ροή ειδήσεων

Πώς θα βγουν στη σύνταξη 250.000 μητέρες ανηλίκων

Σε 250.000 υπολογίζονται οι μητέρες ανηλίκων που μπορούν να αξιοποιήσουν μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων και να βγουν στη σύνταξη σε ηλικία 50 ετών....
Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες είναι οι μεγάλες κερδισμένες, καθώς αποφεύγουν την έξοδο στα 67 και μπορούν να αποχωρήσουν 17 χρόνια ταχύτερα από τους νέους ασφαλισμένους.

Οι θετικές αυτές διατάξεις προβλέπονται σε μια σειρά νόμων που είναι σε ισχύ και αφορούν μητέρες ανηλίκων που σκοπεύουν να πάρουν σύνταξη από το Δημόσιο, τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών και το ΙΚΑ. Αναγκαία προϋπόθεση είναι η θεμελίωση δικαιώματος μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, ενώ η εξαγορά πλασματικών ετών μπορεί να επισπεύσει τη συνταξιοδότηση.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως για τη θεμελίωση δικαιώματος απαιτούνται δύο προϋποθέσεις: η συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης (που διαφοροποιούνται ανά Ταμείο) και η ανηλικότητα του τέκνου. Με τον τρόπο αυτόν η ασφαλισμένη -ακόμα και αν τη στιγμή της θεμελίωσης δεν έχει το όριο ηλικίας- «κλειδώνει» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορεί να αποχωρήσει όποτε γίνει 50 ετών (χωρίς στο ενδιάμεσο να επηρεαστεί από τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό).

Σημειώνεται πως στις ασφαλισμένες που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι και το 2010 καταβάλλεται στα 50 πλήρης σύνταξη από το Δημόσιο και τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Στο ΙΚΑ καταβάλλεται μειωμένη σύνταξη (καθώς για την πλήρη πρέπει να συμπληρωθεί το 55ο έτος) με το πέναλτι να φτάνει το 30% για όσες ασφαλισμένες ανοίγουν την πόρτα εξόδου στα 50.

Διαφοροποιήσεις παρατηρούνται και στα έτη ασφάλισης που απαιτούνται, για να θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε ηλικία 50 ετών. Συγκεκριμένα στο Δημόσιο και στους φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών απαιτείται η συμπλήρωση 25ετίας, ενώ στο ΙΚΑ αρκούν 5.500 ημέρες ασφάλισης (ρύθμιση που μπορούν να αξιοποιήσουν και ασφαλισμένες στα ειδικά Ταμεία).

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως στο Δημόσιο ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση των γονέων ανάπηρων τέκνων. Ανάλογα με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος και το ποσοστό αναπηρίας του τέκνου μπορεί υπό προϋποθέσεις να καταβληθεί σύνταξη σε ηλικία 50 ετών.
Πηγή: Εθνος

Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος14/3/13 11:57

    ΠΑΛΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ.
    ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΠΥΡ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΟ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *