ροή ειδήσεων

Αλλοδαποί χάκερς έκλεβαν στοιχεία από τράπεζα και έκαναν «μπίζνες» σε όλη την Ελλάδα

Χοντρές μπίζνες είχε στήσει σπείρα αλλοδαπών χάκερς, οι οποίοι είχαν καταφέρει να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και ηλεκτρονικά συστήματα και , εν συνεχεία.... να πραγματοποιούν διαδικτυακές συναλλαγές μέσω e-banking, ενώ ερευνάται ακόμη η ζημία που υπέστη η τράπεζα.

Η υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέλαβε οκτώ άτομα, ανάμεσά του ένας 41χρονος Ελληνας, δύο υπήκκοι ρουμανίας, 29 και 3 ετών και πέντε ακόμη αλλοδαποί, οι οποίοι κατηγορούνται για εγκληματική απάτη, απάτη με υπολογιστή και παραβίαση νομοθεσίας που αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Το συγκεκριμένο κύκλωμα χάκερς φέρεται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, καθώς ερευνάται ακόμη η συμμετοχή άλλων 38 ατόμων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ οι φερόμενοι ως εγκέφαλοι είναι υπηκοότητας Πακιστάν και Μπαγκλαντές.

Οι δράστες μέσω ηλεκτρονικών επιθέσεων αποκτούσαν πρόσβαση σε λογαριασμούς και, εν συνεχεία, προέβαιναν σε διάφορες ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως μεταφορά τραπεζικών εμβασμάτων, πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφελείας και ασφαλιστικών εισφορών, ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ, ακόμη και ανανέωση χρόνου κινητής τηλεφωνίας.

Οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν από συνδέσεις του διαδικτύου στη χώρα μας και στο εξωτερικό (Ρουμανία, Γερμάνια, Ηνωμένο Βασίλειο) ενώ με τη μέθοδο αυτή προκλήθηκε στην Τράπεζα χρηματική ζημιά, το ύψος της οποίας διερευνάται.

Αφορμή για τη διερεύνηση της υπόθεσης υπήρξε η καταγγελία αναφορικά με επιθέσεις υποκλοπής ονομάτων χρηστών και κωδικών πρόσβασης ( τύπου phishing) που πραγματοποιήθηκαν σε βάρος της συγκεκριμένης Τράπεζας, ενώ μετά από έρευνες προέκυψαν 79 παράνομες συναλλαγές σε βάρος της Τράπεζας και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία χρηστών του Διαδικτύου, οι οποίοι ωφελήθηκαν από τις συναλλαγές.

Ενδεικτικά ο 41χρονος ημεδαπός, μαζί με ένα αλλοδαπό, που επίσης περιλαμβάνεται στη δικογραφία, επιχείρησε να πληρώσει λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, ύψους 12.000 ευρώ καθώς και ασφαλιστικές εισφορές συγγενικού του προσώπου, ύψους 3.000 ευρώ. Επιπλέον οι δύο Ρουμάνοι κατάφεραν να κάνουν ανάληψη χρηματικού ποσού από Α.Τ.Μ. Τράπεζας, χρησιμοποιώντας κωδικούς, μέσω διαδικτύου, σε μηνύματα SMS. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ακόμη, ότι έρχονταν σε επαφή με επιχειρηματίες και ζητούσαν χρήματα προκειμένου να διευθετήσουν υποθέσεις τους ή να σβήσουν κάποια πρόστιμα.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή και μία συσκευή μόντεμ-ρούτερ, που απεστάλλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για περαιτέρω εξέταση τους.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *