ροή ειδήσεων

Άρχισαν οι κατασχέσεις μισθών, ενοικίων, συντάξεων Ραβασάκια σε όσους χρωστούν στην Εφορία

Άρχισαν να φθάνουν σε 2,5 εκατομμύρια οφειλέτες του Δημοσίου «ραβασάκια» για την τακτοποίηση των χρεών τους προς τη εφορία. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία χρωστούν στην εφορία κάτω από 3.000 ευρώ ο καθένας...

Παράλληλα στο «μάτι» των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν περισσότεροι από 1.500 φορολογούμενοι που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ ο καθένας και συνολικά 35 δισ. ευρώ.

Λίγες ώρες πριν επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα για να οριστικοποιηθεί η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης υπέγραψε απόφαση με την οποία μειώνεται από τα 5 εκατ. ευρώ στο 1,5 εκατ. ευρώ το όριο των βασικών οφειλών ανά φορολογούμενο προκειμένου να χαρακτηριστούν ως «ιδιαίτερα σημαντικού ύψους» και να ενεργοποιηθούν άμεσα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Σύμφωνα με την imerisia.gr, ξεκίνησε η αποστολή σε 2,5 εκατομμύρια οφειλές επιστολών για την τακτοποίηση των οφειλών τους προς τη εφορία. Με τα ειδοποιητήρια αυτά, που υπογράφονται από το γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη ζητείται από τους οφειλέτες σε ...ευγενικό ύφος να προσέλθουν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για τη διευθέτηση των οφειλών τους, χωρίς να ορίζεται συγκεκριμένη προθεσμία αλλά και χωρίς να γίνεται αναφορά σε πιθανές κυρώσεις σε περίπτωση μη τακτοποίησης των χρεών.

Από τα 2,5 εκατ. φορολογούμενους που λαμβάνουν τα «ραβασάκια», περίπου 2,3 εκατ. είναι μικροοφειλέτες που χρωστούν ποσά μέχρι 3.000 ευρώ. Στα ειδοποιητήρια ο οφειλέτης ενημερώνεται ότι «Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών την 21/03/2013, διαπιστώθηκαν ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές σας. Ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο καλείστε όπως προβείτε άμεσα στην τακτοποίησή του» αναφέρεται στο ραβασάκι και ακολουθούν διευκρινίσεις σύμφωνα με τις οποίες οι φορολογούμενοι εφόσον έχουν ανταπαίτηση κατά του Δημοσίου, θα πρέπει να προσκομίσουν τα σχετικά έγγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ».

Σε όσους οφειλέτες δεν ανταποκριθούν, θα σταλεί μία δεύτερη ειδοποίηση, που θα έχει πιο αυστηρό ύφος. Στη δεύτερη ειδοποίηση θα αναφέρεται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία της επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, τα οποία θα προβλέπουν κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων. Εάν και τότε δεν υπάρξει ανταπόκριση τότε οι εφορίες θα προχωρούν άμεσα στις κατασχέσεις.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών σφίγγει τον κλοιό γύρω από τους φορολογούμενους που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ ο καθένας. Για τους οφειλέτες αυτούς, ενεργοποιείται ειδικό σχέδιο ελέγχου και επιστρατεύονται άμεσα ποινικές διώξεις και κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, ακινήτων και εισοδημάτων.

Η είσπραξη των οφειλών αυτών σύμφωνα με την απόφαση υπάγεται και στην αρμοδιότητα της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Η αρμοδιότητα αυτή, όπως διευκρινίζεται, διατηρείται για δύο έτη από τη μείωση των οφειλών κάτω του ορίου του 1,5 εκατ. ευρώ για οποιονδήποτε λόγο. Η επιδίωξη της είσπραξης για τις ανωτέρω οφειλές γίνεται κατά προτεραιότητα, με συνδυασμένες και συμπληρωματικές ενέργειες, από τις επιλεγμένες από τον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων εισπράξιμες υποθέσεις που γνωστοποιούνται στην ανωτέρω υπηρεσία με βάση την ετήσια στοχοθεσία είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος2/4/13 15:42

    ΚΑΛΑ ΦΟΒΗΘΗΚΕ ΤΩΡΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ.ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΑΛΙ ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΤΕ ΡΕ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΕΜΕΙΝΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΡΕΜΠΕΛΟΙ Ε ΡΕΜΠΕΛΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *