ροή ειδήσεων

Eπανάληψη εκλογών ζητάνε 10 βουλευτές!!! - Δείτε γιατί;

Τι αναφέρει η ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη...
Την επανάληψη εκλογικής διαδικασίας σε όσους δήμους κρίθηκε το αποτέλεσμα από τη συμμετοχή εκλογέων τρίτων χωρών ζητάει ο βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Α. Κεφαλογιάννης από κοινού με 9 βουλευτές της ΝΔ με ερώτηση που καταθέτουν στον υπουργό Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη. Ειδικότερα, οι βουλευτές τονίζουν την ανάγκη επανάληψης της εκλογικής διαδικασίας, σε περιπτώσεις που αυτή κρίθηκε από τη συμμετοχή ψηφοφόρων τρίτων χωρών, δεδομένης της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με βάση την οποία ο Νόμος 3838/2010, γνωστός και ως Νόμος Ραγκούση, κρίθηκε αντισυνταγματικός.

Η απόφαση του ΣτΕ 460/2013 καθορίζει ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα μόνο από τους Έλληνες πολίτες και δε μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, αν δε γίνει αναθεώρηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος. Παράλληλα, η απόφαση αναφέρει ότι υπάρχει κενό στο Ν. 3838/2010, αφού προβλέπεται η χορήγηση ιθαγένειας χωρίς να εξετάζεται αν υπάρχουν πραγματικοί δεσμοί του αλλοδαπού που υποβάλλει την αίτηση με το ελληνικό έθνος. Κατόπιν αυτών, οι Βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί ο αρμόδιος Υπουργός ώστε να καταγραφεί η βούληση του εκλογικού σώματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, στις περιπτώσεις που καταφανώς αλλοιώθηκε από την εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 3838/2010.

Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣH
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών
κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη

ΘΕΜΑ: Επανάληψη εκλογικής διαδικασίας σε όσους Δήμους κρίθηκε το αποτέλεσμα από τη συμμετοχή εκλογέων τρίτων χωρών, βάσει της Απόφασης του ΣτΕ 460/2013

Με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας 460/2013 «Ιθαγένεια τέκνων αλλοδαπών και δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις Δημοτικές εκλογές», κρίθηκαν σχεδόν ομόφωνα αντισυνταγματικές οι διατάξεις του Ν. 3838/2010 (νόμος Ραγκούση) που έδωσαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα με τη χορήγηση ιθαγένειας.

Η Ολομέλεια με την απόφασή της έκρινε ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται από το Σύνταγμα μόνο στους Έλληνες πολίτες και δε μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, αν δε γίνει αναθεώρηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος. Όπως συγκεκριμένα αναφέρει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας: «Με τα δεδομένα αυτά οι διατάξεις του ν. 3838/2010 καθ’ όσον αναγνωρίζουν σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών, μη έχοντες καν την ιδιότητα του ομογενούς, δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κατά τις εκλογές των οργανισμών τοπικής αυτοδιοικήσεως α’ βαθμού, παραβιάζοντας έτσι την αρχή ότι τα πολιτικά αυτά δικαιώματα ανήκουν αποκλειστικά σε Έλληνες πολίτες, δεν είναι σύμφωνες προς το Σύνταγμα».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ακόμη ότι η πολιτογράφηση που προβλέπει ο Ν. 3838/2010 γίνεται με βάση τυπικές προϋποθέσεις, όπως είναι ο χρόνος νόμιμης διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειάς του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, κ.ά. και χωρίς να γίνεται εξατομικευμένη κρίση. Δηλαδή, προβλέπεται χορήγηση ιθαγένειας χωρίς να εξετάζεται αν υπάρχουν πραγματικοί δεσμοί του αλλοδαπού που υποβάλλει την αίτηση με το ελληνικό έθνος.

Στις τελευταίες Δημοτικές εκλογές του 2010 συμμετείχαν αλλοδαποί και υπήκοοι τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα, μέσω της χορήγησης ιθαγένειας, βάσει της με Αριθ. Πρωτ.: 24592/ 7-5-2010 εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών «Άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι από τους ομογενείς και τους νομίμως διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης».

Όμως με την απόφαση του ΣτΕ 460/2013 «Ιθαγένεια τέκνων αλλοδαπών και δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις Δημοτικές εκλογές», χαρακτηρίζεται ότι «οι διατάξεις του ν. 3838/2010 δεν είναι σύμφωνες προς το Σύνταγμα».

Ως εκ τούτου, σε όσους Δήμους κρίθηκε το αποτέλεσμα με διαφορά η οποία είναι μικρότερη από τους παράνομα συμμετέχοντες εκλογείς τρίτων χωρών ή με οριακή πλειοψηφία, πρόκειται για ξεκάθαρη αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος και της γενικής βούλησης των εκλογέων και, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, θα πρέπει να επαναληφθούν οι εκλογές της Β’ Κυριακής.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να καταγραφεί η βούληση του εκλογικού σώματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, στις περιπτώσεις που καταφανώς αλλοιώθηκε από την εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 3838/2010;
parapolitika.gr

Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος29/3/13 21:59

    Δηλαδη λεφτα για εκλογες υπαρχουν?Δεν γα... ρε μαλακες.Χασατε την καρεκλα και θα την πληρωσουμε εμεις?Ουστ κοπροσκυλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *