ροή ειδήσεων

Το «συνεργείο» του ανθρώπινου οργανισμού

Η ιατρική βρίσκεται σήμερα στο κατώφλι μιας νέας τεχνολογικής επανάστασης. Σύντομα, θα αντικαθίστανται όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, όπως κάνουμε σε ένα αυτοκίνητο στο συνεργείο.... Ηδη, ρωσο-ιαπωνική ομάδα έκανε μεγάλες επιτυχίες στον τομέα της καρδιάς.

Απορρυθμίστηκε η καρδιά; Κανένα πρόβλημα! Με τη βοήθεια της αναγεννητικής μηχανικής των κυττάρων και της γονιδιακής τεχνολογίας, μπορούμε να «φτιάξουμε» μια νέα καρδιά. Πονάει το συκώτι; Μην ανησυχείτε, απλά ήρθε η ώρα για το σέρβις αντικατάστασης που δίνει η εγγύηση. Δεν θα χρειάζονται ούτε δότες, ούτε μηχανικά εμφυτεύματα. Όλα τα όργανα θα αναπτύσσονται in vitro. Για το πώς θα δουλέψει το χάϊ-τεκ σύστημα επιδιόρθωσης των ανθρωπίνων οργάνων, μίλησε ο διακεκριμένος διεθνώς, ρώσος επιστήμονας, Κονσταντίν Αγκλάντζε.

Όλα άλλαξαν, μόλις πριν από πέντε χρόνια, από τα επιτεύγματα ενός Ιάπωνα επιστήμονα, του Xingyi Yamanaka. Τώρα, δότης για τα βλαστικά κύτταρα που προορίζονται για την ανάπτυξη των εσωτερικών οργάνων, γίνεται ο ίδιος ο άνθρωπος. Έτσι, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την ηθική, αλλά ούτε και με τη βιοσυμβατότητα του υλικού. Για αρκετά χρόνια οι βιολόγοι «χώνευαν» και επεξεργάζονταν αυτή την «εφεύρεση» και ήδη έχουμε τις πρώτες «επαναστατικές» ανακαλύψεις. Και το πιο πολλά υποσχόμενο πείραμα, πραγματοποιήθηκε από το Ρώσο επιστήμονα, Κονσταντίν Αγκλάντζε, ο οποίος μαζί με Ιάπωνες επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κιότο, για πρώτη φορά στον κόσμο, κατάφερε να αναπτύξει in vitro, δηλαδή στο «σωλήνα», έναν ολοκληρωμένο καρδιακό ιστό.Έχουμε συνηθίσει πλέον να ακούμε ειδήσεις με ανακαλύψεις από τον κόσμο της ιατρικής των βλαστοκυττάρων. Σχεδόν κάθε εβδομάδα στο Ιντερνέτ δημοσιεύονται ειδήσεις για νέα και με φανταστικά αποτελέσματα πειράματα με κύτταρα. Βέβαια, καθένας καταλαβαίνει ότι από το πείραμα μέχρι να εφαρμοστούν οι τεχνικές της κυτταρικής μηχανικής στην καθημερινή πρακτική, ο δρόμος είναι μακρύς. Για να έχουμε απτά πρακτικά αποτελέσματα, θα περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Πράγματι, σε αυτά τα πειράματα εμπλέκονται εμβρυονικά στρωματικά κύτταρα, τα οποία λαμβάνονται από το σώμα των ανθρώπινων εμβρύων, και τα κύτταρα αυτά μπορούν πρακτικά να μετατραπούν σε οποιονδήποτε ιστό. Ανάλογα, τα βλαστικά κύτταρα μετατρέπονται σε κύτταρα καρδιακού μυός, οστών, ήπατος, δέρματος, εγκεφάλου, σε πάνω από 200 διαφορετικά είδη ιστών. Παρ'όλα αυτά, η περαιτέρω χρήση αυτών των κυττάρων, αντιμετωπίζει τα πιο σοβαρά δεοντολογικά και ηθικά ζητήματα.



Νέα καρδιά

ΕΡ: Όλα τα διεθνή ΜΜΕ στην αρχή έγραψαν σαν να επρόκειτο για την πρώτη φορά που αναπτύχθηκε τεχνητή καρδιά in vitro. Στη συνέχεια ήρθαν πιο επιφυλακτικές εκτιμήσεις. Πείτε μας για τη δική σας εφεύρεση: Τι πραγματικά ανακαλύψατε;

ΑΠ: Πρόκειται για αποτέλεσμα που βασίζεται στη μηχανική ιστών. Δεν είναι μόνο ότι έχουμε αναπτύξει με τεχνητά μέσα επαγόμενα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα μυϊκού ιστού της ανθρώπινης καρδιάς. Μεμονωμένα κύτταρα έχουν ήδη αναπτυχθεί και πριν τη δική μας ανακάλυψη, αλλά σε μικρές ποσότητες. Είναι ότι μάθαμε πώς να δημιουργούμε ένα δομημένο καρδιακό ιστό με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου πλαισίου από ειδικές πολυμερείς νανοΐνες. Με τον «σκελετό», καταφέραμε όχι μόνο να αναπτύξουμε καρδιακά κύτταρα, αλλά και να δημιουργήσουμε έναν πλήρη καρδιακό ιστό.

ΕΡ: Είναι δυνατόν να δημιουργηθεί από το επίθεμα, καρδιά;

ΑΠ: Βασικά, αυτό είναι δυνατόν. Αλλά εμείς δημιουργήσαμε το επίθεμα κυρίως για να δοκιμάσουμε διάφορες φαρμακευτικές ουσίες. Αυτά τα μοντέλα καρδιακού ιστού, είναι ουσιαστικής σημασίας για τους φαρμακοποιούς στη διαδικασία δημιουργίας νέων προϊόντων. Διότι σε αρχικό στάδιο, οι δοκιμές των νέων φαρμάκων γίνονται σε ζώα. Αλλά τα καρδιακά κύτταρα των ζώων, δεν είναι ακριβώς όπως τα ανθρώπινα. Έτσι, η δική μας έρευνα καλύπτει αυτό το «κενό» και κάνει την φαρμακευτική έρευνα πιο αποτελεσματική και εστιασμένη, εξοικονομώντας ταυτόχρονα σημαντικούς πόρους.

Υπάρχει και ένα δεύτερος στόχος με τη δημιουργία των καρδιακών επιθεμάτων. Αυτός είναι ο επαναπρογραμματισμός των κυττάρων του ίδιου του ασθενούς. Για παράδειγμα, τα επιθηλιακά κύτταρα στα κύτταρα του καρδιακού ιστού, τα καρδιομυοκύτταρα, από τα οποία μπορούμε να αναπτύξουμε αργότερα εμφύτευμα που να είναι συμβατά με τον οργανισμό του ανθρώπου. Αυτή είναι μια από τις πιο ενεργές κατευθύνσεις της αναγεννητικής βιοϊατρικής σήμερα. Τα επιθέματα του καρδιακού ιστού.

Υποτίθεται, ότι τέτοια επιθέματα θα μπορούν να τοποθετηθούν στον κατεστραμμένο ιστό καρδιάς. Είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί ότι ο καρδιακός ιστός είναι μια συγκεκριμένη ομάδα μυϊκών ιστών. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί όχι μόνο ο επαναπρογραμματισμός του κυττάρου, όσο και η κατάλληλη δομή του ιστού. Και αυτό πετύχαμε εμείς, με τη βοήθεια του πολυμερών νανοϊνών. Δημιουργήσαμε ένα πλήρως βιοσυμβατό υλικό. Στην πραγματικότητα, αυτές οι ίνες είναι που παρέχουν την ανάπτυξη των κυττάρων σε ένα πλαίσιο αρχιτεκτονικής του ιστού που εμείς έχουμε προκαθορίσει.

ΕΡ: Μπορεί τα υλικά να προκαλέσουν παρενέργειες;

ΑΠ: Δεδομένου ότι η μεθοδολογία μας βασίζεται στη χρήση των πολυδύναμων κυττάρων του ίδιου του οργανισμού, δεν υπάρχει θέμα ανοσολογικών εμποδίων. Όσον αφορά στις νανοΐνες που σχηματίζουν τον «σκελετό» του επιθέματος, είναι βιοαποικοδομήσιμο υλικό, το οποίο κατά τη διαδικασία της θεραπείας και της αποκατάστασης του ασθενούς, διαλύεται πλήρως στο αίμα.

ΕΡ: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια μέθοδο για να φτιάξουμε και άλλα όργανα, για παράδειγμα ένα νέο συκώτι;

ΑΠ: Οι εφαρμογές της μεθόδου μπορεί να είναι πολλές, αλλά σε πολύ μακρινή προοπτική.

ΕΡ: Πόσο καιρό σας πήρε για να αναπτύξετε την τεχνική σας στο εργαστήριο του Κιότο;

ΕΡ: Το εργαστήριο στο MΦΤΙ ιδρύθηκε σχεδόν πριν από ένα χρόνο. Ποιά είναι τα πρώτα αποτελέσματα της επιστημονικής δουλειάς που γίνεται στη Μόσχα;ΑΠ: Πάνω από τρία χρόνια. Αναπτύξαμε την τεχνική μας από το μηδέν. Η τεχνογνωσία αυτή, μεταφέρεται τώρα και στη Ρωσία. Θα την επεκτείνουμε σε ανώτερα στάδια έρευνας, σε συνεργασία με το εργαστήριο του Κιότο. Η κύρια επιστημονική πρόκληση που αντιμετωπίζει το ερευνητικό μας κέντρο στο Φυσικο-Τεχνικό Ινστιτούτο της Μόσχας (ΜΦΤΙ), είναι η διαχείριση της φυσιολογίας του κυττάρου. Αναπτύσσουμε τις πιο προηγμένες μεθόδους θεραπείας και πρόληψης των επικίνδυνων καρδιακών αρρυθμιών. Το ίδιο πρόβλημα προσπαθεί να επιλύσει και εργαστήριο μου στο Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία.

ΑΠ.: Το Εργαστήριο δουλεύει ικανοποιητικά. Αλλά για να επιτύχει τα ίδια αποτελέσματα όπως στην Ιαπωνία, θα πρέπει να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια. Ελπίζω, ότι τα πράγματα θα κινηθούν προς την θετική κατεύθυνση. Έχουμε ήδη το εργαστήριο και οι φοιτητές μου στη Ρωσία είναι πολύ ταλαντούχοι νέοι άνθρωποι.

Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *