ροή ειδήσεων

Μειώνονται τα δρομολόγια των ταχύπλοων στα νησιά

Στην έγκριση του συνόλου των δρομολογήσεων στα ταχύπλοα αναμένεται να προχωρήσει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), υπό την προϋπόθεση όμως να διεξάγονται για τέσσερις μήνες το λιγότερο... όπως ορίζει και το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Η επίσημη απόφαση του ΣΑΣ θα ανακοινωθεί σε λίγες ημέρες και αναμένεται αυτό να γίνει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Έως σήμερα, η δρομολόγηση των ταχύπλοων ήταν για επτά μήνες και πολλές εταιρείες αντιδρούσαν, επικαλούμενες τη μείωση της επιβατικής κίνησης εκτός θερινής περιόδου και την αύξηση του λειτουργικού κόστους. Οι περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες στα σημερινά αιτήματά τους ζήτησαν δρομολογήσεις για δύο και τρεις μήνες στη θερινή περίοδο.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, στις συνομιλίες με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας, έχουν ζητήσει μεγαλύτερη απελευθέρωση αναφορικά με τις δρομολογήσεις πλοίων και την στελέχωσή τους. Το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας περιλαμβάνει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, αλλά έχει προκαλέσει την αντίδραση των ναυτεργατικών σωματείων που έχουν προειδοποιήσει με κινητοποιήσεις.

Αντιδράσεις

Η αναμενόμενη αυτή απόφαση προκαλεί ήδη αντιδράσεις. Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος τονίζει πως «μόλις λήγει το τετράμηνο υποχρεωτικής δρομολόγησης, οι εφοπλιστές θα αποσύρουν τα ταχύπλοα και με δεδομένες τις περικοπές και των συμβατικών πλοίων, θα αφήνουν τον κόσμο των νησιών στην απομόνωση της μιας σύνδεσης την εβδομάδα, επιστρέφοντας ολοταχώς στη δεκαετία του 1950. Η απόφαση του ΣΑΣ δεν είναι μόνο κοινωνικά απαράδεκτη, αλλά οδηγεί και σε περικοπές θέσεων εργασίας στα πλοία. Επίσης, δεν συνάδει με τις εξαγγελίες του υπουργείου Τουρισμού για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, η οποία δε είναι δυνατό να επιτευχθεί όταν οι εφοπλιστές συρρικνώνουν στην ουσία την τουριστική περίοδο σε ένα τρίμηνο. Ο υπουργός Ναυτιλίας με αυτή την απόφασή του μας έδειξε σαφώς ποια ακτοπλοΐα θέλει να προωθήσει στο πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή. Θα μας βρει αντίθετους σε αυτές του τις επιδιώξεις, όπως και το σύνολο του νησιωτικού κόσμου».

Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *