της Μεγάλης Βρετανίας για περικοπές και λιτότητα έγιναν τελικά δεκτές, όπως και τα αιτήματα της Γαλλίας καθώς και των χωρών της νότιας και ανατολικής Ευρώπης για διασφάλιση των αγροτικών επιδοτήσεων. Οι χώρες της ανατολικής κυρίως Ευρώπης είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα, θεωρώντας ότι οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν είναι πολύ περιορισμένες.

Μέσα σ’ αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία και παρά το γεγονός ότι οδηγούμαστε σε έναν προϋπολογισμό λιτότητας στην Ευρώπη, η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη. Η Ελλάδα αναμένεται να έχει απώλειες της τάξης των 5 με 6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο πακέτο για την περίοδο 2007-2013, που ήταν και το υψηλότερο μέχρι τώρα προς την χώρα.

Εντούτοις φαίνεται πως η Ελλάδα θα καταφέρει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 14 εκατομμύρια ευρώ για τον τομέα των έργων συνοχής και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Φαίνεται επίσης ότι η Ελλάδα θα λάβει και ένα μεγάλο κομμάτι από το νέο Ταμείο που θα συσταθεί για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους κάτω των 25 ετών. Στην ουσία πρόκειται για χρηματοδότηση ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για το σύνολο της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.

Αναφορικά με τα χρηματοδοτικά πακέτα προς τους Έλληνες αγρότες, αναμένεται και αυτοί να υποστούν απώλειες. Ωστόσο ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έδωσε σκληρή μάχη έτσι ώστε να διασώσει όσο το δυνατόν περισσότερα από τις ευρωπαϊκές δαπάνες προς όφελος της γεωργίας.

Αυτό σημαίνει, κατά συνέπεια, ότι οι Έλληνες αγρότες θα έχουν απώλειες για την επόμενη επταετία της τάξης περίπου των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τα χρήματα που τους αναλογούσαν κατά την περίοδο 2007-2013.

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *