ροή ειδήσεων

Αλλάζουν όλα με τον ΦΠΑ

Νέες ρυθμίσεις για φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ μεγάλου βεληνεκούς ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών καθ' υπόδειξη της τρόικας. Κατά σειρά προτεραιότητας αλλάζει το καθεστώς στην απόδοση του ΦΠΑ από...

επιτηδευματίες και επιχειρήσεις, καθώς αποσυνδέεται η καταβολή του με την υποβολή της δήλωσης και τυπικά καταργούνται οι δόσεις που ισχύουν σήμερα, καθώς και η δυνατότητα που είχαν οι υπόχρεοι να μην υποβάλλουν περιοδική δήλωση «αναμένοντας» τους ελέγχους για τη βεβαίωση του οφειλόμενου φόρου και, βέβαια, ποντάροντας στην αδυναμία του μηχανισμού να τους εντοπίσει έγκαιρα.

Η απόδοση
Ετσι το υπουργείο Οικονομικών για να φρενάρει από τη μια την κατρακύλα στο ΦΠΑ που καταγράφεται στο πρώτο δίμηνο του έτους με ποσοστά πάνω από 17% και για να εντάξει στο σύστημα εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους που που δεν υποβάλλουν δήλωση λόγω οικονομικής στενότητας, αφού δεν διέθεταν τα χρήματα για να πληρώσουν το 40% του φόρου αλλά και εκ προθέσεως φοροδιαφυγή, αλλάζει το σύστημα στην απόδοση του ΦΠΑ.

Αρχή με 10 ευρώ
Η υποβολή της δήλωσης αποδεσμεύεται από την πληρωμή και δίνεται η δυνατότητα στον υπόχρεο να πληρώσει ένα συμβολικό ποσό της τάξης των 10 ευρώ. Στη συνέχεια, όμως, ο ΦΠΑ που θα προκύπτει από τις περιοδικές δηλώσεις θα πρέπει να εξοφληθεί εντός 10-20 ημερών από την ημέρα υποβολής της δήλωσης.

Ληξιπρόθεσμα
Στην περίπτωση που δεν εξοφλείται το οφειλόμενο ποσό θα καθίσταται ληξιπρόθεσμο και ο φορολογούμενος θα χρεώνεται με μηνιαία προσαύξηση 1%, αντί για 2% που ισχύει σήμερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να εξοφλήσουν τον ΦΠΑ ακόμη και σε περισσότερους από τρεις μήνες, καταβάλλοντας χαμηλότερη προσαύξηση. Ωστόσο, τυχόν καθυστέρηση στην καταβολή του φόρου αυτόματα από την πρώτη κιόλας μέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωσή του, δηλαδή μετά την υποβολή δήλωσης ΦΠΑ και την πληρωμή της πρώτης δόσης, καθιστά την οφειλή ληξιπρόθεσμη και έτσι στον τέταρτο μήνα θα μπορεί η Εφορία να κινήσει εναντίον του οφειλέτη τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις κ.ά.) και ποινικές διώξεις. Με το υφιστάμενο σύστημα τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ξεκινούσαν να εφαρμόζονται μόνο αν έμενε απλήρωτη η τρίτη και τελευταία δόση περισσότερο από τρεις μήνες.

Xωρίς αποδείξεις
Τέλος αναμένεται να μπει στην υποχρεωτική συλλογή αποδείξεων από το 2014 για όλους τους φορολογούμενους, καθώς το μέτρο θεωρείται από την τρόικα αναχρονιστικό και άνευ φορολογικού αντικρίσματος. Ολα δείχνουν ότι για τα εισοδήματα του 2014 δεν θα ισχύσει η συγκέντρωση αποδείξεων ίσου με το 25% του δηλωθέντος εισοδήματος.

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *