ροή ειδήσεων

Δημόσια Περιουσία Δωδ/σου - Το ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι ο μοναδικός εχθρός - Μήπως κι εμείς….

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΑΒΒΗΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 
Παρά τον κίνδυνο μιας ακόμη επανάληψης του θέματος, θα προσπαθήσω να προσθέσω στην αναζήτηση θετικής πορείας του τόπου μας.
Η τεράστια ακίνητη Δημόσια Περιουσία στον τόπο μας....
(ειδικότερα στη Ρόδο λόγω κτηματολογίου), αποτελεί ίσως τον μεγαλύτερο ακόμη πόρο ,για ορθολογική ανάκαμψη.

Η κρίση απαιτεί αλλαγή σκέψης, δράσης και στοχευόμενου αποτελέσματος.

Δυστυχώς για πολλοστή φορά, είμαστε θεατές και μετά επικριτές πρωτοβουλιών του κράτους για τη διαχείριση της Ακίνητης περιουσίας.

Δεν είναι της ώρας η επανάληψη της ιστορίας και του παρελθόντος για το θέμα.

Αυτό που καταγράφω συνεχώς, τόσο ως πολίτης, όσο και ως συμμέτοχος στα κοινά του τόπου, είναι η περιστασιακή αντίδραση, οι μεμονωμένες προτάσεις, ο διαχωρισμός των πολιτών σε ΥΠΕΡ και ΚΑΤΑ υπό μορφή κομμάτων στην αξιοποίηση της. (παραδείγματα πολλά διαχρονικά ?????)

Και το θέμα του Γκολφ να προχωρήσει (εύχομαι ) , πολλοί θα παρακολουθούμε ως θεατές με τους γνωστούς διαχωρισμούς σε κάθε πρωτοβουλία του ΄΄υδροκέφαλου κράτους΄΄.

Επιτρέψτε μου να καταθέσω συγκεκριμένες προτάσεις μέσα από την ενασχόληση μου στην Τ.Α.

Ø Πρώτο και βασικό θέμα είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός του νησιού και κυρίως ο προσδιορισμός οχλουσών αναγκαίων χρήσεων, ώστε να καλυφθεί με δημόσια γη και να αποφευχθούν νέες δαπάνες σε αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων (ΧΥΤΑ, Λιμενικά έργα, βιομηχανική ζώνη, λατομεία, κλπ).

Ø Ο νόμος 719/77 με τις γνωστές αμφισβητούμενες ιδιοτελείς διαδικασίες, κάλυψε εν μέρει το αίσθημα δικαίου, όσον αφορά την παραχώρηση και πρόσθεσε έσοδα στο Δημόσιο Ταμείο.

Το 1985, όπως γνωρίζουμε και εντελώς ξαφνικά, λόγω κακής λειτουργίας, ανεστάλη η εφαρμογή του:

· 3000 περίπου αιτήσεις δεν εξετάσθηκαν .

· Τεράστια περιουσία κατέστη μη διαχειρίσιμη, ούτε για κοινωφελείς σκοπούς (φυσικά όμως οι κάτοχοι την διαχειρίζονται ανεξόδως ακόμη και οι καταπατητές).

· Τεράστια ποσά δεν εισπράχθηκαν….. λεφτά υπάρχουν με περικοπές ακόμη και του επιδόματος ανεργίας?????

· Άρα πρώτη προτεραιότητα η ολοκλήρωση αυτής της εκκρεμότητας (30 χρόνια λέγεται εκκρεμότητα η σκόπιμο μπάχαλο;;;;;)

Από 6/2/2013 ζητήσαμε απάντηση από το υπουργείο οικονομικών τι μέλει γενέσθαι με τις εκκρεμότητες των δεσμευμένων ακινήτων του νόμου 719/77 με αιτήσεις από 1980, για να επέμβουμε με την δημιουργία παιδικής χαράς σε χωριό της Ρόδου και ακόμη αναμένουμε…(βλέπε συνημμένη επιστολή).

Ø -Ακίνητα ιδιοκτησίας ΤΑΠΑ (Μεσαιωνική Πόλη).

· Όλα τα ακίνητα με εμπορική χρήση να εκποιηθούν, είτε σε υφιστάμενους επιχ/ τίες (περιπτώσεις συνιδιοκτησίας), είτε με δημόσιο διαγωνισμό τα αυτόνομα.

· -Οικιστικά ακίνητα με κριτήριο την κοινωνική προστασία, να παραχωρηθούν μακροχρόνια για να μπορέσουν οι σημερινοί δικαιούχοι να τα αποκαταστήσουν.

· Τα ελεύθερα να πωληθούν άμεσα με δημόσια διαδικασία (χαλατά, κλπ)

Αυτονόητο είναι να ληφθεί υπόψη η πρόσφατη Πολεοδομική Μελέτη, που εκπόνησε ο Δήμος Ρόδου και όλα τα έσοδα να επενδυθούν στην καλύτερη προίκα του νησιού τη Μεσ.Πόλη.

Ø -Ακίνητα Υπουργείου Γεωργίας.(Καλαμώνας αναδασμοί. κλπ):

Να γίνουν το κίνητρο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, σήμερα καταπατημένα χωρίς κανένα έσοδο κλπ.

Να δοθεί η διαχείριση όλων στο Δήμο, ο οποίος οφείλει εντός προθεσμίας , πχ 3 ετών, να τα διαθέσει σε νέους αγρότες, ομάδες παραγωγών κλπ, και επιπλέον να δημιουργήσει υποδομές με πόρους από τα έσοδα που θα έχει ( άρδευση, αγροτική οδοποιία, ηλεκτρισμό κλπ.)

Ø Ακίνητα Ελληνικού Δημοσίου (ΚΥΔ), που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος, προτείνουμε:

· -Κτίρια: να καλυφθούν όλες οι ανάγκες και με πρόβλεψη όλων των Δημοσίων Υπηρεσιών (ΠΝΑ, ΟΤΑ, Δημ. Υπηρεσίες, Ασφαλιστικά Ταμεία , κλπ)..ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΙΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΧΕΡΙΑ ΝΑ ΔΑΠΑΝΟΥΝ…..

· -Αγροί-οικόπεδα, αφού διασφαλισθούν όσα είναι απαραίτητα για κοινωφελείς σκοπούς …..

Να γίνει επιλογή με αναπτυξιακά τοπικά κριτήρια και αειφορία προς πώληση ή παραχώρηση χρήσης για επενδύσεις,(θετικό παράδειγμα οι πρωτοβουλίες του δήμου.)

Κύριες επιλογές πρέπει να είναι αναβαθμισμένες τουριστικές υποδομές, πρωτογενής τομέας και νέες καινοτόμες δράσεις για επιμήκυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

· Μίσθωση όπου ευνοούν οι συνθήκες.

Πρωτεργάτης αυτής της προσπάθειας οφείλει να είναι και η Τ.Α., όχι θεατής.

· Ιδιωτικές μερίδες που χαρακτηρίσθηκαν Δάση, δεσμεύσεις από απαλλοτριώσεις (πχ Αρχαιολογικοί χώροι) αντί καταβολής χρημάτων, όπου δύναται να γίνει ισοδύναμη ανταλλαγή με δημόσια γη.

Η παραπάνω συγκεκριμένη πρόταση, πιστεύω μπορεί να επιτευχθεί άμεσα και αξιόπιστα με την συνεργασία όλων των εμπλεκομένων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα

Τέλος όλες οι εμπορικές μισθώσεις σε ακίνητα του Δημοσίου να δύναται να παραταθούν με προϋπόθεση πλήρους εξόφλησης και ελάχιστου μισθώματος σύμφωνα με τις συνθήκες αγοράς και καθορισμένης χρήσης

ΔΗΜΟΣ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ-ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ….ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔΕΣ ΜΕ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΩΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ .
 
Όσον αφορά τους πόρους (έσοδα) και μετά την ουσιαστική κατάργηση της απόδοσης του 75% στην Περιφέρεια (πρώην Νομαρχία), μπορεί να συμφωνηθεί νέος τρόπος κατανομής, λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση, την ανάγκη χρηματοδότησης έργων υποδομής που πλέον έπαυσε λόγω στόχου 2, την ανάγκη σύγκλισης στο νόμο.

Προτείνουμε

- Έσοδα από πωλήσεις: απόδοση του 75% στην Τ.Α με υποχρέωση εκτέλεσης έργων και δράσεων

Γνωρίζω ότι θα είναι και τι δυσκολότερο στην διεκδίκηση σήμερα διαχρονική σιωπή στο θέμα δυστυχώς θα μας δυσκολέψει

- Έσοδα από μισθώσεις :50% απόδοση ΣΤΗΝ Τ.Α με ευθύνη συντήρησης και παρακολούθησης των ακινήτων και από τον ΟΤΑ

Εδώ πρέπει να προσθέσουμε την τεράστια απώλεια πόρων από αυθαίρετες καταπατήσεις δημόσιας γης πέραν βέβαια του θέματος της ισονομίας.

Ιδού νέοι δίκαιοι πόροι για τους δήμους να βεβαιώνει και να εισπράττει αμέσως τέλος αυθαίρετης χρήσης… και σε ακίνητα του ελληνικού δημοσίου μέχρι την τελική έξωση (υπάρχει νόμος)

Γνωρίζω ότι πιθανόν οι απόψεις μου να χαρακτηρισθούν ΄΄ξεπούλημα΄΄ από κάποιους. Η απάντηση μου είναι ότι , η σημερινή κατάσταση της εγκατάλειψης , της καταπάτησης, της αδικαιολόγητης καταβολής μισθωμάτων από Δημόσιους φορείς, η αυθαίρετη καταπάτηση χωρίς φόβο, δεν μπορεί να λέγεται προστασία του Δημόσιου Πλούτου. Είναι αν όχι ιδιοτελής, αντιαναπτυξιακή.

Ιδού η Ρόδος……

Υ,Γ
Στην άποψη ότι σήμερα ότι οι πραγματικές αξίες είναι πολύ κάτω…έχω να πω ότι την φωτιά (τις ανάπτυξης ) την ξεκινάς με ξυλαράκια…για να φουντώσει.


Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος15/4/13 21:34

    «το βλάκα μπορείς να τον καταλάβεις από δυο ενδείξεις: μιλάει για πράματα που είναι γι' αυτόν άχρηστα και εκφράζει γνώμη για κάτι που κανένας δεν τον ρωτάει» Πλάτων
    Κρείττον του λαλείν το σιγάν. Αρκετά δεινά φέρατε όλοι εσείς οι πρόην και νυν άρχοντες σε αυτόν τον τόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *