ροή ειδήσεων

Τα δίγλωσσα μωρά ξεχωρίζουν τις γραμματικές διαφορές προτού μιλήσουν

Ακόμα και προτού μιλήσουν τα παιδιά δίγλωσσων γονέων μπορούν να ξεχωρίσουν τις γραμματικές διαφορές των δύο γλωσσών από την ηλικία των επτά μηνών, προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύτηκε....
την Πέμπτη στη βρετανική επιθεώρηση Nature και προσφέρει νέα στοιχεία για τη σχέση διγλωσσίας και εκμάθησης.

«Από την ηλικία των επτά μηνών, τα βρέφη είναι ευαίσθητα στις διαφορές ανάμεσα στις δύο γλώσσες και χρησιμοποιούν αυτές τις διαφορές ως σημείο αναφοράς για να ξεχωρίζουν τις γλώσσες», εξηγεί η Τζάνετ Γουέρκερ ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (Καναδάς).

Προηγούμενες έρευνες που διεξήγαγε η Γουέρκερ σε συνεργασία με τη Γαλλίδα γλωσσολόγο Ζυντίτ Ζερβέν είχαν δείξει ότι τα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά χρησιμοποιούν τη συχνότητα επανάληψης μιας λέξης για να καθορίσουν αν είναι σημαντική ή όχι.

«Στην ουσία τα παιδιά μαθαίνουν μια γλώσσα... μετρώντας», είπε χαρακτηριστικά η Γαλλίδα επιστήμονας.

«Όμως τα παιδιά που είναι δίγλωσσα έχουν ανάγκη κάτι παραπάνω από αυτό και χρησιμοποιούν άλλες στρατηγικές», τονίζει η Γουέκερ.

«Αν μιλάτε δύο γλώσσες στο σπίτι σας, μην ανησυχείτε, το μωρό σας έχει το χάρισμα να τις ξεχωρίζει και το κάνει με έναν καταπληκτικό τρόπο», υπογράμμισε η ίδια στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης.

Η έρευνα των δύο ειδικών δείχνει πως τα παιδιά που μεγαλώνουν σε δίγλωσσο περιβάλλον χρησιμοποιούν τον τόνο και τη διάρκεια των λέξεων για να εντοπίσουν τις διαφορές ανάμεσα στις δύο γλώσσες
πηγή: protothema.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *