ροή ειδήσεων

Σε επιφυλακή η Ρόδος για το ρυγχίτη της ελιάς

Σε ορισμένες περιοχές διαπιστώθηκε τα τελευταία έτη προσβολή των ελαιώνων από το έντομο ρυγχίτη (Rhynchites cribripennsis), όπως ανακοινώνει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου...

Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση τα τέλεια έντομα εμφανίζονται κατά τα τέλη Απριλίου αλλά και τον μήνα Μάιο.

Για τα δέντρα που είχαν κατά τα προηγούμενα έτη ζημιά και παρουσιάζουν διαβρώσεις από το έντομο στο φύλλωμα την άνοιξη, συνιστάται αμέσως μετά την άνθηση ψεκασμός.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα τα εγκεκριμένα για την ελιά εντομοκτόνα είναι κατάλληλα φυτοφάρμακα για τον ψεκασμό ωστόσο επισημαίνεται ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση των σκευασμάτων καθώς πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης και οι προφυλάξεις που αναγράφονται στα σκευάσματα.

Η καλλιέργεια του εδάφους (φρεζάρισμα) συντελεί στη μείωση των πληθυσμών του εντόμου και όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι, εάν η προσβολή εντοπίζεται σε λίγα δέντρα τότε το τίναγμα των κλάδων την άνοιξη (νωρίς το πρωί) αλλά και η συλλογή-καταστροφή όλων των ενηλίκων εντόμων που πέφτουν, αποτελεί ένα χρήσιμο μέτρο αντιμετώπισης χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας στη Ρόδο στο τηλέφωνο 2241/364926, στα τμήματα Αγροτικής Οικονομίας των Π.Ε. Κω (τηλ. 2242/057946) και Καρπάθου (τηλ. 2245/022216).


Parapona-Rodou

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *