ροή ειδήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ, ΜΑΘΕΤΕ, ΔΩΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΜΙΣΘΟ Ή ΤΟ ΣΠΙΤΙ: ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ 48 ΔΟΣΕΙΣ. ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ

Πολλές οι παγίδες της νέας ρύθμισης για εξόφληση με 48 δόσεις των χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και οι διαμαρτυρίες από τους συνεπείς φορολογούμενους που εξυπηρετούν κανονικά παλαιότερες ρυθμίσεις οι οποίοι εξαιρούνται από τις 48 δόσεις....

Όπως έγινε γνωστό υπάρχει η πιθανότητα να ληφθεί απόφαση ότι όσοι είναι συνεπείς σε προηγούμενη ρύθμιση και οφείλουν μέχρι 5.000 ή 10.000 ευρώ θα μπορούν να "μεταφερθούν" στη νέα ρύθμιση.

Το γεγονός πάντως είναι ότι η νέα ρύθμιση έχει υψηλό επιτόκιο (8,75%). Έτσι, εάν κάποιες οφειλές μικρότερες των 5.000 ευρώ ρυθμιστούν με περισσότερες από 48 δόσεις (όπως προβλέπεται μέχρι αυτό το ύψος) μπορεί και να διπλασιαστούν λόγω των τόκων.

Οι "παγίδες" της ρύθμισης

Η ρύθμιση είναι εξαιρετικά αυστηρή και θα "χάνεται" εάν ο φορολογούμενος καθυστερήσει έστω και μια δόση.

Επιπλέον, όποιος εντάσσεται στη ρύθμιση θα πρέπει να εξοφλεί όλες τις νέες υποχρεώσεις που θα προκύπτουν μέσα στο 2013. Αν για παράδειγμα δεν πληρώσει το νέο χαράτσι θα χάσει τη ρύθμιση για τα παλιά χρέη.

Το ίδιο θα συμβεί εάν δεν υποβάλει εμπρόθεσμα μια οποιαδήποτε δήλωση (εισοδήματος, Φ.Π.Α. κ.λπ.).

Αν τώρα κάποιος έχει οφειλή που δημιουργήθηκε μετά την 1.1.2013, θα πρέπει πρώτα να την εξοφλήσει για να διεκδικήσει τις 48 δόσεις για τα παλιά χρέη. Αν δεν εξοφλήσει τη νέα ρύθμιση εφάπαξ, μπορεί να ζητήσει τις 12 δόσεις για το νέο χρέος και μόλις τις αποπληρώσει θα ζητήσει τις 48 δόσεις για το παλιό.

Στις 48 δόσεις μπορούν να μπουν και όσοι είχαν παλαιότερες ρυθμίσεις, αλλά την έχασαν από την 1η Απριλίου 2013.

Υπολογίζεται ότι περίπου 2,6 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις μπορούν να υπαχθούν στις νέες ρυθμίσεις, οι οποίες θα είναι δύο κατηγοριών: μία έκτακτη για τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2012 και μία μόνιμη για τις οφειλές που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται ή πρόκειται να δημιουργηθούν από την 1η-1-2013 και μετά.

Η ρύθμιση για τα χρέη που προέκυψαν μέχρι το τέλος του 2012 θα έχει μορφή μιας «τελευταίας ευκαιρίας» για τους οφειλέτες. Όσοι υποβάλουν αιτήσεις υπαγωγής μέχρι το τέλος Ιουνίου θα αποκτήσουν το δικαίωμα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους από οποιονδήποτε φόρο, από οποιοδήποτε τέλος κι από οποιανδήποτε εισφορά υπέρ του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων σε πάρα πολλές μηνιαίες δόσεις αλλά και με υπερβολικά υψηλές πρόσθετες επιβαρύνσεις, που θα έχουν την μορφή τόκων!

Η ρύθμιση για τα νέα χρέη που δημιουργούνται από την 1η-1-2013 θα επιτρέπει πλέον την εξόφληση των οφειλομένων το πολύ σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Το money-money.gr αποκαλύπτει όλα τα μυστικά και τις παγίδες των νέων ρυθμίσεων απαντώντας σε καίρια ερωτήματα που θέτουν ήδη εκατομμύρια οφειλέτες:

Δείτε στον παρακάτω αναλυτικό οδηγό, με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο.

1. Ποια ληξιπρόθεσμα χρέη μπορούν να ρυθμιστούν με τα νέα μέτρα που συμφώνησαν η κυβέρνηση και η τρόικα;

Με τα νέα μέτρα, είναι δυνατό να ρυθμιστούν με πολύ ευνοϊκούς όρους όσα χρέη βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι την 31η-12-2012 τόσο προς τις Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα χρέη που βεβαιώνονται και καθίστανται ληξιπρόθεσμα από την 1η-1-2013 και μετά θα ρυθμίζονται με όρους δυσμενέστερους όχι μόνο σε σύγκριση με τους όρους που προβλέπονται για τη ρύθμιση των χρεών τα οποία δημιουργήθηκαν μέχρι 31-12-2012 αλλά και σε σύγκριση με τους όρους υπό τους οποίους τα νέα αυτά χρέη μπορούν να ρυθμιστούν αυτή τη στιγμή βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.

2. Τι ισχύει για χρέη κάτω από 5.000 ευρώ ;

Η ρύθμιση για τα προ του 2013 χρέη είναι έκτακτη. Κάποιοι τής έχουν δώσει ήδη την ονομασία «ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας». Προβλέπει συγκεκριμένη προθεσμία υπαγωγής, η οποία λήγει στο τέλος Ιουνίου. Σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνήσει η κυβέρνηση και η τρόικα, με τη ρύθμιση αυτή:

-Τα χρέη των φυσικών προσώπων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2012 και δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ θα μπορούν να εξοφληθούν σε μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες θα προσδιορίζεται ως ποσοστό επί του μηνιαίου εισοδήματος.

Για τα χρέη αυτά δεν θα υπάρχει ανώτατο όριο στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων. Η δυνατότητα μιας τέτοιας ρύθμισης θα παρέχεται και για ποσά πάνω από 5.000 ευρώ, αλλά με πολύ αυστηρά κριτήρια και μόνο εφόσον ο οφειλέτης-φυσικό πρόσωπο αποδεικνύει με συγκεκριμένα έγγραφα στοιχεία την οικονομική του δυσχέρεια. Η δυνατότητα της ρύθμισης αυτής θα παρέχεται και σε φυσικά πρόσωπα τα οποία οφείλουν φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεών τους, οι οποίες έχουν κλείσει, εφόσον δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν τους συγκεκριμένους φόρους ή τις συγκεκριμένες εισφορές.

Σε κάθε περίπτωση, το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο ενός ορίου το οποίο θα καθοριστεί πιθανότατα στα 25 ευρώ, αλλά οι ρυθμιζόμενες οφειλές θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 8,75%.

Ειδικά για τις "μικρές" οφειλές υπάρχει πιθανότητα να επιτραπεί η ένταξή τους στις 48 δόσεις ακόμα και για όσους έχουν παλαιότερη ρύθμιση και είναι συνεπείς.

3. Τι ισχύει για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ;

-Οφειλές φυσικών προσώπων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ και οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι 31-12-2012, καθώς επίσης και οφειλές επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών ανεξαρτήτως ποσού, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι 31-12-2012, θα μπορούν να εξοφληθούν μέχρι και σε 48 μηνιαίες δόσεις. Και οι οφειλές αυτές θα επιβαρύνονται με τόκους που θα υπολογίζονται με ετήσιο επιτόκιο 8,75%.

4. Ποιοι εξαιρούνται από την υπαγωγή στη ρύθμιση για 48 δόσεις;

Όχι. Από τη νέα έκτακτη ρύθμιση θα εξαιρεθούν:

* Όσοι έχουν οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι 31-12-2012 και έχουν υπαχθεί γι' αυτές σε παλαιότερες ρυθμίσεις, τις οποίες εξυπηρετούν με συνέπεια.

* Όσοι έχουν οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι 31-12-2012 και είχαν υπαχθεί γι' αυτές σε παλαιές ρυθμίσεις, αλλά τέθηκαν πρόσφατα (από την 1η-4-2013 και μετά) εκτός των ρυθμίσεων αυτών, επειδή έπαψαν να πληρώνουν εμπρόθεσμα τις μηνιαίες δόσεις.

5. Έχω οφειλή από το 2012 αλλά και καινούρια, που δημιουργήθηκε το 2013. Σε ποια ρύθμιση μπορώ να υπαχθώ;

* Όσοι έχουν ταυτόχρονα ΚΑΙ οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν από την 1η-1-2013 και μετά δεν μπορούν να μπουν στη ρύθμιση των 48 δόσεων. Οι οφειλέτες αυτοί θα πρέπει πρώτα να εξοφλήσουν τα χρέη τους που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα από την 1η-1-2013 και μετά, ώστε στη συνέχεια να αποκτήσουν το δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση για τις οφειλές προ του 2013.

Συνεπώς, θα χρειαστεί να υπαχθούν πρώτα στην «πάγια» ρύθμιση που προβλέπει την εξόφληση των οφειλών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες το 2013, έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Μόλις ολοκληρώσουν την αποπληρωμή των οφειλών αυτών, θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση για τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη, που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31-12-2012.

Σε περίπτωση που τα χρέη εκείνα είναι μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ, δεν θα μπορούν να ρυθμίσουν σε 48 μηνιαίες δόσεις αλλά σε αριθμό δόσεων μικρότερο κατά τον αριθμό των μηνών που θα έχουν παρέλθει από την έναρξη της νομοθετικής ισχύος της ρύθμισης των 48 δόσεων μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Αν δηλαδή κάποιος οφειλέτης έχει χάσει 5 μήνες για να εξοφλήσει το νέο χρέος, τότε θα έχει το δικαίωμα να εξοφλήσει το παλαιό σε 43 αντί σε 48 δόσεις.

6. Συμφέρει όσους έχουν υπαχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις να τις εγκαταλείψουν τώρα για να υπαχθούν στη νέα έκτακτη ρύθμιση που είναι ευνοϊκότερη;

Τώρα πλέον που έχει δρομολογηθεί η διαδικασία προώθησης της νέας ρύθμισης οι οφειλέτες αυτοί δεν μπορούν να διακόψουν τις ρυθμίσεις στις οποίες υπάγονται για να ενταχθούν στη νέα που είναι ευνοϊκότερη. Αν το πράξουν θα ζημιωθούν διπλά: θα χάσουν τα όποια ευεργετήματα προβλέπει η ρύθμιση στην οποία έχουν ήδη υπαχθεί και ταυτόχρονα δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση.

7. Όσοι είχαν υπαχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις αλλά δεν κατάφεραν να είναι συνεπείς στην πληρωμή των δόσεων θα μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση;

Κατ' αρχήν, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλοι όσοι δεν έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες μέχρι 31-12-2012 οφειλές τους. Από κει και πέρα η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και όσοι τέθηκαν εκτός παλαιότερων ρυθμίσεων μέχρι τις 31-3-2013.

8. Ποιες ακριβώς οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν με την έκτακτη ρύθμιση;

Όλες οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί στις Δ.Ο.Υ και τα Τελωνεία, καθώς επίσης και οι οφειλές από εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι 31-12-2012 μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση. Στις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν βεβαιωθεί στις Δ.Ο.Υ. και μπορούν να ρυθμιστούν υπάγονται, ειδικότερα:

- Φόροι εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, που προέκυψαν από δηλώσεις οι οποίες υποβλήθηκαν μέχρι και το καλοκαίρι του 2012. Δηλαδή μπορούν να ρυθμιστούν φόροι για εισοδήματα μέχρι και του έτους 2011.

- Χρέη από ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος για το οικονομικό έτος 2012, δηλαδή για τα εισοδήματα του έτους 2011.

- ΦΠΑ που βεβαιώθηκε και έπρεπε κανονικά να έχει καταβληθεί μέχρι και το τέλος του 2012. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται μη καταβληθείσες οφειλές ΦΠΑ που αφορούν σε φορολογικές περιόδους οι οποίες έληξαν το αργότερο μέχρι 30-9-2012 εφόσον οι υπόχρεοι ήταν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με βιβλία β' κατηγορίας, καθώς επίσης και μη καταβληθείσες οφειλές ΦΠΑ οι οποίες αφορούν φορολογικές περιόδους που έληξαν μέχρι 30-11-2012, εφόσον οι υπόχρεοι ήταν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με βιβλία γ' κατηγορίας.

- Φόροι Μισθωτών Υπηρεσιών που βεβαιώθηκαν και έπρεπε να είχαν καταβληθεί το αργότερο μέχρι και τις 28-12-2012.

- Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης για καύσιμα, αλκοολούχα ποτά, προϊόντα καπνού, που έπρεπε να είχαν καταβληθεί το αργότερο μέχρι 28-12-2012.

- Τέλη ταξινόμησης οχημάτων, που βεβαιώθηκαν έπρεπε να είχαν καταβληθεί το αργότερο μέχρι 28-12-2012.

- Χρέη από φόρους δωρεών, κληρονομιών και γονικών παροχών ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων που έπρεπε να είχαν καταβληθεί μέχρι 28-12-2012.

- Χρέη από Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) των ετών 2008 και 2009 και από έκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία για το έτος 2009.

- Χρέη από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) των ετών 2011 και 2012 που μεταφέρθηκαν από τη ΔΕΗ στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. και έπρεπε να είχαν καταβληθεί μέχρι τις 30-11-2012.

- Λοιπές κατηγορίες φόρων και τελών υπέρ του Δημοσίου ή των ΟΤΑ ή των ΝΠΔΔ που βεβαιώθηκαν στις Δ.Ο.Υ. και έπρεπε να είχαν καταβληθεί μέχρι 28-12-2012.

- Πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εισφορές ασφαλιστικών ταμείων και χρέη προς τις ΔΕΚΟ που βεβαιώθηκαν στις Δ.Ο.Υ. και έπρεπε να είχαν εξοφληθεί το αργότερο μέχρι 28-12-2012.

9. Μέχρι πόσες μηνιαίες δόσεις μπορεί να εξοφληθεί χρέος μέχρι 5.000 ευρώ, το οποίο κατέστη ληξιπρόθεσμο μέχρι 31-12-2012 και οφείλεται από φυσικό πρόσωπο;

Όπως προαναφέραμε, η ρύθμιση δεν προβλέπει για τα χρέη αυτά ανώτατο όριο στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων. Ωστόσο, όπως επίσης αναφέραμε, θα προβλέπει ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης, το οποίο πιθανότατα θα καθοριστεί στα 25 ευρώ.

Το γεγονός αυτό από μόνο του οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αν ένα χρέος 5.000 ευρώ συμφωνηθεί να εξοφληθεί σε μηνιαίες δόσεις, η κάθε μία από τις οποίες θα ανέρχεται στο ελάχιστο ποσό των 25 ευρώ, τότε το συνολικό χρέος θα μπορεί να εξοφληθεί σε 200 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή σε 16 χρόνια και 8 μήνες!

Ταυτόχρονα όμως πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι ρυθμιζόμενες οφειλές θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 8,75%. Συνεπώς, όσο πιο πολλές είναι οι μηνιαίες δόσεις τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσό των τόκων με το οποίο θα επιβαρύνεται η οφειλή. Αυτό σημαίνει ότι το χρέος των 5.000 ευρώ θα εξοφληθεί τελικά σε πολύ περισσότερες από 200 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή σε περισσότερα από 16 χρόνια και 8 μήνες (!), αλλά οι τόκοι με τους οποίους θα επιβαρυνθεί ο οφειλέτης θα είναι ένα πολύ μεγάλο πρόσθετο ποσό που θα πρέπει επίσης να αποπληρώσει!

Αν λοιπόν επιλεγεί το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης των 25 ευρώ για την αποπληρωμή αρχικού χρέους της τάξεως των 5.000 ευρώ, οι τόκοι που θα συσσωρεύονται κάθε χρόνο θα υπερδιπλασιάσουν το τελικό ποσό που θα υποχρεωθεί να πληρώσει ο οφειλέτης και θα επιμηκύνουν ακόμη περισσότερο τη διάρκεια αποπληρωμής! Το συμπέρασμα που προκύπτει λοιπόν είναι ότι για χρέος μέχρι 5.000 ευρώ οι μηνιαίες δόσεις μπορεί να υπερβούν τις 200 αλλά το τελικό ποσό που τελικά θα υποχρεωθεί να πληρώσει ο οφειλέτης θα είναι υπερδιπλάσιο του αρχικού λόγω του πολύ υψηλού ετήσιου επιτοκίου με το οποίο θα επιβαρύνεται.

10. Τι κερδίζω εάν εξοφλήσω εφάπαξ το χρέος μου;

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης οφειλής θα παρέχεται έκπτωση 50% επί των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

11. Τι ισχύει για μεγάλα χρέη;

- Οφειλέτες με χρέη έως 75.000 ευρώ, θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση μόνο με υπογραφή λογιστή και συνεγγυητές.

- Οφειλέτες με χρέη πάνω από 75.000ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ θα υποχρεώνονται να παρέχουν επαρκή στοιχεία από τα οποία θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι έχουν τη δυνατότητα να μπουν στη ρύθμιση και να πληρώνουν τις δόσεις.

- Οφειλέτες με χρέη άνω των 300.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσουν και διασφαλίσεις, (ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία), ώστε να καλύπτεται το σύνολο της οφειλής τους, σε περίπτωση αθέτησης των όρων της ρύθμισης.

12. Τι θα γίνει με τα καινούρια "χαράτσια" και τις οφειλές που θα προκύψουν μέσα στο 2013;

Κάθε οφειλέτης, όσο θα είναι ενταγμένος στη ρύθμιση για τα χρέη προ του 2013, δεν πρέπει να αφήσει ανεξόφλητο κανένα νέο χρέος που θα προκύψει εντός του 2013 ή των επομένων ετών.

Ο οφειλέτης θα πρέπει να εξοφλεί εγκαίρως όλα τα χαράτσια που θα του επιβάλλονται από δω και πέρα! Αν δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα μια οποιαδήποτε νέα τρέχουσα οφειλή του (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ περιοδικής δήλωσης, φόρο ακινήτων κ.λπ.) θα τίθεται αυτόματα εκτός ρύθμισης για τα παλαιά χρέη του(για τα προ του 2013)!

13. Τι περιθώρια έχω να καθυστερήσω μια δόση και πότε χάνω τη ρύθμιση;

- Ναι. Κάθε οφειλέτης, όσο θα είναι ενταγμένος στην ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη προ του 2013, θα πρέπει να είναι συνεπής στην αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεων. Αν δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα μία μηνιαία δόση θα τίθεται αυτόματα εκτός ρύθμισης και θα χάνει όλα τα ευεργετήματά της.

- Κάθε οφειλέτης, όσο θα είναι ενταγμένος στην ευνοϊκή ρύθμιση για τα χρέη προ του 2013, δεν πρέπει να υποβάλει εκπρόθεσμα καμία δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, ΦΜΥ και λοιπών φόρων και τελών υπέρ του Δημοσίου. Ο οφειλέτης που θα έχει υπαχθεί στη ρύθμιση για τα προ του 2013 χρέη του πρέπει να είναι συνεπής σε όλες τις υπόλοιπες φορολογικές του υποχρεώσεις. Εάν παραλείψει να υποβάλει κάποια δήλωση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, εάν είναι επιτηδευματίας και δεν υποβάλει εμπρόθεσμα συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών ή εάν δεν υποβάλει εμπρόθεσμα άλλα πληροφοριακά στοιχεία φορολογικού ενδιαφέροντος που του ζητούνται θα τίθεται αυτόματα εκτός ρύθμισης για τα παλαιά χρέη του και θα χάνει όλα τα ευεργετήματά της!

14. Πώς θα ρυθμίζονται πλέον τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί ή πρόκειται να δημιουργηθούν από την 1η-1-2013 και μετά;

Τα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν καταστεί ή πρόκειται να καταστούν ληξιπρόθεσμα από την 1η-1-2013 θα εντάσσονται στη λεγόμενη «πάγια ρύθμιση», η οποία θα προβλέπει την δυνατότητα εξόφλησης μέχρι και σε 12μηνιαίες δόσεις. Δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση αυτή θα υπάρχει οποτεδήποτε, για κάθε οφειλή βεβαιωμένη και ληξιπρόθεσμη από 1-1-2013 και μετά. Τα χρέη που θα υπάγονται στην πάγια ρύθμιση θα επιβαρύνονται επίσης με ετήσιο επιτόκιο ποινής 8,75%.

15. Γιατί η νέα «πάγια ρύθμιση» προβλέπει όρους δυσμενέστερους από αυτούς που προβλέπει το ισχύον σήμερα καθεστώς;

Η «πάγια ρύθμιση», η οποία αφορά στα χρέη που δημιουργούνται από την 1η-1-2013 και μετά, αντικαθιστά το ισχύον σήμερα καθεστώς των «διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής» για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με το οποίο δίδεται η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλομένων έως και σε 26 ή ακόμη και σε 48 μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 30% επί των προσαυξήσεων. Συνεπώς, η νέα «πάγια ρύθμιση» θα είναι δυσμενέστερη από αυτήν που ισχύει σήμερα για χρέη που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμα από την 1η-1-2013 και μετά.
money-money.gr


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *