ροή ειδήσεων

Επιμορφωτικά σεμινάρια για την ενέργεια και τις ΑΠΕ στη Ρόδο

Καινοτόμο πιλοτικό επιμορφωτικό σεμινάριο για την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία σε 88 μαθητές.... της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του 13ου Δημοτικού Ρόδου και σε 122 μαθητές της Β’ τάξης του 1ου Γυμνασίου της Ρόδου, την Τρίτη 26 και Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013 αντίστοιχα.

Παράλληλα, το απόγευμα της 27ης Μαρτίου, περισσότεροι από 58 εκπαιδευτικοί από 34 διαφορετικά σχολεία όλης της Ρόδουσυμμετείχαν σε ανοιχτή εκδήλωση όπου ενημερώθηκαν σχετικά με το πρόγραμμα του μαθητικού σεμιναρίου καθώς και τα υλικά με τα οποία ήρθαν σε επαφή τα παιδιά.

Τα σεμινάρια ήταν κατάλληλα προσαρμοσμένα στις ηλικιακές απαιτήσεις των μαθητών.Επιπλέον ήταν διαρθρωμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να περιλαμβάνουν τόσο θεωρητική γνώση όσο και πρακτική εφαρμογή του αντικειμένου, μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων και παιχνιδιών, με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με την ενεργειακά αποδοτική συμπεριφορά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με αποτέλεσμα να γίνουν δεκτά με μεγάλο ενθουσιασμό από τα παιδιά.

Παρουσιάστηκαν με απλό και κατανοητό τρόπο οιέννοιες της ενέργειας, των ανανεώσιμων και μη πηγών αυτής, των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες σε ενέργεια που απορρέουν από τις δραστηριότητες του ανθρώπου και την ανάγκη εξοικονόμησης της σε ατομικό επίπεδο και επίπεδο κατοικίας οπού ήταν και ένας από τους βασικούς στόχους του σεμιναρίου.

Διαδραστικές δραστηριότητες και παιχνίδια υλοποιήθηκαν από τα παιδιά σε ομάδες οι οποίες είχαν σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενεργειακά αποδοτική συμπεριφορά και συνείδηση. Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε εργαστήριο με μονωτικά υλικά, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και διαφόρων τύπων λαμπτήρες. Τέλος, οι μαθητές παίρνοντας το ρόλο δημοσιογράφων και χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που τους παρασχέθηκαν αλλά και τις γνώσεις που αποκόμισαν από το σεμινάριο δημιούργησαν άρθρα για ενεργειακή εφημερίδα τοίχου τα οποία θα αναρτηθούν στα σχολεία.

Παράλληλα, το μαθητικό σεμινάριο αποτέλεσε πεδίο ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών μεταξύ των εκπαιδευτικών των 2 σχολείων αλλά και των εκπαιδευτικών που παρέστησαν στην ανοιχτή εκδήλωση παρουσίασης του σεμιναρίου το απόγευμα της 27ης Μαρτίου, στους οποίους έδωσε έμπνευση για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν αντίστοιχες δράσεις και προγράμματα στα σχολεία τους.

Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τα Τμήματα Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και τον Δήμο Ρόδου, ως μέρος της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του Δήμου για την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακά αποδοτική συμπεριφορά στις κατοικίες. Η εκστρατεία του Δήμου έχει εκπονηθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος PROMISE από το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου.
econews


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Αξιέπαινη πρωτοβουλία που θα πρέπει να μιμηθούν και άλλα σχολεία. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η εκπαίδευση σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και γενικότερα περιβαλλοντικά θέματα πρέπει να αρχίζει από νεαρή ηλικία, για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *