ροή ειδήσεων

"Εκδικητική η κλήτευση πρώην στελεχών της Siemens" λένε οι Γερμανοί

«Πολιτικώς υποκινούμενη» και από δικαστική άποψη «σε μεγάλο βαθμό αμφίβολη», χαρακτηρίζει την διαδικασία κλήτευσης πρώην στελεχών της εταιρείας Siemens, προκειμένου να καταθέσουν για το σκάνδαλο διαφθοράς στην Αθήνα, η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt», σε σχόλιο υπό τον τίτλο «Ελληνική φάρσα»...
Ανάλογα τοποθετείται και η «Frankfurter Allgemeine Zeitung», η οποία κάνει λόγο για «εκδικητική κίνηση των ελληνικών αρχών, για την συμπεριφορά των σήμερα λίγο δημοφιλών γερμανών πολιτικών».

«Η Ελλάδα αποτέλεσε αναμφίβολα το επίκεντρο του συστήματος των ‘μαύρων ταμείων' της Siemens. Κατά τις μακροχρόνιες, ωστόσο, ανακριτικές διαδικασίες στην Ελλάδα και στην Γερμανία, δεν υπάρχουν ενδείξεις για προσωπική εμπλοκή του Χάινριχ Φον Πίρερ (Προέδρου τότε του ΔΣ της εταιρείας) σε περιστατικά διαφθοράς», αναφέρει ο αρθρογράφος της Handelsblatt, ο οποίος καλύπτει θέματα της γερμανικής εταιρείας από το 2008 και υποστηρίζει ότι η κατηγορία περί δωροδοκίας δεν οφείλεται σε νέα στοιχεία τα οποία προέκυψαν κατά την ανακριτική διαδικασία, αλλά «στην αντιγερμανική διάθεση που επικρατεί στην Ελλάδα». Προσθέτει χαρακτηριστικά ότι στα ελληνικά ΜΜΕ αναφέρεται συχνά ότι ο Φον Πίρερ είναι στενός φίλος της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Στο δημοσίευμα της FAZ επισημαίνεται ότι τόσο ο Φον Πίρερ, όσο και ο τότε οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Χάιντς-Γιοάχιμ Νοϊμπούργκερ, και ο διευθύνων σύμβουλος, Τόμας Γκάσβιντ, θα πρέπει να προσέξουν να μην ξανανοίξει η παλιά ιστορία που θεωρούν ότι έχουν ξεπεράσει.

«Οι Έλληνες εισαγγελείς θέλουν να ακούσουν τι έχουν να πουν για τις κατηγορίες ότι την δεκαετία του '90 η Siemens δωροδόκησε μάνατζερ και πολιτικούς στην Ελλάδα προκειμένου να πάρει τα έργα του εκσυγχρονισμού του τηλεπικοινωνιακού δικτύου και ενός συστήματος περιφρούρησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004», αναφέρει η εφημερίδα και τονίζει ότι «όπως λέγεται, θα πρόκειται αρχικά για ακροάσεις, οι οποίες μπορούν να γίνουν με δικηγόρους οι οποίοι θα κληθούν στην Αθήνα», ενώ «εξίσου πιθανή είναι η διενέργεια ανάκρισης, σε συνέχεια της νομικής συνδρομής της Γερμανίας».

Ο αρθρογράφος σημειώνει ακόμη ότι τον Αύγουστο του 2012 επετεύχθη συμβιβασμός μεταξύ της Ελλάδας και της εταιρείας, ωστόσο η συμφωνία αφορούσε μόνο την επιχείρηση και όχι τα πιθανώς εμπλεκόμενα στελέχη της, ενώ στην Γερμανία η υπόθεση έκλεισε με την επιβολή προστίμων.

Αναφέρει μάλιστα ότι το πρώην στέλεχος της Siemens, Φόλκερ Γιουνγκ, ανταποκρίθηκε το 2009 σε κλήση για ανάκριση στην Αθήνα και επί ενάμιση χρόνο δεν του επιτρεπόταν η έξοδος από την χώρα. «Παρόλα αυτά κατόρθωσε να επιστρέψει στην Γερμανία. Έκτοτε αναζητείται με ένταλμα σύλληψης, για αυτό και έχει αυξηθεί η νευρικότητα μεταξύ των πρώην στελεχών», τονίζεται στο δημοσίευμα και υπογραμμίζεται ότι «μέχρι τώρα δεν έχουν διωχθεί οι Έλληνες πολίτες που εμπλέκονται στην υπόθεση».

Parapona-Rodou

Σχόλια

  1. Ανώνυμος18/4/13 14:27

    ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΑ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΑΝ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΓΙΑ ΤΟ C4I

    Εγγραφο-"φωτιά" του εισαγγελέα Αθανασίου προς την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ελβετίας, για τον τρόπο που πληρώθηκαν μίζες ύψους 1.750.000 ευρώ στην Ελλάδα για την ανάληψη του C4I από τη Siemens και τη SAIC, έφερε στο φως την Παρασκευή το MEGA.
    *Δύο ήταν οι εταιρίες που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο colpo grosso, και για να το επιτύχουν εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια καθ' όλη τη διάρκεια του Αυγούστου του 2004.
    Πρόκειται για τη Weaving και την Kroma, που συστήθηκαν το καλοκαίρι του 2002 με μοναδικό σκοπό να παρέχουν δήθεν συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τη μητρική Siemens για την εκτέλεση του έργου.

    * Για τις υπηρεσίες που προσέφεραν, εκδόθηκαν εικονικά τιμολόγια -785.000, 615.000 και 475.000 ευρώ- από τη Weaving που μπήκαν σε αγγλικό τραπεζικό λογαριασμό,
    ενώ από την Kroma εκδόθηκαν τιμολόγια 690.000, 585.000 και 555.000 ευρώ αντίστοιχα.
    • Από αυτά, το ποσό του 1.750.000 ευρώ μπήκε από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο του 2004 στην off shore Fairways, συμφερόντων του κ. Χριστοφοράκου, για να μοιραστεί στη συνέχεια εκεί που έπρεπε.
    • Μάλιστα, οι Γερμανοί κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη της Siemens έχουν πει στις καταθέσεις τους: "Σε συζητήσεις που είχαμε με τον κ. Χριστοφοράκο, μας έλεγε ότι έπρεπε να πληρώσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Αθλητισμού και ένα ακόμη υπουργείο, για να ανατεθεί το έργο στη Siemens και στη SAIC, και πως το ποσό αυτό ανερχόταν σε 10.000.000 ευρώ".
    • Ωστόσο, ένα άλλο πρώην στέλεχος της Siemens, ο Πρόδρομος Μαυρίδης, μιλώντας στη γερμανική δικαιοσύνη, υποστήριξε ότι εκτός από τις μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους για την ανάληψη έργων, όσοι διαχειρίζονταν χρήματα των μαύρων ταμείων, έβαζαν και στην τσέπη ένα μεγάλο μέρος των ποσών, για ιδιωτικούς σκοπούς.
    • Στη διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που καλά κρατεί ακόμη, παρενέβη και την Παρασκευή ο υπουργός Δικαιοσύνης, δηλώνοντας ότι διαψεύστηκαν όσοι έκαναν λόγο για κουκούλωμα, καθώς ο τακτικός ανακριτής έχει ήδη αναλάβει καθήκοντα.

    http://tolimeri.blogspot.com/2008/07/c4i.html
    5..7.08

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *