ροή ειδήσεων

Ποιες ασθένειες μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο!

Ζωοανθρωπονόσοι είναι νοσήματα κοινά σε ανθρώπους και ζώα. Αν και πρόσφατα από τσιμπούρι υπήρξε ανησυχία στη χώρα μας, από την εμφάνιση θανατηφόρου κρούσματος του αιμορραγικού πυρετού της Κριμαίας-Κογκό, η νόσος αυτή είναι σπάνια....


Όταν το τσιμπούρι κολλήσει στο δέρμα θα πρέπει να αφαιρείται προσεκτικά ως εξής: χρησιμοποιούμε λίγο βαμβάκι με καθαρό οινόπνευμα και στη συνέχεια, αφού το πιάσουμε προσεκτικά με μία λαβίδα με λεπτά άκρα, το αποκολλούμε με μία κάθετη και σταθερή κίνηση.

Μετά καθαρίζουμε την περιοχή του δέρματος με αντισηπτικό. Ο μελιταίος πυρετός είναι η πιο συχνή νόσος, οφείλεται σε βακτήριο και μεταδίδεται στον άνθρωπο με την κατανάλωση απαστερίωτου γάλακτος ή μη ώριμου τυριού.

Μπορεί επίσης να μεταδοθεί και με άμεση επαφή με μολυσμένο ζώο (κυρίως αιγοπρόβατα) ή ακόμη και με εισπνοή. Η λεϊσμανίαση (καλά-αζάρ) οφείλεται σε παράσιτο και μεταδίδεται στον άνθρωπο και τα ζώα με τσίμπημα μολυσμένης σκνίπας.

Ως «αποθήκη» του παράσιτου στη φύση θεωρείται ο σκύλος. Οι σκύλοι θα πρέπει να εξετάζονται εργαστηριακά για λεϊσμανίαση μία φορά τον χρόνο.

Η τοξοπλάσμωση μεταδίδεται κυρίως με την κατανάλωση ωμού ή ατελώς ψημένου κρέατος καθώς και με επαφή με μολυσμένο χώμα.

Η γάτα είναι η «αποθήκη» του παθογόνου παράγοντα στη φύση ενώ άμεσα δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Τις περισσότερες φορές στους ενήλικες η νόσος δεν εμφανίζει συμπτώματα, εκτός και αν μειωθεί σημαντικά η ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Για την πρόληψη της τοξοπλάσμωσης θα πρέπει: το κρέας να μαγειρεύεται καλά και τα λαχανικά και τα φρούτα να πλένονται σχολαστικά.

Κατά τη διάρκεια εργασιών στον κήπο και σε κάθε επαφή με χώμα να χρησιμοποιούνται γάντια μιας χρήσης και στη συνέχεια να πλένονται τα χέρια με σαπούνι και νερό. Τα δοχεία με την άμμο υγιεινής της γάτας θα πρέπει να καθαρίζονται με καυτό νερό καθημερινά, αφού προηγουμένως φορεθούν γάντια μιας χρήσης.

Ο δρ Εμμανουήλ Ι. Παπαδογιαννάκης, DVΜ, Cert. SΑD, ΡhD, είναι υπεύθυνος του Τομέα Κτηνιατρικής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος29/3/13 10:42

    Τωρα πες μας γιατρε και για τις αρρωστιες που μεταδιδονται απο τους πακιστανοαφγανους,τους νεγρους και τους αλβανους στον ανθρωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *