ροή ειδήσεων

Η «επέλαση» του τουρκικού τουρισμού

Την Τουρκία θεωρούν ως τον ισχυρότερο ανταγωνιστή του ελληνικού τουρισμού οι μεγάλοι Tour Operator της Γερμανίας...
Οι χαμηλές τιμές και η υψηλή ποιότητα των υποδομών θεωρούνται τα ισχυρά χαρτιά της.

«Η Τουρκία προσφέρεται ως εναλλακτική επιλογή προς την Ελλάδα, η οποία δεν έχει ξεπεράσει ακόμη οριστικά το πρόβλημά της», εκτιμά ο καθηγητής Ούλριχ Ράινχαρντ, σχολιάζοντας τα πορίσματα της 29ης τουριστικής μελέτης που εκπόνησε το «Ίδρυμα για Ζητήματα του Μέλλοντος» (Stiftung für Zukunftsfragen).

Η μελέτη αυτή καταγράφει μείωση του γερμανικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, σε πείσμα των κρατήσεων που καταγράφουν αύξηση για ελληνικούς προορισμούς σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχει σημειωθεί εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των Γερμανών που επισκέπτονται την Τουρκία τα τελευταία 10 χρόνια. Την περασμένη χρονιά επισκέφθηκαν την Τουρκία σχεδόν 5 εκατομμύρια Γερμανοί. Σύμφωνα με στοιχεία του Γερμανοτουρκικού Ιδρύματος Επιστημονικών Ερευνών (Tavak), φέτος η αύξηση θα είναι της τάξεως του 5% και ο αριθμός των Γερμανών που θα κάνουν τις διακοπές τους σε τουρκικούς τουριστικούς προορισμούς θα κινηθεί στα 5,4 εκατομμύρια.

«Η Τουρκία είναι η χώρα με την καλύτερη σχέση τιμής και απόδοσης»

Είναι η Τουρκία πραγματικά εναλλακτική επιλογή προς τον ελληνικό τουρισμό; «Η Ελλάδα έχει ως ισχυρό ανταγωνιστή της την Τουρκία στον τουρισμό. Με το τουριστικό της προϊόν, η Τουρκία έχει καλύψει πολύ από το χαμένο έδαφος. Έχει κατασκευάσει πολλά νέα ξενοδοχεία και έχει επενδύσει πολλά σε υποδομές. Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος τουριστών που ενδιαφέρεται κυρίως για τον ήλιο, τις παραλίες και τη θάλασσα. Σε αυτή την κατηγορία των τουριστών η Τουρκία έχει γίνει ο σημαντικότερος ανταγωνιστής για την Ελλάδα, την οποία έχει ξεπεράσει στην κατάταξη των τουριστικών προτιμήσεων», εκτιμά η εκπρόσωπος της TUI, Κατρίν Σπιχάλα.

Πράγματι, με μερίδιο της τάξης του 6,9%, η Τουρκία έρχεται τρίτη στις προτιμήσεις των γερμανών τουριστών. Πρώτη είναι η Ισπανία με 12,1% και ακολουθεί η Ιταλία με 8,7%. Η Ελλάδα βρισκόταν στην έβδομη θέση. Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της τουριστικής Τουρκίας, σύμφωνα με τους Tour Operator; «Η Τουρκία είναι αναμφίβολα η χώρα με την καλύτερη σχέση τιμής και απόδοσης του προϊόντος που προσφέρει. Διαθέτει νέα, σύγχρονα και ποιοτικά ξενοδοχεία, επιπέδου τεσσάρων και πέντε αστέρων. Προσφέρει επίσης ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα all inclusive. Αυτά τα στοιχεία ικανοποιούν απόλυτα τους τουρίστες και επιτρέπουν στην Τουρκία να αναπτυχθεί τουριστικά», υποστηρίζει η εκπρόσωπος της TUI.

«Οι Τούρκοι έμαθαν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός διευθυντής του ομίλου REWE-Touristik, Σόρεν Χάρτμαν, ο οποίος θεωρεί πλεονέκτημα για το τουρκικό προϊόν το γεγονός ότι είναι κάτι νέο και ξυπνά την περιέργεια πολλών ανθρώπων στην Ευρώπη. «Σε αντίθεση με τον ελληνικό τουρισμό, ο τουρκικός έχει μικρή ηλικία. Για τον λόγο αυτόν οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν στην Τουρκία έλαβαν υπόψη τα μηνύματα των καιρών. Είναι τεράστια συγκροτήματα, μοντέρνα και κτισμένα σε μεγάλες εκτάσεις, τα οποία προσφέρουν στον πελάτη πολλά περισσότερα από εκείνα που πρόσφεραν οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις της Ισπανίας και της Ελλάδας, που κτίσθηκαν κατά τη δεκαετία του '70. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερες και περισσότερες προσφορές για τον τουρίστα που θέλει να αθληθεί ή για αυτόν που δίνει έμφαση στο wellness. Οι Τούρκοι έμαθαν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους τουρίστες και το κυριότερο, οι Τούρκοι έχουν αυτό που απoκαλούμε 'συμφέρουσα δομή κόστους' και αυτό σημαίνει ότι οι τιμές των ξενοδοχείων είναι πολύ χαμηλές με αποτέλεσμα η χώρα να σημειώνει μια ιδανική σχέση κόστους και απόδοσης», υποστηρίζει ο Σόρεν Χάρτμαν.

Το μεγαλύτερο μέρος του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η Τουρκία κινείται στο πλαίσιο του all inclusive. Από τη Γερμανία σχεδόν το 90% των πακέτων για τουρκικούς προορισμούς ανήκει στην κατηγορία αυτή. Ίσως για αυτό, παρά τη θεαματική αύξηση του αριθμού του τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία, το κατά κεφαλή ποσό που δαπανά ο τουρίστας έχει μειωθεί κατά 25% τα τελευταία δέκα χρόνια.
ΠΗΓΗ dW


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *