ροή ειδήσεων

Πανάκριβες οι "φθηνές" πατάτες πλέον!

Γράφει η Ξανθή Γούναρη
Με την κυβέρνηση να έχει κατεβάσει τον πληθωρισμό στο μηδέν, το απόλυτο ρεκόρ, σύμφωνα με τη νεοφιλελεύθερη οικονομική σχολή, οι πολίτες αναγκάζονται να...
πληρώνουν τις ταπεινές πατάτες 25% ακριβότερα σε σχέση με έναν χρόνο πριν!

Αν και ο πληθωρισμός είχε να βρεθεί σε τέτοια επίπεδα από τον Ιούνιο του 1968, τον εφετινό Φεβρουάριο έναντι του περσινού προϊόντα και υπηρεσίες που θεωρούνται πρώτης ανάγκης, όπως είδη διατροφής, πετρέλαιο θέρμανσης, λογαριασμοί ρεύματος και ρούχα, ανατιμήθηκαν.

Το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι η τιμή της πατάτας (+25%), μια και το περίφημο κίνημα της πατάτας ξεφούσκωσε εν τη γενέσει του. Από την πλευρά τους, οι Ελληνες παραγωγοί υποστηρίζουν ότι οι πανάκριβες πατάτες που πωλούνται στις λαϊκές, στις λιανεμπορικές αλυσίδες και στα μανάβικα δεν είναι ελληνικές αλλά εισαγόμενες, οι οποίες τώρα πωλούνται ακριβά, για να πέσει δραματικά η τιμή τους μόλις αρχίσουν οι ελληνικές. Ολα αυτά έχουν φέρει τον Ελληνα παραγωγό στα όριά του και καταλήγουν στη μείωση της καλλιέργειας στη χώρα μας και στην αύξηση των εισαγωγών.

Οπως και να έχει πάντως, ο Ελληνας καταναλωτής με τα μισά εισοδήματα σε σχέση με μια τριετία πριν, εκτός από την πανάκριβη πατάτα, πληρώνει το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 31,3% υψηλότερα, τα εισιτήρια των αεροπλάνων κατά 32,1%, τους λογαριασμούς του ηλεκτρισμού κατά 12,3%, τα ρούχα και τα παπούτσια κατά 1,7% (παρότι οι μετρήσεις έγιναν την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων), τα γαλακτοκομικά και τα αβγά κατά 0,6% και τα κρέατα 1,6%.

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σε ετήσια βάση μειώθηκαν κατά 3,5% τα προϊόντα της ομάδας Διαρκή αγαθά - είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα έπιπλα-καλύμματα δαπέδου, είδη κλινοστρωμνής-λευκά είδη, οικιακές συσκευές και οικιακές υπηρεσίες. Κατά 4,2% οι υπηρεσίες υγείας, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των φαρμάκων και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών. Κατά 5,1% οι επικοινωνίες, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών. Κατά 2,7% οι υπηρεσίες της ομάδας Αναψυχή - Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού-υπολογιστών και των υπηρεσιών αναψυχής. Και κατά 4% η εκπαίδευση, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, ΙΕΚ και μεταπτυχιακών σπουδών.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *